Foto: 

Aquelarre.cat
Un moment de la presentació de la programació de l'Aquelarre 2015

L'Aquelarre de Cervera posa les banyes a la crisi

Del 28 al 30 d’agost, arriba la festa més irreverent de l’estiu a Ponent
Surtdecasa Ponent
,
06/08/2015
Fires i festes

Irreverent, festiva i màgica. Així és l’Aquelarre de Cervera, la festa de les bruixes més emblemàtica del calendari festiu català. No necessita presentacions i es pot permetre totes les llicències que li atorga el seu caràcter ‘gamberro’. I aquest any, el lema és clar: durant tres dies, posa les banyes a la crisi! D’aquesta manera es presenta el 38è Aquelarre i, si una imatge val més que mil paraules, només cal fixar-se en el cartell d’aquesta edició, obra del cerverí Xavier Miret. Un cartell que evoca, amb una picardia impecable, el perfil descarat de la festa. I ho fa, incloient dos dels elements que donen sentit i identitat a l’Aquelarre: els diables Carranquers, mestres de cerimònia del foc, i una mà fent les banyes, un gest interioritzat per tots els assistents a l’Aquelarre que serveix, des de fa molts anys, per invocar un dels elements protagonistes de la festa: el Mascle Cabró, aquesta espècie de criatura fantàstica que resumeix l’esperit insolent de la festa i sedueix els assistents amb un gran membre erecte per acabar escorrent-se (literalment!) sobre els caps d’un públic 100% entregat a la seva força diabòlica i gamberra. Pur espectacle, que aquest any corre a càrrec del grup Grepp Teatre,  que s’ha posat al capdavant de la direcció artística de l’espectacle de l’Aquelarre coincidint amb els 25 anys del naixement d’aquest grup de teatre de Cervera.

Els Grepp no són nous en aquesta reunió de bruixes que és l’Aquelarre. L’entitat va ser, l’any 1989, qui va introduir l’orgia i escorreguda del Mascle Cabró,  buscant un final de festa molt potent i impactant. Des d’aleshores és una de les insígnies de  l’espectacle de l’Aquelarre actual. Un espectacle que, com cada any, es farà en tres actes: el primer, l’encesa de la Universitat i baixada i lluïment de les colles de diables participants; el segon, amb la invocació i aparició del Mascle Cabró i, finalment, un tercer acte de final de festa, amb l’escorreguda del Mascle.

Com serà aquest espectacle i quin tema abordarà és, cada any, un dels secrets més ben guardats. El coordinador artístic de Grepp Teatre, Josep Maria Comas, només deixa anar alguna pista. “Serà un espectacle de foc, de bruixes i de transformació” diu. A més, de l’espectacle en destaca que aquest any es donarà especial protagonisme a les fetilleres i al Carreró de les Bruixes, mític carrer de pas estret i fosc on va néixer, l’any 78, el primer Aquelarre. “Barrejarem els elements de bruixeria del carreró de les Bruixes, farem que aquests elements prenguin vida i siguin els encarregats d’invocar el Mascle Cabró”, explica. I fins aquí podem llegir! El que sí sabem és que, com cada any, l’Aquelarre compta amb multitut d’entitats locals sense les quals aquesta festa no seria la mateixa: Bombollers, Bandtokades, Sound de Secà, Centre Excursionista de la Segarra , Diables Carranquers i Geganters. Així, fins a sumar més de mig centenar de persones que, any rere any, fan possible la màgia de l’Aquelarre.

Un Aquelarre que, a més de l’espectacle, pivota entre dos elements més: la música i el foc. Fins a 7 espais acolliran els 18 grups musicals que ompliran les places de Cervera amb Xaico, La Salseta del Poble Sec, Pastorets Rock, Dj Blanca Ross i Hora del Joglar com a caps de cartell. I si parlem de foc, hem de parlar dels Diables Carranquers, amfitrions de la nit més bruixa de l’any. Al seu costat, tres colles de diables convidades: els Cagarrieres de Cambrils, el drac La Víbria Llacunalba de la colla de dracs de Canyelles i els Diables de Torredembarra.

 

La Fira del Gran Bóc: l’altre Aquelarre

És l’Aquelarre del passeig, l’Aquelarre de la família... l’Aquelarre d’aquells que volen viure la festa a un altre ritme. Parlem de la Fira del Gran Bóc, ubicada a la Universitat, és una mostra esotèrica i alternativa que es va incorporar a la programació de l’Aquelarre l’any 98. Es tracta d’un espai alternatiu per a tot tipus de públic interessat en l’esoterisme, les teràpies alternatives i els productes naturals. Un total de 90 professionals de l’esoterisme exposen a la mostra, que comptarà també amb diferents activitats paral·leles com conferències sobre els oracles, experiències paranormals, llocs sagrats, etc. També hi ha programats tallers de tarot per a principiants o sobre el ritual hawaià ‘Ho’oponopono’, a més d’altres activitats com una sessió d’hipnosi col·lectiva. La Fira estarà oberta des de divendres i fins diumenge.

I és que l’Aquelarre més coneguda és la de dissabte, però els cerverins saben molt bé que el seu Aquelarre comença molt abans, el dijous, i continúa fins diumenge amb activitats com l’Aquelarret, la festa per als més petits de la família que juguen a ser diables i bruixes en els tallers que ofereix el Centre Municipal de Cultura i la Paeria de Cervera durant tota la setmana prèvia a la festa. 

 

La Casa d’Estiu del Mascle Cabró: la festa a un altre ritme

Pels que volen viure la festa lluny de les aglomeracions que suposen les més de 20.000 persones que assisteixen cada any a l’Aquelarre, l’organització posa a la seva disposició la Casa d’Estiu del Mascle Cabró, un espai amb vistes privilegiades a l’espectacle, des d’on viure la festa d’una forma més tranquil·la i poder veure, sense aglomeracions, l’espectacle, els concerts i els correfocs en directe. Es tracta d’un espai de pagament (25 euros) i adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

Sigui com sigui –si amb el barret i el mocador per posar-se sota el foc, o vestit de diable, o com a simple espectador– l’Aquelarre brinda a tothom l’oportunitat i l’espai idonis per deixar-se endur pel seu costat més foll i deixar-se seduïr per aquesta orgia de màgia, misteri i pòlvora d’aquesta nit bruixa. Una nit que convida a posar-se les banyes. O, com diu l’organització, a posar-li les banyes a la crisi i als problemes quotidians.

 

Més informació: 

Més informació a www.aquelarre.cat

Descarrega't aquí el programa complet

A

També et pot interessar