Jump to navigation
Anna Brullet I @annabrullet
El cap de setmana del Jordi Ramoneda es resumeix ràpid. Fins dissabte a la nit estarà treballant a l'Estruch per tenir-ho tot a punt per l'estrena de la seva primera obra, Les empreses es barallaran per donar-te feina. En som testimonis perquè per fer l'entrevista el segrestem una estona mentre els seus companys pengen cortines i munten mobles per tenir a punt l'escenografia. Divendres arribarà el passi previ i dissabte l'estrena davant del púbic. Una estrena que arriba amb el cartell de localitats exhaurides. “Jo ja fa temps que en vaig comprar quatre. Ja em vaig quedar sense veure la primera obra al Microteatre”, diu Ramoneda. I a partir de dissabte un descans ben merescut.
El Jordi ja havia debutat com a director al teatre, i de fet el porta a les venes des de ben petit i ha passat per clàssics del teatre sabadellenc com la Joventut de la Faràndula i el Teatre del Sol. Després va tirar més cap a l'audiovisual estudiant guió a l'ESCAC. Al llicenciar-se va passar per la sèrie de TV3 Arròs Covat i després ha treballat com a desenvolupador de guions per diverses productores.
Diuen que a qui li ha picat el cuquet del teatre ja el té per sempre i, entre això i la seva vocació per explicar històries, sorgeix la seva primera obra com a autor, director i productor. “La idea surt de ser una personeta que vol dir alguna cosa, aprofitant tot l'aprenentatge que he fet fins ara”. I fa dos anys, quan vivia a Canada i tenia temps, comença a escriure. “Se'm va acudir veient al Bàrcenas. Però no parla d'ell, eh!”, ens avisa. “Jo veia tot allò i un sistema desmuntant-se i em preguntava. Què deu estar pensant?”. I en el moment que ens trobem una obra que porta per títol Les empreses es barallaran per donar-te feina podria ser un títol de ciència ficció. No és ben bé això però si que parla de què passarà quan tot això passi. Què en quedarà? Es pregunta Jordi Ramoneda. Ara bé, ens assegura que, tot i que les coses estan com estan, no plorarem. “Riurem, espero. És una comèdia amb mala llet per riure'ns de la merda que estem vivint. És la millor manera d'afrontar-ho”, diu Ramoneda.
Aquests dies fan l'esprint final per tenir-ho tot a punt però el procés fins arribar aquí ha estat llarg. Tot comença quan torna de Canada i decideix que vol fer alguna cosa amb el que va escriure. “Li dono a la Sílvia Navarro, que en sap molt més de teatre i és la meva ajudant de direcció, i em diu que això ho he de fer”, explica Ramoneda. D'aquí va a parar a l'Estruch on han estat assajant l'obra i, després de set mesos, estrenen amb tot venut. Si no teniu la vostra entrada no patiu, ja tenen tancades més representacions al març a L'Alternativa de Sabadell i la intenció de portar-la a Barcelona. I allò que dèiem del cuquet del teatre és ben veritat perquè el Jordi Ramoneda ja prepara la seva segona obra. “Amb tota la moda de les sèries nord-americanes es va dir que els guionistes s'estaven fent famosos. Però qui sap els noms dels guionistes de les seves sèries preferides? Sempre és el de darrera”, reflexiona. Al teatre s'ho ha de fer tot més sol, i això vol dir penjar les cortines del decorat. Però també pot explicar les històries que li vinguin de gust i al final és d'això del que es tractava.
Li demanem que ens recomani una pel·lícula. "Ja saps que això no se li pot fer a algú que ha estudiat cinema". Però molt categòricament ens recomana Boyhood. Quan li demanem per un llibre ens recomana La pell freda d'Allbert Sànchez Piñol. I quan li preguntem per una ciutat ens diu Roma on va fer el primer viatge amb els seus amics als 18 anys.
Fitxa tècnica "Les empreses es barallaran per donar-te feina" L'Estruch, dissabte 24 de gener a les 21h Preu: 5€"Boyhood" Richard Linklater (2014)"La Pell Freda" d'Albert Sànchez Piñol. La Campana (2007)
Els Trajectes Urbans són petits perfils a persones vinculades d'alguna manera al món de la cultura (actrius, tècnics, programadores, cuiners...). Descobrirem quins són els seus gustos i les xarxes que s'estableixen entre ells.