Jump to navigation
Posem-nos en situació. Imagineu una cultura, la dels homes-peixos, que habiten un vaixell i que viuen de la recollida d’escombraries del mar. Són una cultura tranquil·la, afable, que viu de les deixalles d’altres cultures. De sobte, arriben uns visitants que volen conèixer les particulars condicions de vida i els costums dels anomenats homes-peixos. Al principi, es dispara el desig de conèixer-se i s’estableix una relació de respecte mutu: fan una festa, es toquen, es miren, es deixen endur per les respectives curiositats... Fins que un fenomen de la naturalesa impedeix a la cultura visitant retornar a la seva terra originària. És aquí on es desencadena el conflicte: com es dividiran el territori, ara que estan obligades a conviure juntes?
Aquest és el punt de partida de ‘La ira dels peixos’, un cant a la diversitat cultural i a la resistència del pobles, nacions i cultures del món amenaçades que lluiten per sobreviure davant el domini dels estats totalitaris. Un muntatge que pren la inspiració del conflicte Catalunya-Espanya, però també del conflicte Estat xilè-poble Mapuche i de tants altres enfrontaments entre pobles. “No volem fer un espectacle pamfletari, sinó només entendre quines són les dinàmiques que estan en conflicte en els enfrontaments entre cultures”, explica el xilè Ignacio Achurra, director del muntatge i actual director artístic de la companyia xilena de teatre de carrer La Patriótico Interesante. “No volem respondre preguntes, sinó obrir-ne de noves i fer-les més complexes encara”, afegeix.
Per a fer-ho, l’espectacle inaugural d’aquesta edició de la Fira recupera el codi teatral, després de les últimes tres edicions en que el discurs teatral quedava supeditat a un segon terme, amb muntatges on predominava la dansa, el circ o les noves tecnologies. “A Catalunya s’està fent poc teatre de carrer, hi ha molta dansa, o performance, o circ, però hi ha poc teatre”, explica el director de FiraTàrrega, Jordi Duran. Per això, el d’aquest any és un muntatge de teatre i de carrer, una proposta de gran format, amb 10 artistes i música en directe. Un espectacle visual i gestual —la paraula només apareix un moment— que aconsegueix moments poètics que conviden el públic a abstreure’s de si mateix per viatjar per la seva identitat personal i col·lectiva.
Només em pogut veure els sis primers minuts d’aquest muntatge, però un s’adona de la força poètica que acompanya un discurs de fons que reivindica la resistència cultural tot defugint dels judicis parcials per encentar una reflexió que permeti al públic acabar somiant en la germanor entre tots els pobles del nostre planeta.
‘La ira dels peixos’
Dia 12 21.00h
Dia 14 00:00h / 21.00h
Pl. Hort del Barceloní
Més informació a www.firatarrega.cat
Descarrega’t el programa oficial aquí