,
29/04/2019
Llibres
'Los miércoles salvajes' Una lectura trepidant no exempta de crítica social

L'escollit: 'Los miércoles salvajes' - Susana Hernández

Amb aquest ‘Los miércoles salvajes’ ens trobem amb Samanta i Hugo, que són amics des de la infància i treballen junts en l'empresa de seguretat d'aquest últim. El nuvi de la Sam té des de fa anys una important lesió medul·lar, i tots els actes d'ella, des que va succeir el tràgic accident, sempre van destinats a les seves cures. De sobte, sorgirà l'oportunitat d'iniciar un nou tractament que pot dur-lo a recuperar bona part de les facultats perdudes. El problema és que és molt costós, massa per a la malparada economia de la Sam, i és llavors quan apareixerà una esperança: el seu amic i cap, li proposarà un fosc i il·legal treball relacionat amb el tràfic de medicaments a canvi d'una enorme quantitat de diners. A partir d'aquest moment entrarem en una espiral de trames, subtrames, perills, cruesa, violència i baixos fons que inevitablement ens enganxarà i ens farà estar atents a aquesta lectura: una història exempta de frens, contundent i que no s’extravaga.

No vull revelar més detalls de l'argument, el que sí que diré, és que aquest llibre de poc més de 200 pàgines, té una enorme intensitat des del seu inici, la velocitat i el suspens del millor thriller i la crítica social necessària per a no considerar aquesta novel·la com “una més” de les tantes similars del mateix gènere.

Descobrirem els baixos fons de la indústria farmacèutica i els enormes beneficis de les empreses. M'ha agradat molt la crítica vetllada subjacent en el relat respecte al preu abusiu dels medicaments en el continent africà, que obliga les persones a obtenir-los en el mercat negre; l'interès de les empreses a prioritzar, gairebé com a única premissa, els seus beneficis, i la connivència dels governs en permetre o, com a mínim, no tenir l'interès suficient en afrontar i lluitar contra la clonació, l'adulteració i la distribució de manera il·lícita dels fàrmacs, deixant com a quelcom secundari (sent benvolent) l'objectiu principal del producte i en complet desemparament al malalt. També cal remarcar el fet que, mitjançant alguns personatges i entre tanta foscor, es mostren de forma clara certs valors com l'amistat veritable, el compromís, la lleialtat i l'honestedat. Vull ressaltar la idea de titular els capítols com a tracks (pistes) i les constants i encertades picades d'ullet musicals, encaixades amb mestratge en el context de l'obra.

En definitiva, una història molt negra, amb una trama perfectament estructurada i elaborada. Uns personatges molt ben construïts que van creixent a mesura que avança la història. Els conflictes que van sorgint són perfectament recognoscibles i fàcils d'assimilar per tots, i la narració és molt àgil. No puc més que felicitar l'autora per aquesta obra i recomanar-la. De tal manera que, enhorabona, Susana.

Títol original: Los miércoles salvajes
Editorial: Milenio
*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Enamorat dels llibres, apassionat de les paraules. Dins l'immens univers literari hi habiten milions d'històries, només cal que trobis la teva i començar-ne a gaudir. En aquest racó, et faig algunes propostes que potser t'ajudaran a escollir, i, si més no, recorda, passi el que passi, mai deixis de llegir.

22/07/2019
Sempre dic que en la literatura no hi ha major plaer que el fet de descobrir nous autors i les seves respectives obres, o bé uns altres ja consagrats però que encara no havien ficat el cap entre les teves lectures.
29/04/2019
Amb aquest ‘Los miércoles salvajes’ ens trobem amb Samanta i Hugo, que són amics des de la infància i treballen junts en l'empresa de seguretat d'aquest últim.
01/04/2019
El narrador de 'L'única història', Paul, rememora després de molts anys el seu primer amor, un amor que l'influenciarà i el marcarà per tota la vida.
22/01/2019
El mes passat la recomanàvem al post ‘Literatura per a regalar’, ara us porto a ‘L’escollit de Gener’ la ressenya d’aquesta ‘La pasión según Karina Krunz’, la nova novel·l
27/12/2018
En aquests dies tan assenyalats, on qui més qui menys es deixa endur pel vertiginós impuls de les compres nadalenques, cal tenir sempre en compte la literatura, doncs pocs regals et deixaran en millor lloc que els llibres.
15/11/2018
Aquestes són algunes obres que us recomano amb format de ressenya breu. Diferents entre si mateixes però amb indubtable qualitat cadascuna d'elles. Llibres valents, llibres que punxen i no cauen en la indiferència.
20/09/2018
Un viatge magistral de més de vuit-centes pàgines. Oates posa damunt de la taula un dels temes més controvertits de la nostra societat: l'avortament.