Fira Tàrrega

Foto: 

Cedida
Una escena de 'Wa7ch Morocco' de No Way Back

Les 10 estrenes imperdibles de Fira Tàrrega

Del 7 al 10 de setembre torna una programació transversal inspirada en el fet de passejar
Surtdecasa
,
31/08/2023
Espectacles
Del 7 al 10 de setembre, torna Fira Tàrrega. L’edició 2023 té com a leitmotiv el fet de passejar. Una part de les propostes de la programació tenen aquesta temàtica, per tant, com a eix i referència artística i els carrers, l’espai públic o el paisatge són el seu marc de desenvolupament. L’antropòleg David Le Breton afirma que passejar és una forma elegant de perdre el temps. Diu també que, en termes d’economia tradicional, passejar és temps perdut, malgastat, improductiu. Però, en canvi, per a la pròpia vida, té un benefici immens. Amb 46 espectacles, la programació 2023 presenta 25 estrenes, 12 de les quals procedents del programa Suport a la Creació. 50% de procedència catalana; 28% internacional i 22% estatal. Destaca la presència de companyies procedents de països poc habituals a Fira Tàrrega com Dinamarca, la República Txeca o Lituània. Hem destacat aquells espectacles que són estrena absoluta o estatal i que destaquen per la seva ànima comunitària.

1. Agniete Lisickinaite. Hands Up
Acció performativa de dansa i moviment que se centra en la cultura de la reivindicació i la cossifica en una posició física concreta, amb les mans amunt. Des d’una visió sociològica, aquesta recerca artística se situa en el context dels esdeveniments mundials recents i posa en valor la cultura de la protesta no-constructiva. Una forma propícia perquè arreli l’anarquia. Per visibilitzar la distància entre compromís i rendició, entre reconciliació i resistència. La tesi és que no hi ha una única veritat ni una única resposta. Agniete Lisickinaite ens convida a fer un recorregut reivindicatiu, tot aixecant les mans, per comprovar-ho.

2. Alba G. Corral + Orquestra Simfònica. Julià Carbonell De Les Terres De Lleida - Ojc. Les nostres terres com planetes dansant.
Espectacle audiovisual concebut com una gran metàfora d’agermanament entre les Terres de Ponent i les Terres de l’Ebre, dos territoris amb personalitat pròpia que, com si fossin planetes germans, ballen al voltant d’un mateix sol. L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida interpreta en directe la suite 'Els Planetes' de Gustav Holst, en la versió reduïda de Jordi Roure. Simultàniament, a través de la imatge generativa en temps real, Alba G. Corral crea un poema simfònic-visual, una coreografia de paisatges abstractes i evocadors, inspirats en aquest agermanament.

 

La companyia Big Bouncers presentarà 'Plata' | Foto: Cedida
3. Big Bouncers. Plata
Peça de carrer que posa el focus en el cos i el moviment i utilitza els espais de trànsit per destacar la idea de contagi, afectació i transformació. Partint del gest individual, es busca l’abstracció, per tal de veure els espais quotidians des d’una perspectiva diferent. Els gestos i les accions dels transeünts són el material per al joc. L’alteritat entesa com a possibilitat de transformació social.

4. Eléctrico 28. Definicions Ambulants
Imagina un diccionari efímer en viu, on el món se sintetitza en un conjunt de definicions que et fan somriure, pensar, dubtar, qüestionar, estimar, commoure i canviar de perspectiva. Eléctrico 28 ens porta un observatori auditiu, ambulant i pop-up regentat per 2 personatges enamorats de la vida quotidiana. Si te’ls trobes, no deixis passar l’ocasió d’escoltar la seva particular versió del món que ens envolta.

​5. Holoqué. Steampinball
Instal·lació participativa de realitat mixta on es mesclen les arts escèniques, l‘artesania i la tecnologia immersiva. Els creadors dels pinballs d‘estètica Steampunk, els germans Doing i Cloing, viatgen des d‘una dimensió paral·lela per donar-nos a conèixer els seus artefactes. Els espectadors es posen un casc retrofuturista amb el qual viuran una experiència hologràfica i virtual en cada un dels diferents pinballs mitjançant el joc en l‘entorn real, la realitat augmentada en un entorn interactiu i les habilitats pròpies.

​6. Temporary Collective. Silent
Aquesta performance participativa -nascuda arran de la pandèmia i les seves restriccions- proposa a un grup d’espectadors seguir una sèrie d’instruccions de moviment / entrenament per al cos i per al pensament, a través d’uns auriculars, a l’espai públic. Com ens connectem com a individus en un món de fronteres tancades i vulnerabilitats exposades? Què recorda el cos i què oblida? Podem crear nous vincles? Podem sentir la proximitat? Una experiència que et mourà en l’espai entre compartir i experimentar la solitud.

7. Zum-Zum Teatre. Rhinos
Malgrat l’estereotip de bèstia contundent i agressiva, el rinoceront fuig del perill i no ataca si no és per defensar-se. En el dia a dia, sovint som víctima dels estereotips que, per definició, són reduccionistes i corren el perill de propiciar actes discriminatoris, especialment si parlem de persones. Utilitzant l’amor com a fil conductor, aquest espectacle posa en dansa 3 rinoceronts afables que inciten el públic a viure i a ballar fins a trencar tots els prejudicis haguts i per haver.

 

'Noves esperitualitats per a persones atees' de la companyia Atzucac | Foto: Cedida
8. Cia. Atzucac. Noves Espiritualitats Per A Persones Atees
Tens inquietuds transcendentals, transgèniques o transhumanes que no pots compartir ni amb les teves amistats, ni amb la teva psicòloga ni amb el teu gos? Nosaltres també. La fi del monopoli sacramental, l'epidèmia d‘estrès i el lliure mercat de creences ens fan sentir buides o potser massa plenes. En aquesta proposta transdisciplinària i participativa, el públic i la companyia es troba al voltant d‘una taula per intentar trobar respostes a aquests nosequès que què sé jo. Així que, si l‘ànima et pica, t’hi esperen. I no et preocupis, perquè aquí tothom busca respostes.

9. No Way Back. Wa7Ch Morocco
És al carrer i en contacte directe amb el públic on el corègraf Milan Emmanuel troba l‘essència i la inspiració del seu art. Produeix espectacles a la cruïlla de les arts urbanes i contemporànies i supervisa projectes orientats a la professionalització de ballarins de hip-hop i artistes de circ a Bèlgica i al continent africà. En aquesta peça, nascuda arran d’un workshop de hip-hop realizat al Marroc, parteix de les experiències vitals dels ballarins: l’orgull sobre els seus orígens i la seva cultura i l’obertura al món, les seves alegries, les seves dificultats, les seves penes i també les seves esperances. Mons passats, presents i futurs, una imaginació alegre i poderosa. Fraternitat universal.

10. La casa oscura. Uroboros
Peça de dansa contemporània interpretada per dos ballarins que recorren els diferents estadis del cicle de la vida, en què qualsevol persona s’hi pot sentir identificada. Utilitzant ingredients de diferents estils de dansa, del teatre físic i la performance, es caracteritza per un to jocós i divertit que contrasta amb la intensitat d’un moviment que vol reflectir el trànsit de l’ésser humà més enllà de nàixer, créixer, reproduir-se i morir.

Més informació: 

Web FiraTàrrega
Instagram FiraTàrrega

A

També et pot interessar