Foto: 

Glòria Sala

Ginebra de luxe amb denomicació d’origen lleidatana

A Cervera es produeix Port of Dragons, l’única ginebra artesana de Catalunya
Glòria Sala
,
30/09/2014
Menjar i beure
Si. A Lleida no només es fan pomes, peres, caragols i cervesa. Ponent s’apunta també a la moda més ‘cool’ i produeix també ginebra, aquesta mena d’or blanc que gràcies al gintònic, guanya cada dia més amics i adeptes. L’artífex de tot plegat és l’Óscar Tamayo, un barceloní amb arrels a Cervera que fa cinc anys va triar la capital de la Segarra per instal·lar-hi la destil·leria des d’on fabrica la que és, fins ara, l’única ginebra produïda a Lleida: Port of Dragons.

Quan li preguntem la relació que hi ha entre el nom de la ginebra i la llegenda del port de mar de Cervera, riu: “És pura coincidència, desconeixia la llegenda fins que vaig arribar a Cervera”, puntualitza. La coincidència donaria joc si no fos perquè la veritat és que Port of Dragons és l’hereva de la ja desapareguda Port of Barcelona, una ginebra fabricada a Lleida de la mà de la marca americana Esmeralda Liquors, que alguns coneixeran per la seva famosa absenta Obsello, una absenta de gamma Premium que durant dècades va ser l’única d’aquesta gamma que s’elaborava a Espanya.

La base de la destil·leria està en una petita nau al polígon industrial de Cervera. I la base d’aquesta ginebra no marxa gaire lluny de la ciutat. I és que les matèries primeres que serveixen per a la seva elaboració provenen de l’entorn més pròxim: les herbes i les llavors són catalanes, el ginebró és del Pirineu, l’aigua també. Fins i tot el vidre de les ampolles és d’una vidriera de Barcelona, el suro es confecciona a Girona i les etiquetes venen de Sant Sadurní d’Anoia. Tot es fa sense sortir de Catalunya. “Tenia molt clar que aquesta havia de ser la filosofia del producte”, explica Tamayo. Una filosofia que passa, també, per elaborar la ginebra sense afegits químics i d’una forma totalment artesana, utilitzant els sistemes tradicionals de destil·lació amb alambins de coure, una tècnica tradicional, utilitzada durant centenars d’anys però que actualment pràcticament no s’utilitza. És això, juntament amb la primeríssima qualitat de les matèries primeres, el que li dóna la qualitat Premium a aquesta ginebra, l’única elaborada artesanalment a Catalunya.

  • imatge de control 1per1

 

 

L’elaboració: tradició ancestral per a un producte artesà

Tan artesanal és la producció que només cal donar un cop d’ull a la destil·leria per adonar-se que, de màquines, no n’hi ha cap. El procés segueix el sistema tradicional, probablement menys productiu, però que li dóna un segell de qualitat. Amb una setmana a tota producció, l’Óscar pot arribar a produir, com a molt, 600 ampolles, segurament molt menys que les grans marques més industrials. El procés és el següent: primer es destil·len les herbes amb la base d'alcohol, feta per ells, en els alambins de coure, seguidament el líquid ja destil·lat –que agafa l'aroma de les espècies,fruits, flors i llavors, bàsicament ginebró, regalèssia i anís estrellat, entre altres– passa a un dipòsit on descansa; després es medeix el grau alcohòlic d’aquest líquid resultant i si fa falta es rectifica –Port of Dragons té una graduació de 40 Vol–, després s’oxigena passa un procés de filtratge i, finalment es procedeix a l’embotellament. Tot, absolutament tot, passa per les mans de l’Óscar, que espera amb la paciència de l’alquimista el resultat de la barreja.

 

 

Així neixia, el 2009, la primera ginebra feta a Cervera, la Port of Dragons 100% Pure, obtinguda mitjançant quatre destil·lacions, amb un 44% de graduació i un sabor que varia del sec al dolç fins a l’àcid. Al mateix any, poc després,  la seguiria la Port of Dragons Floral, una opció impregnada de notes aromàtiques allunyades del clàssic i preconcebut ginebró, una recerca d’aromes florals que acosta el destil·lat a tots els nous consumidors als que el tradicional London Dry no acaba de convèncer. Finalment, al 2012, l’Óscar s’atreviria amb un nou destil·lat: el vodka, i una nova ginebra, la 100% Dry Gin.

 

 

La cosa no acaba aquí perquè els projectes de l’Óscar ara van més enllà. Vol ampliar el catàleg de productes amb destil·lats diferents, com el whisky i altres aiguardents, però aquest cop, envellits en bóta de fusta. “Tinc tot el projecte fet, però encara no he trobat el moment per posar-m’hi”, confessa. Testimoni d’això són les botes que ja té instal·lades a la destil·leria que esperen que algun dia els projectes de futur d’aquest aventurer es posin en marxa.

 

 

I és que l’Óscar fa de tot. A banda d’elaborar la ginebra, fa de comercial, de relacions públiques, és el departament de màrqueting, el de vendes i el de producció. És el que passa a les petites empreses. I com que això no li permet competir amb les grans marques de destil·lats, prefereix optar per l’especialització: fer una ginebra amb destil·lats naturals, sense químics, amb productes de proximitat i totalment artesana, que no és poc.

 

Una ginebra diferent per a un consumidor conscient

“El nostre client és qui s’enamora del producte”. Això és el que respon quan li preguntem quin és el seu client-tipus. “Són persones que entenen i valoren la nostra filosofia”, explica. Més enllà del sabor, els seus consumidors són, com diu l’Óscar, consumidors conscients, que volen saber què beuen, com està fet el que beuen i d’on ve. No només el que beuen, sinó també què mengen o quina roba porten. “La tendència és aquesta, el consumidor cada cop és més conscient, està neixent una consciència sobre què consumim, una preocupació del consumidor pels productes de qualitat, per saber l’origen del que consumeix”, assegura. “Ens preocupem moltíssim per l’elaboració del combinat, la seva graduació alcohòlica...”. En aquest punt, l’Óscar fa una pausa per puntualitzar: “adoctrinem molt al consumidor pel que fa a les quantitats”. Atenció amants del gintònic, anoteu: la mesura ideal són cinc centilitres de ginebra per combinat, és a dir, una part de ginebra per quatre de tònica. “Ho fem per una qüestió de notes d’aromes i sabors, i a més, per l’organisme és molt menys nociu”, aclareix.

Un altre consell per elaborar un bon gintònic? Peleu un trosset petit i superficial d’una taronja, exprimiu el suc dins la copa i llestos! Si us fa il·lusió, podeu posar-hi la pela a dins, però el gust de veritat, li dóna aquest esquitx de suc que li haureu posat abans. Salut!

 

Més informació a www.portofdragons.com

A

També et pot interessar