,
31/01/2018
Llibres
'La Vegetariana' de la Coreana Han Kang, tota una revelació del 2017.

L'escollit: 'La Vegetariana' - Han Kang

Des del primer moment que vaig descobrir aquesta novel·la, van aflorar-me unes ganes imparables de llegir-la. La seva trama, així com el fet de la procedència de la seva autora (Coreana) van ser motius més que suficients per llençar-m’hi, i és que la capacitat que tenen els autors orientals en descriure la soledat i la introspecció de l'ésser humà, és gairebé inigualable. La vegetariana narra la història de la Yeonghye, una noia que decideix, sobtadament, en un moment de la seva vida, deixar de menjar carn. Totes les persones del seu voltant no ho entenen i la pressionen amb insistència per fer que canviï la seva decisió. Fins aquí tot sembla normal, però en realitat hi ha molt més, ja que la seva vida esdevindrà un malson que tindrà unes conseqüències tan importants com esfereïdores. Assistirem a la pèrdua progressiva de la condició humana en una espècie de metamorfosi que l'ha de portar allà on ella realment vol estar.

“—Es por los sueños.
—¿Los sueños?
—Sí, porque tengo pesadillas... Por eso no como carne.
—¿Que sueñas?
—Caras.
—¿Caras?
—Ya te he dicho que no lo entenderías.”
La novel·la de Kang va ser la guanyadora del 'Man Booker International Prize' al 2016

La història, narrada a tres veus, va molt més enllà i obre una profunda reflexió sobre la influència, implacable i decisiva, que la societat actual exerceix sobre l’individu, amb la finalitat de deixar-lo instaurat en la comoditat del pensament innocent i complaent acceptat pel món globalitzat. Kang, aconsegueix introduir-nos en el món que ha creat, ens fa sentir, sacseja el nostre interior i ens enfronta a certs tabús amb la implacable força de la seva narrativa. El fet que gairebé els únics moments en què escoltem a la Yeonghye siguin quan parla dels seus somnis, fa que els seus silencis esdevinguin un element clau en la història, a través d’ells lluita contra tot i tots, silencis violents i esquinçadors, i també la seva extrema passivitat, el rebuig de l’enfrontament per arribar a la culminació del seu desig amb una pertorbadora calma que fa esgarrifar.

'La vegetariana' és una novel·la que et captiva, perquè és descarnada, crua, bella i provocadora. És quelcom estrany i brillant al mateix temps, perquè fa mal, però la necessites. Té la capacitat de commoure i quedar-se molt temps vivint en el teu cap, aconseguint deixar-te aquella sensació de nostàlgia (que en aquest cas és virtut) dels llibres que et fan sentir orfe en acabar-los.

Amb el gran èxit de 'La Vegetariana' l'escriptora Coreana té una brillant trajectòria per davant.

'La Vegetariana' també té la seva edició en català, editada per :Rata_, la mateixa editorial que en la versió en llengua castellana. A més a més, si t'agrada aquesta novel·la i aquesta autora, estàs de sort, ja que a finals de Març es publicarà la seva nova obra i que també promet, titulada 'Actes Humans'. Vull aprofitar l’ocasió per destacar a :Rata_, una nova editorial encara amb poc recorregut però que ja ha aconseguit establir-se dins el sector amb una línia i uns objectius clars: autors molt ben escollits, obres que mai cauen en la indiferència, i un gran treball d’edició al darrere. Sens dubte, un catàleg a tenir molt en compte. 

Títol original: 채식주의자
Edició castellà: La Vegetariana - :Rata_
Traducció: Sunme Yoon
Edició català: La Vegetariana - :Rata_
Traducció: Mihwa Jo i Raimon Blancafort
*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Enamorat dels llibres, apassionat de les paraules. Dins l'immens univers literari hi habiten milions d'històries, només cal que trobis la teva i començar-ne a gaudir. En aquest racó, et faig algunes propostes que potser t'ajudaran a escollir, i, si més no, recorda, passi el que passi, mai deixis de llegir.

22/07/2019
Sempre dic que en la literatura no hi ha major plaer que el fet de descobrir nous autors i les seves respectives obres, o bé uns altres ja consagrats però que encara no havien ficat el cap entre les teves lectures.
29/04/2019
Amb aquest ‘Los miércoles salvajes’ ens trobem amb Samanta i Hugo, que són amics des de la infància i treballen junts en l'empresa de seguretat d'aquest últim.
01/04/2019
El narrador de 'L'única història', Paul, rememora després de molts anys el seu primer amor, un amor que l'influenciarà i el marcarà per tota la vida.
22/01/2019
El mes passat la recomanàvem al post ‘Literatura per a regalar’, ara us porto a ‘L’escollit de Gener’ la ressenya d’aquesta ‘La pasión según Karina Krunz’, la nova novel·l
27/12/2018
En aquests dies tan assenyalats, on qui més qui menys es deixa endur pel vertiginós impuls de les compres nadalenques, cal tenir sempre en compte la literatura, doncs pocs regals et deixaran en millor lloc que els llibres.
15/11/2018
Aquestes són algunes obres que us recomano amb format de ressenya breu. Diferents entre si mateixes però amb indubtable qualitat cadascuna d'elles. Llibres valents, llibres que punxen i no cauen en la indiferència.
20/09/2018
Un viatge magistral de més de vuit-centes pàgines. Oates posa damunt de la taula un dels temes més controvertits de la nostra societat: l'avortament.