Llibreria La Irreductible

Foto: 

La Irreductible

La Irreductible: "Donem protagonisme a la literatura independent"

La Irreductible s’endinsa en el món de les lletres, amb activitats incloses: tallers, trobades literàries, espai de lectura i exposicions
Idoia Perich
,
16/02/2021
Llibres
Joan Roure (Lleida, 1973) i Raquel Fontecha (Miranda de Ebro, 1979) han creat un refugi ple de llibres a Lleida. La Irreductible és un espai literari que alberga principalment una llibreria a més de diverses propostes que hi van vinculades. Si el confinament ens va permetre un retrobament amb la lectura, el fred hivernal ens convida a seguir. La Irreductible facilita orientació, bona lectura, espai de debat i molt més des del cor de Lleida.
Aquesta pandèmia ha fet que molta gent hagi reprès la lectura i fins i tot s’hi enganxés

- La Irreductible. Per què aquest nom?
Buscàvem una paraula que fos una mica rebel, volíem rebel·lar-nos contra aquest pessimisme i conformisme que de vegades un sent que hi ha quan vols crear coses noves. El nom surt d’aquest caliu, de voler portar les idees endavant i mostrar que es pot.

- La vostra iniciativa ja es plantejava abans del context de pandèmia que estem vivint?
Sí, el teníem ja present. Amb l’aparició de la pandèmia vam frenar una mica, però seguíem amb la idea al cap i finalment vam tirar endavant. Era una cosa que volíem fer i hi vam posar moltes ganes.

  • imatge de control 1per1


Raquel Fontecha i Joan Roure, de La Irreductible | Foto: Cedida
- El marc d'aleshores amb el d'ara ha canviat...
Aquí a Lleida vam veure-hi l’ocasió, crèiem que faltaven espais així. Darrerament han tancat algunes llibreries, però per jubilació i ens havíem quedat una mica orfes. Vam veure-hi una oportunitat. A més, el nostre projecte des dels inicis era diferent del que vèiem que ja hi havia a la ciutat.

- Definiu la llibreria com a independent, vinculada al feminisme, a la diversitat i a allò glocal. 
La nostra és una línia de donar molta importància als segells no generalistes. Evidentment que si vols comprar un best-seller, el trobaràs també aquí, però nosaltres donem protagonisme i espai a la literatura que no es basa en aquests paràmetres. És una literatura molt bona, que nosaltres la podem recomanar perquè l’hem llegida i la coneixem, o bé perquè en tenim moltes referències. També tenim un espai destacat per a la literatura feminista i d’autors de proximitat.

- Dieu que voleu presentar noves maneres de gaudir de la lectura i trencar les zones de confort habituals. 
Volem oferir als lectors opcions de noves lectures que surtin de la línia d’allò més convencional i allò que es coneix perquè té més màrqueting. Ho fem mitjançant la prescripció, perquè considerem que tenim eines per a poder recomanar lectures. Busquem aquest equilibri de poder suggerir nous títols i autors i, alhora, escoltar el feedback dels lectors per a recomanar amb més precisió. Jo crec que ho estem aconseguint, els clients que vénen busquen aquesta orientació.

- Voleu anar més enllà d’una llibreria o un espai cultural.
Tenim un espai per a exposar que posem a l’abast d’artistes locals durant un mes o mes i mig, i per ara ja tenim l’agenda del primer trimestre de l’any coberta. Faltaven espais d’exposició i els artistes ho han agraït. Això per una banda, i per una altra, més enllà de la llibreria estrictament com a tal, busquem dinamitzar el sector literari. Volem fer tallers, xerrades, cursos de narrativa i poesia… Ara ens trobem amb el context sanitari actual i hem decidit ajornar les trobades presencials, però tenim al cap molts recitals, presentacions literàries i diversos actes i activitats.

- És un espai de trobada literària amb una llibreria.
Exactament, és el que nosaltres busquem i ens agradaria que s’entengués així. És clar que som una llibreria, però no només és l’espai on un pot venir a comprar llibres. És molt més, també tenim un punt de lectura, per exemple.

- I amb bones vistes a la ciutat! Això també és un punt diferenciador clau?
Sí, estem davant del riu, tenim la Seu Vella a tocar, disposem de força espai d’aparador i és un punt que creiem a favor. Facilitem el fet de poder venir a llegir una estona en un espai agradable.


Interior de la llibreria La Irreductible | Foto: Cedida
- A l’hora de programar, com decidiu l’agenda?
Cada mes seguim una temàtica diferent, el mes de gener vam començar amb la novel·la negra de misteri i suspens, i ara al febrer, és el mes de la literatura i la naturalesa. Alhora que fem activitats vinculades amb el tema, com xerrades, presentacions de llibres i exposicions. Cada mes també tenim una editorial destacada i creiem que és una bona oportunitat per donar-ne a conèixer el catàleg a la clientela. També tenim activitats relacionades amb l’editorial. Ara hi ha l’editorial 'Volcano libros' i l’acompanyem d’una entrevista amb un escriptor del seu catàleg i el seu editor. Evidentment, tot el que fem és adaptat a la situació actual i per ara hem optat per a l’Instagram Live.

- Com percebeu el sector editorial i literari amb els alts i baixos que la situació sanitària trasllada als altres sectors, com el cultural i l’econòmic?
Bé, el context sempre pot ser millor. Nosaltres estem esperançats perquè hem vist que hi ha una tendència a l’alça en el nostre sector. Aquesta pandèmia ha fet que molta gent hagi reprès la lectura i fins i tot s’hi enganxés. Això ens deixa una esperança. Pensem que molta gent repeteix quan s’enganxa a un bon llibre. Òbviament tenim competència, la nostra és Netflix, HBO… Són aquestes plataformes i no altres llibreries.

Més informació: 

Facebook La Irreductible
Twitter La Irreductible
Instagram La Irreductible

A

També et pot interessar