,
19/03/2017
Art urbà

Són el que no diuen

Ella llegeix les pàgines del final d’un diari a un bar de moda que fa cantonada. Fa olor a tinta i a cafè. És diumenge i està ple a vessar. Hi ha jerseis de llana que pengen de les cadires, ulleres de pasta i llavis vermells. 

Ell li demana si es pot canviar de taula per fer seure a una parella que ja fa estona que espera. Ella es fixa en les mans primes sobre el davantal negre i accepta canviar-s’hi. Ell mira els seus cabells desordenats i la convida a un altre cafè descafeïnat. 

Sis mesos després ella s’asseu en un sofà d’un bar de mala mort del Raval. Ell, mig borratxo, hi seu al costat. Ella el reconeix i li pregunta si, de nou, la canviarà de taula. Ell li dóna el número de telèfon. Ella marxa i gira el cap per comprovar si ell encara la mira. Es creuen les pupil·les dilatades d’un desig fugaç a dos quarts de dues. 

Ella té un fill amb una home a qui només va estimar tres anys. Ell viu amb parella i es fan un petó de gelatina quan entren i surten de casa. Ella li escriu asseguda a la tassa del vàter amb la tovallola mullada lligada al cap. Ell li diu de quedar des del restaurant. 

Un cop per setmana comparteixen taula en llocs efímers. En cafès sense nom. En una ciutat que desitjarien que fos més gran. Ell li explica històries anònimes, sense per quès ni finals. Ella inicia frases amb intenció de convertir-se en declaracions de matinada però es queden només en raonades paraules de tarda. 

Ella i ell s’entenen entre punts suspensius, cometes, verbs subjuntius i peus de pàgina. Comenten les coses petites. Què han dinat. Què han llegit. I com és de dur l’insomni de matinada. Ell fa silencis. Ella allibera riures tímids. Cap dels dos sap on viu l’altre. Són el que no diuen i només escolten la pell quan parla. 

Ningú coneix la seva història. No l’expliqueu. Ells mateixos tenen dubtes seriosos sobre la seva pròpia existència. Però s’escriuen a les cantonades. I es tornen a veure en eclipsis de lluna i en trinxeres a primera línia de batalla sense disparar cap bala. 

I sempre es fa tard. Ja surt el sol del mar. Ell puja al cotxe, es corda el cinturó i trenca el silenci buit encenent la ràdio i escampant pels carrers groguencs i pixats les notes d’una cançó de Pau Vallvé que se sap. 

*Sobre la cançó “Valor de ser covard” del nou disc Pau Vallvé "ABISME CAVALL HIVERN PRIMAVERA I TORNAR"

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Elena Asensio (Barcelona, 1981) és llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques i postgrau en Producció i Gestió Cultural. La seva vocació ha estat el món de la comunicació. S'hi dedica des de fa més de 15 anys. Primer en agències de publicitat i actualment en l'àmbit públic. Ha participat com a guionista i locutora de diferents programes de ràdio (El Prat Ràdio) i en la creació de diverses propostes escenogràfiques. 

28/08/2020
Es troba sola, nua i de bocaterrossa sobre un llit desordenat en una habitació amb un petit balcó en un segon pis del carrer Còrsega. Fa més dues hores que a fora la ciutat és frenètica.
15/11/2019
3 d’octubre de 2018. Cyrano de Bergerac, vestit amb barret, capa i espasa, es troba a la sala d’espera de la consulta d’un cirurgià d’estètica. El doctor du una bata blanca i botes blaves.  
29/05/2019
Dimarts. Tarda. Torna de la feina content però cansat. Els caps li han acceptat un nou projecte en el que porta treballant molt de temps. Sap que li suposarà més hores de feina però potser així aconseguirà que li pugin el sou. Entra a l’escala.
02/04/2019
En aquesta ciutat ningú camina a poc a poc amb els braços creuats a l’esquena badant sense rumb. És un lloc frenètic on els semàfors canvien de color cada pocs segons.
14/11/2018
No sap si és feliç. Alguna vegada ho ha sigut. Últimament, mentre està fent alguna cosa quotidiana com repassar-se les celles o estendre els mitjons, sent com si un tros del cor li pesés massa.
26/07/2018
Un dia després de l’enterrament vaig tornar a casa de l’àvia. Vaig picar tres cops a l’intèrfon. Era la nostra contrasenya. No calia fer res més. Fer tres tons i a continuació la porta s’obria. Quan l’àvia era més jove la porta s’obria ràpid.
10/04/2018
La llum de la pantalla del mòbil avisava que eren les deu del matí. Ella va obrir els ulls com va poder.