L'escollit: 'Visitation Street' - Ivy Pochoda

04/09/2017
'Visitation Street' editada per Dennis Lehane prestigiós autor de 'Mystic River' i 'Shutter Island'

Quan vaig assabentar-me a principis d’estiu que Malpaso publicava aquest llibre a Espanya, les meves expectatives per llegir-lo van créixer considerablement. Per un costat una editorial que cuida a la perfecció les seves obres, obtenint com a resultat unes edicions magnífiques. Per un altre, a banda de les ganes de llegir una novel·la de gènere negre, el que em va fer decidir per ‘Visitation Street’, és el fet que va ser editada pel Dennis Lehane, l’escriptor de ‘Mystic River’ i ‘Shutter Island’.

‘Visitation Street’ és una novel·la de pòsit trist, de colors grisos, d’aigües estancades i bars llardosos. L’Autora ens situa a Reed Hook, una petita i bruta zona portuària de Brooklyn en plena decadència. La Val Marino i la June Giatto són dos adolescents de 15 anys que, avorrides, decideixen sortir de la rutina i viure una experiència diferent donant una volta nocturna per la badia en una petita bassa inflable de goma color rosa xiclet. La bassa ja no va tornar, i tampoc la June. La Val, va aparèixer mig morta l’endemà. A partir d’aquest succés, es va desencadenant tota la història. Però si el que esperes és una novel·la d’investigació crua i pelada, oblida-ho, tot i que finalment se sap el que va passar amb la June, l'argument principal de la història és com aquesta tragèdia canvia la vida del barri i l’efecte que té en les persones, siguin amics, coneguts o els que, d’alguna manera, tenen relació amb el tràgic succés.

Lloc a Brooklyn que Pochoda va utilitzar per fer apareixer inconscient la Val Marino

El millor de la novel·la és, sens dubte, l’ambientació. Un barri marginal típic de les grans ciutats, de classe treballadora, dividit en dues parts, la zona de Visitation Street, on viuen els blancs, i la de “Les Cases” un rusc d’edificis on hi habiten els negres. Un barri que desprèn tristesa i decadència, amb colles d’adolescents plenes de violència amb el propòsit de captar noves criatures per l’absurda causa, adults amb esperances i joves amb ànsies de canvi. Per una banda, els blancs estan convençuts que la June Giatto és morta i que ha estat un negre qui l’ha matat, d’altra, els negres volen que aparegui el cadàver perquè es demostri que va ser un blanc qui li va fer mal. El que és evident és que tots creuen que la June és morta, tots menys la Val Marino, que segueix pensant que és viva, i que tornarà en qualsevol moment.

Supermercat a Reed Hook en el que es va inspirar Pochoda per crear la botiga d'en Fadi, un dels personatges amb més pes a 'Visitation Street'

L’Autora ens va desgranant la història a través de diversos personatges clau en el succés, els quals, a poc a poc es van entreteixint els uns amb els altres, ens mostra els seus sentiments i les marques que la vida ha deixat en ells. Tots oculten quelcom sobre la nit de la tragèdia i alguns també sobre el seu passat, fets que podrien esdevenir rellevants i que s'afanyen a callar per diversos motius personals.

Ivy Pochoda a escrit amb aquesta la seva segona obra

La Ivy Pochoda ens brinda una història d’intriga i suspens escrita amb molt bona prosa i amb uns personatges perfectament construïts que aconsegueixen commoure al lector. La novel·la manté l’emoció fins al final, potser li costa una mica en certs moments però acaba rematada amb un desenllaç molt natural. Val a dir que el resultat final està una mica per sota de les expectatives que la premsa havia generat, això no es pot obviar, segurament degut a la, ben guanyada, fama del seu editor. De totes maneres, ‘Visitation Street’ és una bona lectura si vols gaudir d’una novel·la que et doni més coses a part de les que et pot oferir un llibre exclusivament de gènere negre.

Títol original: Visitation Street
Edició castellà: Visitation Street - Malpaso Ediciones
Traducció: Ramón de España
*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.