,
30/10/2020
Explosió a les xarxes

Com afecten les restriccions de la Covid-19 a la cultura i la restauració?

L’activitat cultural i la gastronomia tornen a posar-se en stand-by. Les noves restriccions anunciades pel govern per aturar la segona onada de la Covid-19, que han entrat en vigor aquest divendres, toquen altra vegada el sector cultural i la restauració. Què podem fer i quines activitats s’han hagut d’aturar?

Els teatres i sales de concerts han de tancar
Totes les sales de teatre, els cinemes i les sales de concerts han hagut de cancel·lar les sessions i espectacles programats, almenys fins d’aquí a 15 dies. Ara fa tot just un mes i mig que els teatres havien reprès l’activitat, per això el sector de les arts escèniques s’ha queixat públicament a través de les xarxes socials i ha reivindicat que la cultura és segura si es prenen les mesures adequades per prevenir els contagis. En aquest àmbit, l’única excepció és la de les fàbriques de creació, que podran mantenir l’activitat de les residències artístiques, els assajos i entrenaments a un terç de l’aforament.

Els museus i sales d’exposicions, al 33% d’aforament
Tant els museus com les sales d’exposicions, els centres de creació i arts visuals i els arxius municipals podran obrir però amb un aforament del 33%. Tot i això, les activitats associades a aquests equipaments, com tallers, conferències o la Nit dels Museus prevista pel 14 de novembre, no es podran realitzar.

Centres cívics amb activitats online
La xarxa de centres cívics de Catalunya també s’atura. S’han anul·lat totes les activitats presencials i es realitzarà la programació de forma virtual, excepte alguns projectes d’intervenció social. D’aquesta manera, el cicle Barcelona Districte Cultural ha quedat suspès. Segons informa l’ICUB, el servei de Biblioteques de Barcelona quedarà limitat a la recollida i entrega de documents reservats.

No es podran celebrar fires ni festes majors
La suspensió de les activitats presencials també involucra el circuit de fires i festes majors, que no podran celebrar-se. També romandran tancats els parcs d’atraccions i les sales de joc. Els mercats no sedentaris, però, poden obrir amb un aforament del 30%. Els actes religiosos, siguin misses o casaments, podran celebrar-se també amb un 30% de la seva capacitat.

Parcs i jardins oberts
Els espais verds públics permetran el lliure accés, tot i que l’horari quedarà limitat fins a les vuit del vespre, dues hores abans del toc de queda. Aquestes restriccions són les mateixes que en el cas dels parcs infantils, que romandran oberts amb les mesures establertes fins al moment. Pel que fa al lleure infantil i juvenil i les activitats extraescolars, també s’han suspès totes durant almenys 15 dies. En el cas de les extraescolars només es podran realitzar si es fa amb els mateixos grups de convivència que en els grups d’activitat lectiva.

Els bars continuaran tancats
El sector de la restauració va ser el primer a quedar afectat pel rebrot de la Covid-19, i les noves mesures estableixen que hauran de romandre tancats durant 15 dies més. El servei a domicili fins a les 11 de la nit o de recollida a l’establiment, però, segueix estant permès. Així, les àrees de servei d’autopistes només podran fer servei d’entrega. Una de les excepcions se situa en els bars i restaurants d’hotels i establiments turístics, que estaran oberts exclusivament per a ús dels clients que s’hi allotgen.

El comerç obert però amb limitacions
Les restriccions per la Covid-19 actuals estableixen que els comerços de més de 800 metres quadrats, els centres d’estètica i els centres comercials han de tancar. D’aquesta manera, el petit comerç i els locals de primera necessitat que estiguin dins d’un centre comercial però que tinguin accés directe des del carrer poden obrir però amb una limitació d’un 30%. Els establiments d’alimentació i essencials, com farmàcies, ortopèdies, veterinaris i òptiques, es mantenen obertes sense restriccions d’aforament.

En aquest espai anirem penjant totes aquelles manifestacions culturals dels dies de confinament perquè l'ona expansiva del virus de la cultura arribi a totes les llars, encara que sigui a través de les pantalles.

20/03/2021
Entitats, associacions i equipaments culturals vinculats a les arts escèniques per a tots els públics de Catalunya, celebren un any més el 20 de març, Dia Mundial del Teatre Infantil i Juvenil.
05/02/2021
A partir del 8 de febrer, i almenys fins d’aquí a 14 dies, entren en vigor les noves mesures per aturar la propagació de la Covid-19.
23/12/2020
A partir del 21 de desembre entren en vigor mesures especials per contenir l’increment de casos que s’ha produït en les últimes setmanes. El canvi afecta el període de Nadal i modifica alguns dels aspectes de la seva celebració.
26/11/2020
El nou senzill 'Mirada estràbica' del grup familiar Xiula amb la col·laboració de la pianista Clara Peya, està causant furor a les xarxes i emocionant a petits i grans.
13/11/2020
L'actriu Júlia Cortina ha promogut a Instagram el compte Sense Cultura, una iniciativa que vol deixar constància gràfica de la situació cultural actual arreu del territori catal
30/10/2020
L’activitat cultural i la gastronomia tornen a posar-se en stand-by.