,
20/09/2018
Llibres
'Un libro de mártires americanos' Potser estem davant l'obra magna d'Oates?

L'escollit: 'Un libro de mártires americanos' - Joyce Carol Oates

Un viatge magistral de més de vuit-centes pàgines. Oates posa damunt de la taula un dels temes més controvertits de la nostra societat: l'avortament. L'assassinat d'un metge avortista i idealista dut a terme per un extremista religiós totalment contrari a l'avortament i lliurat per complet a la causa del dret a la vida a qualsevol preu, li serveix a l'autora per mostrar els dos punts de vista tan oposats i enfrontats del tema. Intel·ligent Oates en la manera de fer-ho: parlant de cadascun d'ells però sense destacar ni voler influir en un per sobre de l'altre. Però no es queda aquí l'atrevida aposta de la novaiorquesa, ja que aniran apareixent més temes: la pena de mort, la família, la religió, fins i tot el racisme, la desigualtat i el masclisme en l'esport (en concret en la boxa femenina). En definitiva, el que aconsegueix Oates és retratar la societat i la política americana, mostrant també algunes de les seves vergonyes, servint-se d'una absorbent història com a encertada excusa.

"Hay una guerra en este país, una guerra que siempre ha existido. Los que somos racionalistas nunca la podremos ganar, porque la irracionalidad americana dispone de una voluntad más fuerte, más primordial y más rencorosa. ¿Cómo es la cita? «Mi país, tenga razón o esté equivocado», ese patriotismo enfermo, servil. Y ese patriotismo es un Dios-ismo, porque son todos cristianos. A lo más que podemos aspirar es a evitar una derrota completa."

Molt interessant veure el rumb que pren la vida de cadascuna de les famílies després de perdre als seus pares/marits, el nou rol que adoptaran les dues mares, que deixaran d'actuar com a tals, i curiós el motiu a través del qual, al cap d'alguns anys, acabaran trobant-se una filla de l'assassí amb una altra de l'assassinat.

Joyce Carol Oates, una merescuda candidata al premi Nobel

És un viatge llarg i que pot fer mandra d'emprendre’l, és cert. Però una vegada t'hi endinses, Oates aconsegueix portar-te al seu terreny d'una manera subtil, gairebé sense que te n’adonis, trobant-te de cop reflexionant sobre certs aspectes morals que tal vegada ni t'havies plantejat abans.

Aquí no hi ha palla, tot encaixa, cada paraula serveix, cada pàgina és necessària. Fins i tot m'atreviria a dir que aquesta és la seva obra mestra. I això és molt atrevir-se tractant-se de la Oates.

 

Títol original: A Book of American Martirs
Edició castellà: Un libro de mártires americanos - Alfaguara
Traducció: José Luis López Muñoz
*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Enamorat dels llibres, apassionat de les paraules. Dins l'immens univers literari hi habiten milions d'històries, només cal que trobis la teva i començar-ne a gaudir. En aquest racó, et faig algunes propostes que potser t'ajudaran a escollir, i, si més no, recorda, passi el que passi, mai deixis de llegir.

22/07/2019
Sempre dic que en la literatura no hi ha major plaer que el fet de descobrir nous autors i les seves respectives obres, o bé uns altres ja consagrats però que encara no havien ficat el cap entre les teves lectures.
29/04/2019
Amb aquest ‘Los miércoles salvajes’ ens trobem amb Samanta i Hugo, que són amics des de la infància i treballen junts en l'empresa de seguretat d'aquest últim.
01/04/2019
El narrador de 'L'única història', Paul, rememora després de molts anys el seu primer amor, un amor que l'influenciarà i el marcarà per tota la vida.
22/01/2019
El mes passat la recomanàvem al post ‘Literatura per a regalar’, ara us porto a ‘L’escollit de Gener’ la ressenya d’aquesta ‘La pasión según Karina Krunz’, la nova novel·l
27/12/2018
En aquests dies tan assenyalats, on qui més qui menys es deixa endur pel vertiginós impuls de les compres nadalenques, cal tenir sempre en compte la literatura, doncs pocs regals et deixaran en millor lloc que els llibres.
15/11/2018
Aquestes són algunes obres que us recomano amb format de ressenya breu. Diferents entre si mateixes però amb indubtable qualitat cadascuna d'elles. Llibres valents, llibres que punxen i no cauen en la indiferència.
20/09/2018
Un viatge magistral de més de vuit-centes pàgines. Oates posa damunt de la taula un dels temes més controvertits de la nostra societat: l'avortament.