,
26/08/2015
Reflexions
Un cor gravat en un arbre

Dades en mans equivocades

Fins fa poc més d’una setmana el nom d’Ashley Madison no ens deia gran cosa a molts de nosaltres. Però des del passat 19 d’agost s’ha girat la truita i som molts els que, amb major o menor grau de curiositat, seguim el dia a dia d’un dels atacs informàtics més sonats dels darrers temps.

Per si hi ha algun despistat a la sala, en farem cinc cèntims. Ashley Madison és el nom d’una pàgina web de contactes que ajuda persones casades que volen tenir una aventura a trobar amb qui tenir aquesta relliscada. El mes passat, la web va ser víctima d’un atac informàtic que va posar en perill la confidencialitat de les dades dels seus usuaris (que ronden els 39 milions de persones arreu del món). Dades que el grup de ciberdelinqüents que es fa dir Impact Team ha penjat a la xarxa. Es tracta d’un arxiu BitTorrent que conté 9,7 gigabytes de dades robades.

Dades que l’empresa emergent espanyola Tecnilógica ha aprofitat (respectant el dret a la privacitat que els hackers s’han passat pel forro) per dibuixar el mapa de la infidelitat, que es va fer públic fa una setmana i que et permet veure poble per poble quants afectats per aquest escàndol informàtic hi ha i de quin gènere són. Qui s’ha pogut resistir en descobrir la notícia i no hi ha introduït el nom de la seva ciutat o poble per saber si hi havia usuaris del portal atacat? Us podeu imaginar la meva sorpresa en veure que a l’Urgell hi havia 572 usuaris registrats (de Tàrrega sol hi ha 400 persones)? Una situació que, dit sigui de pas, es repeteix a les comarques veïnes.

Més enllà de l’escàndol social que ha generat la filtració, que ha fet trontollar milers i milers de relacions estables entre les quals hi ha les de conegudes personalitats, posa de nou sobre la corda fluixa la seguretat d’Internet i la veritable confidencialitat de les dades que ens assegura cada servei. Som conscients de tota la informació que lliurem alegrement mentre naveguem, quan obrim un perfil a Facebook o fem una compra en línia?

Molt em temo que fins i tot els més recelosos de la seva intimitat no ho són prou, no ho són al cent per cent.

La xarxa de xarxes ens facilita el dia dia a dia (fins i tot, si ho desitgem, ens ajuda a posar-li les banyes a la parella “de forma discreta”, com ven ashleymadison.com), però també ens la pot complicar, i molt, com bé ha quedat demostrat ara si les nostres dades personals acaben en les mans equivocades.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

De petita "m’empassava" els llibres que donava gust. Sempre tenia temps per llegir una pàgina més i per escoltar les històries i llegendes que m'explicava el meu avi Miquel. Una jove Lourdes va decidir estudiar Comunicació Audiovisual perquè volia canviar el món. Però de moment ha estat el món qui m'ha canviat a mi i la meva manera d'entendre la vida. 
 

16/01/2023
Des que dijous passat la cantant colombiana Shakira publiqués el seu nou tema, una col·laboració amb el productor argentí Bizarrap, aquesta cançó de nom poc
20/10/2022
Durant la darrera setmana diversos cementiris de Ponent han acollit actes per recordar aquells nadons que van morir durant el període de gestació o al poc de néixer.
22/11/2021
Companyes, no podem afluixar. El feminisme ha fet passos de gegant endavant, però el masclisme no recula. Ni els anomenats micromasclismes, encara presents en el nostre dia a dia, ni el masclisme en majúscules minven.
19/08/2021
Aquestes vacances he seguit el consell del Ramon i he fet un detox digital quasi total. He desactivat les notificacions de totes les apps i només m'hi he connectat quan em venia de gust.
29/07/2021
Ja hi ha països que l'empren i demanen un Certificat Covid als seus ciutadans per accedir en determinats espais tancats, com bars i restaurants o esdeveniments culturals.
08/07/2021
No ho entenc.
23/06/2021
Se n'ha parlat a bastament les darreres setmanes davant la imminent aprovació dels indults als nou líders independentistes empresonats (presos polítics per a mi) arran dels fets de l'1-O; una mesura que arribava dimarts, després que Jordi Cuixart,