L'escollit: 'Los miércoles salvajes' - Susana Hernández

29/04/2019
'Los miércoles salvajes' Una lectura trepidant no exempta de crítica social

Amb aquest ‘Los miércoles salvajes’ ens trobem amb Samanta i Hugo, que són amics des de la infància i treballen junts en l'empresa de seguretat d'aquest últim. El nuvi de la Sam té des de fa anys una important lesió medul·lar, i tots els actes d'ella, des que va succeir el tràgic accident, sempre van destinats a les seves cures. De sobte, sorgirà l'oportunitat d'iniciar un nou tractament que pot dur-lo a recuperar bona part de les facultats perdudes. El problema és que és molt costós, massa per a la malparada economia de la Sam, i és llavors quan apareixerà una esperança: el seu amic i cap, li proposarà un fosc i il·legal treball relacionat amb el tràfic de medicaments a canvi d'una enorme quantitat de diners. A partir d'aquest moment entrarem en una espiral de trames, subtrames, perills, cruesa, violència i baixos fons que inevitablement ens enganxarà i ens farà estar atents a aquesta lectura: una història exempta de frens, contundent i que no s’extravaga.

No vull revelar més detalls de l'argument, el que sí que diré, és que aquest llibre de poc més de 200 pàgines, té una enorme intensitat des del seu inici, la velocitat i el suspens del millor thriller i la crítica social necessària per a no considerar aquesta novel·la com “una més” de les tantes similars del mateix gènere.

Descobrirem els baixos fons de la indústria farmacèutica i els enormes beneficis de les empreses. M'ha agradat molt la crítica vetllada subjacent en el relat respecte al preu abusiu dels medicaments en el continent africà, que obliga les persones a obtenir-los en el mercat negre; l'interès de les empreses a prioritzar, gairebé com a única premissa, els seus beneficis, i la connivència dels governs en permetre o, com a mínim, no tenir l'interès suficient en afrontar i lluitar contra la clonació, l'adulteració i la distribució de manera il·lícita dels fàrmacs, deixant com a quelcom secundari (sent benvolent) l'objectiu principal del producte i en complet desemparament al malalt. També cal remarcar el fet que, mitjançant alguns personatges i entre tanta foscor, es mostren de forma clara certs valors com l'amistat veritable, el compromís, la lleialtat i l'honestedat. Vull ressaltar la idea de titular els capítols com a tracks (pistes) i les constants i encertades picades d'ullet musicals, encaixades amb mestratge en el context de l'obra.

En definitiva, una història molt negra, amb una trama perfectament estructurada i elaborada. Uns personatges molt ben construïts que van creixent a mesura que avança la història. Els conflictes que van sorgint són perfectament recognoscibles i fàcils d'assimilar per tots, i la narració és molt àgil. No puc més que felicitar l'autora per aquesta obra i recomanar-la. De tal manera que, enhorabona, Susana.

Títol original: Los miércoles salvajes
Editorial: Milenio
*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.