Sant Miquel de la Tosca, un racó de llegenda

Coneixes la llegenda de l'ermita de Sant Miquel de la Tosca?

Els primers documents que parlen de l’ermita de Sant Miquel de la Tosca daten de l’any 1482, quan l’arquebisbe de Tarragona en va permetre la construcció. El motiu? No queda gaire clar el perquè de la construcció d’una ermita en aquest paratge, però segons explica una llegenda, en aquest indret s’aparegué Sant Miquel a les tropes cristianes poc abans que aquestes es llencessin a la conquesta de Siurana, darrer reducte musulmà a Catalunya, l’any 1153. Segles després, i per tal de commemorar la gesta, sembla que es va decidir edificar l’ermita a Sant Miquel.

Evidentment aquesta és una explicació creïble únicament per a devots, però el que sí podem comprovar visitant aquest paratge és que ni Sant Miquel ni les tropes cristianes podien triar un lloc millor per estar-s’hi, ja que el paratge de Sant Miquel de la Tosca i el naixement del riu Set, constitueixen un bon “oasi” dins el terreny sempre aspre de les Garrigues.

Si vols descobrir aquest racó emblemàtic de les Garrigues tot caminant, et proposo la ruta per la Serra de la Llena!

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic David Sancho. Sóc Llicenciat en Història i Màster en patrimoni cultural per la UdL, treballo de professor de secundària intentant transmetre als meus alumnes que això de la història no és tant horrible com ells pensen. Sóc autor i col·laborador de diverses guies excursionistes. Les meves dèries muntanyenques les explico a www.segueixpujant.blogspot.com

17/12/2015
Hem vist com la guerra civil va deixar petjada a la comarca del Segrià, tant que uns anys després d’acabar-se la guerra, la ciutat de Lleida i zones de la rodalia van convertir-se en un gran plató cinematogràfic per filmar una pel·lícula sobre aqu
19/11/2015
Corrien temps convulsos a principis del segle XX quan en plena modernització del país, van començar a construir-se preses, pantans i centrals hidroelèctriques que portessin la preuada electricitat a totes les vil·les i ciutats catalanes.
26/10/2015
Siguem o no seguidors del Barça, ens agradi o no el futbol, és indiscutible que Lionel Andrés Messi Cuccittini, més conegut com Leo Messi, és un dels millors jugadors de futbol de la història.
22/07/2015
Ja heu pogut comprovar que la sortida en caiac travessant el Congost de Mont-Rebei ens ofereix unes imatges de postal d’aquest racó de les terres de Ponent.
09/06/2015
Segurament per instint, els primers éssers humans van trobar en les coves el refugi ideal per viure, protegir-se de les inclemències meteorològiques, i establir la seva primera llar.
22/04/2015
És ben conegut que la ciutat de Lleida disposa de diversos ponts per creuar el riu Segre: el pont Vell, el Nou, el de la Universitat, el de Pardinyes i, des de no fa gaire, el 
25/03/2015
Tal com hem pogut comprovar els darrers anys, les relacions entre Catalunya i Espanya de vegades no han estat gaire fluïdes.