La Fou de Tous

Foto: 

Pau Mir - Ajuntament de Tous
La Fou de Tous

Els 5 llocs on prendre un bany en plena natura al Centre de Catalunya

Us descobrim 5 salts d'aigua i gorgs on refrescar-nos i combatre la calor
Surtdecasa Centre
,
28/06/2019
Entorn
Al Centre de Catalunya no tenim platges ni cales idíl·liques, però tenim uns espais naturals preciosos i zones humides amb rieres i gorgs, que ens permeten fer una remullada i fer passar la calor. Us hem fet un recull de cinc espais de fàcil accés a l'Anoia i el Bages, ideals per anar amb tota la família, i gaudir de la natura mentre fem una capsussada!


1. Gorgs de Santa Càndia
Al sud de la Conca d'Òdena, trobem el poble d'Orpí, un poble totalment desconegut pel gran públic. Un poble petit però amb un gran patrimoni natural i paisatgístic. La riera de Carme, essencial pel negoci dels molins paperers del sud de la comarca de l'Anoia, travessa el terme municipal d'est a oest. Riera amunt en direcció a Miralles i Valls, el paisatge es va tornant ferèstec i és on el bosc li guanya terreny i la riera comença a engorjar-se. És allà on trobem els gorgs de Santa Càndia, ideals per fer-hi un bon bany a l'estiu o rutes de descens pels seus barrancs durant la resta de l'any.

 

  • imatge de control 1per1


2. Salts d'aigua de Cabrera d'Anoia
També a l'Anoia, tocant a l'Alt Penedès, al municipi de Cabrera d'Anoia, s'hi troben un conjunt de salts d'aigua no gaire coneguts però que són una petita meravella. Són quatre salts d'aigua situats al torrent de la Bleda, una riera que va des de Canaletes fins al Bedorc a Piera, i que reben els noms de Salt dels Capellans, Salt del Cargol, Salt dels Cups i Salt de la Mala Dona. Un lloc ideal també per a iniciar-se en el descens de barrancs, però també si hi ha suficient aigua, remullar-se i refrescar-se a l'estiu en les basses que formen alguns dels salts d'aigua al caure.
> Més info: De ruta pels salts d’aigua de Cabrera d’Anoia

 

Foto: Pau Corcelles
3. Gorg del Nafre
Els dos principals cursos fluvials de la capçalera del riu Anoia, la Riera Gran i la Riera de Sant Pere, conflueixen prop del poble de Copons. Uns metres abans d'arribar al poble, la Riera Gran cau per una cascada d’uns cinc metres d’alçada, que salva el desnivell existent del substrat geològic del riu. En determinades èpoques de l’any, l’aigua cau inclús en dos o tres cascades diferents. La força del riu en saltar durant milers d’anys ha anat formant un clot de gran fondària reomplert permanentment d’aigua, el Gorg del Nafre, que ha estat un lloc habitual de bany per a la població de Copons durant generacions.

 


4. Gorg del Pare
A 15 minuts caminant del bonic poble medieval de Mura, del qual ja n'hem parlat en d'altres articles, trobem el Gorg del Pare. Concretament es troba al Torrent d’Estenalles seguint el camí de la Riera de Nespres. És una passejadeta ideal per fer amb família, on es van trobant diverses fonts i on es poden anar remullant els peus per diferents parts del riu. A prop de la Font de l'Escolà es troba el Gorg del Pare, un espai privilegiat que a la primavera i a la tardor sobretot, quan l'aigua és més abundant, es pot veure en el seu màxim esplendor i bellesa.

 


5. La Fou de Tous
Tornant a la comarca de l'Anoia, trobem La Fou, un saltant d'aigua de la riera de Tous que es troba a la propietat d'Aubareda, la masia més antiga de la comarca. Aquest saltant crea en el seu recorregut una sèrie de tolls, entre els quals destaca el Toll Gran (amb un salt d’aigua de gairebé 20 metres), i rierols que tots junts formen un paisatge espectacular ple de boscos, espais humits i molta vegetació que sorprèn enmig d’una població de secà com és Tous. Al voltant de la Fou s'hi expliquen un munt de llegendes, fonamentades sobretot per la gran quantitat de coves que l’aigua ha anat formant en les roques, com la de la Cérvola Blanca o com la de que el bandoler El Panna usava la Fou com a amagatall i com a escapada.

A

També et pot interessar