,
01/04/2019
Llibres
L’excepcional talent i enginy de l'anglès, hauria de situar-lo dins l’elenc dels millors narradors actuals.

L'escollit: 'La única historia' - Julian Barnes

El narrador de 'L'única història', Paul, rememora després de molts anys el seu primer amor, un amor que l'influenciarà i el marcarà per tota la vida. Paul té dinou anys i s'apunta a un club de tenis on coneix a la Susan Macleod, de quaranta-vuit, infeliçment casada i amb dues filles. Lògicament, com seria de preveure en aquests casos, passarem per les diferents fases d'una relació amorosa: l'idil·li i els problemes que causaran incertesa en el futur d'aquesta, l'idealisme i la ingenuïtat tan pròpies de l'edat del protagonista... De tal manera que, què té aquesta novel·la que la faci diferent dels milers que ja s’han escrit tractant el mateix? La resposta és molt clara: la capacitat narrativa del seu autor, que frega la perfecció i que es mou des de la primera fins a l'última pàgina en l'àmbit de l'excel·lència.

Un club de tenis és el lloc on Paul coneix a la Susan i on comença la seva història

La virtuosa ploma de Barnes, va teixint una història alhora que ens planteja les típiques qüestions d'una relació, traçant un recorregut que va des de la seva fase d'il·lusió i passió incipient fins als alts i baixos i els plantejaments de futur, a més d'altres temes de caràcter existencial. A més a més, introdueix en la història l'alcoholisme amb totes les seves derivades i tristes conseqüències, portant al relat cap a un estadi de cruesa, això sí, exempt de qualsevol escletxa de cinisme. I per aconseguir aquesta bella i perfecta melodia, utilitza la memòria, àdhuc reconeixent l'autenticitat exclusiva i personal de qui la rememora; la prioritat de l'interessat a aflorar els moments de felicitat per sobre de la resta. Però com el mateix autor diu: "és sol una conjectura", i precisament això és la tònica general que es desprèn durant tota l'obra: plantejar sense posicionar-se, sense pretendre alliçonar a ningú.

"Si algo he descubierto a lo largo de los años es que el primer amor sienta una pauta para toda la vida. Puede ser que no supere a los amores posteriores, pero a estos siempre les afectará la existencia del primero. Puede servir de modelo o de ejemplo negativo. Puede ensombrecer a los amores siguientes o, por otra parte, puede facilitarlos o mejorarlos. Aunque en ocasiones el primer amor cauteriza el corazón, y lo único que encontrará quien busque después será tejido cicatricial."

En definitiva, 'La única historia' és una obra rodona per celebrar el número mil de la, amb tot mereixement lloada, col·lecció ‘Panorama de narrativas’ d’Anagrama.

 

Títol original: The Only Story
Títol en castellà: La única historia
Editorial: Anagrama
*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Enamorat dels llibres, apassionat de les paraules. Dins l'immens univers literari hi habiten milions d'històries, només cal que trobis la teva i començar-ne a gaudir. En aquest racó, et faig algunes propostes que potser t'ajudaran a escollir, i, si més no, recorda, passi el que passi, mai deixis de llegir.

22/07/2019
Sempre dic que en la literatura no hi ha major plaer que el fet de descobrir nous autors i les seves respectives obres, o bé uns altres ja consagrats però que encara no havien ficat el cap entre les teves lectures.
29/04/2019
Amb aquest ‘Los miércoles salvajes’ ens trobem amb Samanta i Hugo, que són amics des de la infància i treballen junts en l'empresa de seguretat d'aquest últim.
01/04/2019
El narrador de 'L'única història', Paul, rememora després de molts anys el seu primer amor, un amor que l'influenciarà i el marcarà per tota la vida.
22/01/2019
El mes passat la recomanàvem al post ‘Literatura per a regalar’, ara us porto a ‘L’escollit de Gener’ la ressenya d’aquesta ‘La pasión según Karina Krunz’, la nova novel·l
27/12/2018
En aquests dies tan assenyalats, on qui més qui menys es deixa endur pel vertiginós impuls de les compres nadalenques, cal tenir sempre en compte la literatura, doncs pocs regals et deixaran en millor lloc que els llibres.
15/11/2018
Aquestes són algunes obres que us recomano amb format de ressenya breu. Diferents entre si mateixes però amb indubtable qualitat cadascuna d'elles. Llibres valents, llibres que punxen i no cauen en la indiferència.
20/09/2018
Un viatge magistral de més de vuit-centes pàgines. Oates posa damunt de la taula un dels temes més controvertits de la nostra societat: l'avortament.