Aquelarre

Foto: 

Cedida
Aquelarre de Cervera

Jordi Calafell: "L’Aquelarre és el plat fort de la nostra temporada"

Del 30 d'agost a l'1 de setembre tindrà lloc aquesta festa del foc a Cervera
Montse Visa
,
27/08/2019
Fires i festes
Enguany fa 25 anys que un grup de joves de Cervera va recuperar la tradició dels diables amb la creació del Ball de Diables de Cervera Carranquers, que deu el seu nom a una de les campanes de l’església de Santa Maria de la ciutat. La tradició dels diables, però, es remunta al 1411, segons documents que es conserven a l’Arxiu Comarcal. El seu cap de colla, Jordi Calafell (1977), fa quinze anys que forma part de l’entitat cerverina que actualment compta amb més de 200 membres de diferents edats dividits en seccions: Colla gran, les Joventuts, Colla infantil, Tabalers, Grallers i Bestiari. Ara, els Carranquers es preparen per celebrar el seu quart de segle durant l’Aquelarre (30, 31 d’agost i 1 de setembre), la seva festa grossa, on es lluiran amb un espectacle especial de foc i llum i la tradicional trobada de Bestiari, dedicada enguany al mestre geganter Manel Casserras, creador del seu drac Carrancor Bilandó.
"Quan ets a dins i fem una encesa i notes la calor, l’escalfor i la llum, se’t posa la pell de gallina. Als que ens agrada, ho portem a dins"

- El naixement dels diables de Cervera es remunta al 1411. Què en sabeu d’ells?
S’han trobat documents a l’Arxiu Comarcal on hi ha presència de diables a les cercaviles de corpus i processons, i es creu que el fet diabler a Cervera va començar llavors. És el document més antic referent als diables que hi ha Catalunya.

- I el 1994 es constitueix el Ball de diables de Cervera Carranquers. Com es va recuperar?
Amb la celebració de l’Aquelarre, un grup de joves es van agrupar per tirar endavant els diables. El 1994 van fer una colla de 15 o 20 joves per fer correfoc als pobles i el 1995 a es va començar a participar a l’Aquelarre. Fins aleshores s’hi portaven colles de fora i des de llavors, els diables de Cervera som els responsables del foc de l’Aquelarre.


Foto: Roger Vilaseca

- Diries que l’Aquelarre és la raó de ser dels diables?
L’Aquelarre és el plat fort de la nostra temporada. Potser no és la nostra raó de ser, però és la nostra setmana.

- Enguany celebreu 25 anys. Serà més sonat que mai l’Aquelarre?
Durant tot l’any estem fent diferents actes per celebrar els 25 anys i dins l’Aquelarre fem un parell de coses especials. Ja fa quatre que fem la trobada de Bestiari els divendres i enguany el motiu de la trobada de tots els dracs convidats és que tots són del mateix creador, Manel Casserras, que és qui va fer el nostre drac, el Carranquer Bilandó. Convidem els altres quatre dracs que ha fet el mateix constructor i que són el de Mataró, el de Ciutat Vella a Barcelona, el de Llorenç del Penedès i la draca de Solsona. A més, el mateix divendres després de la trobada de Bestiari fem un correfoc que és una carretillada i que acabarà amb un muntatge especial per celebrar el 25è aniversari.

- Una les característiques dels diables de Cervera és el ball parlat. En què consisteix?
És una escenificació d’una lluita entre el bé i el mal, entre el dimoni i l’arcàngel Sant Miquel on es fan versots de sàtira i crítica política actual, de coses que passen. Es representa una lluita i al final sempre guanya el bé. D’aquesta escenificació en diem ball parlat i per això hem afegit la paraula ball al nostre nom aquest any. Forma part d’una línia de diables tradicionals que nosaltres seguim i que prové de les colles del Penedès, el camp de Tarragona, etc.

- I fareu res especial tenint en compte que Cervera és Capital de la Cultura Catalana 2019?
El 5 d’octubre fem la trobada de Tabalers amb el Concurs Nacional del Tabal -els grups de percussió que acompanyen els diables- i el 16 de novembre i juntament amb l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya organitzem una trobada de Bestiari -el Festivitas Bestiarum- que se celebra anualment a la Capital de la Cultura Catalana. Com que aquest any és a Cervera, ho organitzem entre les dos entitats.

  • imatge de control 1per1


Foto: Roger Vilaseca​

- També heu creat una cervesa artesana per commemorar l’aniversari.
Sí, és una cervesa que es diu Diable i l’hem fet en col·laboració amb la casa Dalmases, que són veïns nostres. És una cervesa tradicional, molt suau, feta en commemoració del 25è aniversari. Se n’ha fet una edició curta i si té èxit, potser la repetirem. La comercialitzem en alguns comerços de Cervera.

- Quin paper juguen els diables a la ciutat de Cervera?
Som una entitat important a nivell de la quantitat de gent que movem. De Colla Gran (majors de 18 anys) som uns 140 membres. De joves entre 14 i 18 anys som uns 20; a més dels  50 membres de la Colla Infantil amb membres de 8 a 14 anys. Som l’entitat cultural més gran de Cervera on ens trobem gent de diferents edats i grups, i per tant, és un lloc d’unió important.

- És cert que hi ha llista d’espera per formar-ne part?
Hi ha llista d’espera per formar part de la Colla Infantil perquè el seu número està limitat a 50 per tal de controlar-ho tot com cal. De fet, ja estic esperant que el meu nebot de dos anys tingui l’edat per apuntar-lo a la llista d’espera.

- I com ho viuen els més petits?
Aquí Cervera fem una tasca molt important a les escoles, on es parla de cultura popular i dels diables, i així es fa cantera. A les classes dels petis els hi posen nom de figures dels diables. Els nens se n’impregnen de petits i després van amb moltes ganes als correfocs.

- Què té el foc que enganxa tant?
És difícil d’explicar. Quan ets a dins i fem una encesa i notes la calor, l’escalfor i la llum, se’t posa la pell de gallina. Als que ens agrada, ho portem a dins.


Foto: Roger Vilaseca

- Com és la interacció amb el públic?
El correfoc és un espectacle on convides la gent a participar, a posar-se sota el foc i ballar amb els diables. Normalment costa que la gent s’hi posi perquè molts prefereixen mirar-ho des de fora però a l’Aquelarre és diferent. Tothom ja sap què és i saben a què hi van, i per tant, la majoria de la gent es posa al foc amb nosaltres. És potser el tret diferencial de l’Aquelarre, que la gent ve amb una altra mentalitat. També convidem colles per fer correfoc els dissabtes i n’hi ha moltes que volen venir justament perquè hi ha molta gent participant del foc.

- Com creeu i assageu els espectacles?
A principis d’any sempre fem un assaig on sobretot hi participen els nous membres i és quan els expliquem les figures i el funcionament. Després, quan participes als correfocs, veus la la manera de cremar i com funciona internament. Hi ha moltes funcions dins la colla a banda de la de diable que també son necessàries. Els diables són els que cremen; també hi ha els carretillers que reparteixen la pirotècnia; els encenedors que l’encenen, el cap de carro...portem una organització molt marcada.

- Encara queda algun dels fundadors de l’any 1994 a la colla?
Sí, encara en queden quatre o cinc que formen part dels diables.

- I tu t’hi veus molts anys formant part dels diables?
Si que m’hi veig anys als diables. Formant part de diferents figures i funcions del correfoc i delegant funcions, però hi vull ser anys perquè el foc m’agrada.

A

També et pot interessar