,
13/07/2017
Reflexions
Una dona davant l'ordinador amb la seva filla a la falda

Un binomi que sembla impossible

Les dones som les úniques que podem parir. És així, sempre ho ha estat i probablement sempre ho serà; tot i que vés a saber si mai la ciència, que avança a pas de gegant, no acabarà fent possible que la gestació deixi de ser un patrimoni exclusiu nostre...

Discriminar-nos per aquest fet no té nom, em falten paraules per qualificar-lo. Però malgrat els esforços i la lluita de totes nosaltres i de tantes i tantes dones que ens han precedit en la defensa dels nostres drets i en la promoció de la igualtat real entre homes i dones, encara hi ha empreses (la majoria de les quals dirigides per homes, sigui dit de passada) que tenen en compte el sexe i/o la voluntat o possibilitat de tenir descendència dels seus futurs treballadors.

El cas més recent, i escandalós diria jo, és el d'una coneguda aerolínia espanyola que demanava un test d'embaràs a les dones que volien entrar-hi a treballar. Ella, l'empresa, s'escudava dient que es tractava d'una "mesura cautelar" perquè la normativa aeronàutica prohibeix volar a qualsevol tripulant des del moment que se'n sap l'embaràs. Alhora, assenyalava que no ha deixat mai de contractar cap dona pel fet d'estar embarassada si complia els requisits per al lloc de treball.

Aquests arguments no van convèncer el govern balear, que va imposar una multa de 25.000 euros a l'aerolínia perquè "cal desterrar qualsevol pràctica que pugui limitar l'accés a la feina per part de la dona treballadora, i sobretot en una qüestió tan sensible com és l'embaràs", segons ha explicat el conseller de Treball del govern de les Illes, Iago Negueruela.

La companyia, finalment, ha rectificat i deixarà de demanar un test d'embaràs a les dones que es presentin als seus processos de selecció laboral, com tampoc el demanava als seus companys homes. El motiu, no sabem si és tant la sanció econòmica com la mala premsa que generen decisions així.

Com a dona, i sobretot com a mare de dues criatures petites, aplaudeixo decisions com la del govern balear. Mesures que busquen la complicitat de l'empresa privada per desestigmatitzar un binomi que sembla impossible són més que benvingudes. Ser dona treballadora i mare és compatible. Potser no sigui fàcil, però és possible. Per què encara hi ha qui no s'ho creu?

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

De petita "m’empassava" els llibres que donava gust. Sempre tenia temps per llegir una pàgina més i per escoltar les històries i llegendes que m'explicava el meu avi Miquel. Una jove Lourdes va decidir estudiar Comunicació Audiovisual perquè volia canviar el món. Però de moment ha estat el món qui m'ha canviat a mi i la meva manera d'entendre la vida. 
 

16/01/2023
Des que dijous passat la cantant colombiana Shakira publiqués el seu nou tema, una col·laboració amb el productor argentí Bizarrap, aquesta cançó de nom poc
20/10/2022
Durant la darrera setmana diversos cementiris de Ponent han acollit actes per recordar aquells nadons que van morir durant el període de gestació o al poc de néixer.
22/11/2021
Companyes, no podem afluixar. El feminisme ha fet passos de gegant endavant, però el masclisme no recula. Ni els anomenats micromasclismes, encara presents en el nostre dia a dia, ni el masclisme en majúscules minven.
19/08/2021
Aquestes vacances he seguit el consell del Ramon i he fet un detox digital quasi total. He desactivat les notificacions de totes les apps i només m'hi he connectat quan em venia de gust.
29/07/2021
Ja hi ha països que l'empren i demanen un Certificat Covid als seus ciutadans per accedir en determinats espais tancats, com bars i restaurants o esdeveniments culturals.
08/07/2021
No ho entenc.
23/06/2021
Se n'ha parlat a bastament les darreres setmanes davant la imminent aprovació dels indults als nou líders independentistes empresonats (presos polítics per a mi) arran dels fets de l'1-O; una mesura que arribava dimarts, després que Jordi Cuixart,