,
28/03/2017
Art urbà
Títol de l'obra: "Llàgrima"

El món d'en Gabri

El món d’en Gabri deu pesar uns 250 grams. Se l’ha fet ell tot solet, amb les seves pròpies mans, buscant la idea del que som, del què ens preguntem que som i del què podríem arribar a ser. 

És un planeta paral·lel creat amb estris petits que amaga a dins de tres calaixos antics i desordenats. En un d’ells hi guarda unes estisores, un punxó, com els que usàvem al parvulari, i diferents tipus de cola. A l’altre, hi ha hagut una explosió semblant al Big Bang i està ple de retalls de revistes, de diaris, de fotografies i de tipografies de mides i dissenys diversos. L’últim calaix es troba a dins del seu cap, hi guarda un grapat d’imaginació i un munt d’històries que fan del caos de paper un nou univers per explorar. 

En Gabri és artesà i artista. Segons la definició de l’antiga Grècia, en la que no es feia distinció de significat entre aquests dos termes. També és filòsof. Quan finalitza l’obra ens mira, es pentina la barba d’Aristòtil i ens pregunta: les parts són anteriors al tot o el tot a les parts? 

És mestre del collage i perruquer dels dubtes existencials. Transforma els retalls de paper en parts de vida, en paisatges dadaistes, en antics zoòtrops i en punts de vista que recorden els plans de las pel·lícules antigues de Hitchcock. El seu món està composat per capes, talment com algunes de les roques que ens envolten o com els troncs dels arbres.

En aquest planeta en Gabri escombra els somnis amb la pala i el recollidor, fica la mà en alguna escombraria buscant brossa de la bona i regateja als venedors els diumenges al mercat de Sant Antoni. Ell ha fet desaparèixer les coordenades d’espai i temps i ha construït una arquitectura, unes sensacions i uns sentiments a base de trossos de paper de diferents gramatges, estampats i colors. Són pedaços esmicolats que intriguen o que alleugen l’ànima. Que ens fan riure i pensar. Tot plegat, amb el ritme i la cadència del típic professor que passava les diapositives a l'aula. Dibuixant perspectives impossibles amb flors, muntanyes, pits i mans. Desbordant surrealisme i “sorrentisme” i desprenent, igualment, una gran bellesa italiana. 

Hi ha coses que no podran formar part mai d’aquest univers especial. Les cartes que al llarg de la història els enamorats van estripar i cremar, els llibres i revistes que les dictadures van censurar, els missatges en ampolles que mai van arribar o les fotografies que, un cop enfocades, mai es van disparar. 

Així que jo poso a la teva disposició aquest text petit i sensat per a que el facis miques. El barregis amb ales, barrets, dones, gomets de colors i les cançons de l’últim grup que hagis escoltat. I el converteixis en un nou element del teu món retallat on tot està per enganxar. On les llàgrimes no mullen, el sol surt de la terra i es menja bogeria i creativitat.

 

*Sobre les obres collage de Gabri Guerrero 

www.instagram.com/gabrigzz

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Elena Asensio (Barcelona, 1981) és llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques i postgrau en Producció i Gestió Cultural. La seva vocació ha estat el món de la comunicació. S'hi dedica des de fa més de 15 anys. Primer en agències de publicitat i actualment en l'àmbit públic. Ha participat com a guionista i locutora de diferents programes de ràdio (El Prat Ràdio) i en la creació de diverses propostes escenogràfiques. 

28/08/2020
Es troba sola, nua i de bocaterrossa sobre un llit desordenat en una habitació amb un petit balcó en un segon pis del carrer Còrsega. Fa més dues hores que a fora la ciutat és frenètica.
15/11/2019
3 d’octubre de 2018. Cyrano de Bergerac, vestit amb barret, capa i espasa, es troba a la sala d’espera de la consulta d’un cirurgià d’estètica. El doctor du una bata blanca i botes blaves.  
29/05/2019
Dimarts. Tarda. Torna de la feina content però cansat. Els caps li han acceptat un nou projecte en el que porta treballant molt de temps. Sap que li suposarà més hores de feina però potser així aconseguirà que li pugin el sou. Entra a l’escala.
02/04/2019
En aquesta ciutat ningú camina a poc a poc amb els braços creuats a l’esquena badant sense rumb. És un lloc frenètic on els semàfors canvien de color cada pocs segons.
14/11/2018
No sap si és feliç. Alguna vegada ho ha sigut. Últimament, mentre està fent alguna cosa quotidiana com repassar-se les celles o estendre els mitjons, sent com si un tros del cor li pesés massa.
26/07/2018
Un dia després de l’enterrament vaig tornar a casa de l’àvia. Vaig picar tres cops a l’intèrfon. Era la nostra contrasenya. No calia fer res més. Fer tres tons i a continuació la porta s’obria. Quan l’àvia era més jove la porta s’obria ràpid.
10/04/2018
La llum de la pantalla del mòbil avisava que eren les deu del matí. Ella va obrir els ulls com va poder.