,
22/04/2020
Explosió a les xarxes

Les proteïnes de la Covid-19 convertides en partitura musical

Unir ciència i art és possible també per motivacions de la investigació. Ara, un equip d'investigadors de l'Institut de Tecnologia de Massachussetts (MIT) ha aconseguit transformar en so l'estructura de la proteïna que permet al coronavirus adherir-se a les cèl·lules per a infectar-les. Fins ara, havíem pogut veure centenars d'imatges de la Covid-19, però mai havíem tingut l'ocasió de sentir-ho.

Els diferents sons que poden escoltar en l'àudio de dalt -campanes, instruments de corda, flautes- representen diversos aspectes de la proteïna, que sobresurten en pics fent-lo semblar una corona -d'aquí el nom de coronavirus-.

Com succeeix amb totes les proteïnes, també aquests pics estan fets de combinacions d'aminoàcids. Utilitzant una nova tècnica anomenada sonificació, els científics del MIT van assignar a cada aminoàcid una nota única en una escala musical, convertint la proteïna completa en tota una partitura. Una melodia que fins i tot ens pot servir per relaxar-nos.

 

En aquest espai anirem penjant totes aquelles manifestacions culturals dels dies de confinament perquè l'ona expansiva del virus de la cultura arribi a totes les llars, encara que sigui a través de les pantalles.

20/03/2021
Entitats, associacions i equipaments culturals vinculats a les arts escèniques per a tots els públics de Catalunya, celebren un any més el 20 de març, Dia Mundial del Teatre Infantil i Juvenil.
05/02/2021
A partir del 8 de febrer, i almenys fins d’aquí a 14 dies, entren en vigor les noves mesures per aturar la propagació de la Covid-19.
23/12/2020
A partir del 21 de desembre entren en vigor mesures especials per contenir l’increment de casos que s’ha produït en les últimes setmanes. El canvi afecta el període de Nadal i modifica alguns dels aspectes de la seva celebració.
26/11/2020
El nou senzill 'Mirada estràbica' del grup familiar Xiula amb la col·laboració de la pianista Clara Peya, està causant furor a les xarxes i emocionant a petits i grans.
13/11/2020
L'actriu Júlia Cortina ha promogut a Instagram el compte Sense Cultura, una iniciativa que vol deixar constància gràfica de la situació cultural actual arreu del territori catal
30/10/2020
L’activitat cultural i la gastronomia tornen a posar-se en stand-by.