,
06/02/2015
Entrevistes
Pere Joan Ventura, realitzador de cinema i director del BRAM

Pere Joan Ventura, una vida de pel·lícula

En Pere Joan Ventura és un cinèfil empedreït. No només el gaudeix des de la butaca, sinó també com ajudant de direcció, director i darrera les càmeres dins el món de la televisió. Sempre s'ha dedicat a allò que més li agrada, el cinema, i ha fet de la seva gran afició una manera de viure. Jubilat de Televisió Espanyola però lluny de quedar-se quiet, ell ha preferit no deixar de treballar. Viu entre Madrid i Castellar del Vallès d'on va i torna habitualment per motius de feina. Aquest cap de setmana és al Vallès i a Barcelona per parts iguals. A la Capital, és l'encarregat del muntatge de 'No estem sols' i a Castellar, aquest divendres, s'hi presenta la programació de la setena edició del BRAM i malgrat per circumstàncies li ha tocat portar-ho una mica a distància ell n'és una peça molt important. "En sóc el director i una mica l'impulsor del projecte, però tant el BRAM com el cineclub és en mans de gent del poble que estima el cinema i s'hi ha volcat moltíssim"

Combinaràs Barcelona i Castellar, doncs? "Sí, divendres em llevaré d'hora, esmorzaré i miraré el correu. Després marxaré cap a Barcelona perquè tenim muntatge. Tot el dia, matí i tarda". El documental és un gènere que en Pere Joan coneix de sobres. Molt vinculat a un cinema social compromès 'No estem sols' és un reflex de varis grups activistes fruit de la crisi i la situació econòmica del país. "Al vespre seré a Castellar. Els divendres tenim cineclub. Projectarem 'Winter Sleep' i explicarem a qui vingui la programació del BRAM. A més, els que assisteixin a la sessió i comprin l'abonament pel festival, podran veure el film de divendres gratuïtament". Tot i que Ventura es mou molt i ha hagut de delegar responsabilitats, ell és, sens dubte, un del principals causants d'aquesta setena edició del festival. Una mostra que creix i millora cada vegada. Com a director del BRAM i com a membre del cineclub del poble creu importantíssim la presència d'iniciatives d'aquest tipus. De fet, ja des dels anys setanta que batalla cinematogràficament quan en ple franquisme va muntar el cineclub amb un clar caràcter reivindicatiu.

"Dissabte al matí em llevaré i sortiré a caminar dues o tres hores. A Castellar estem envoltats de natura: Sant Llorenç del Munt, el Massís de la Creu...M'agrada caminar i fer fotos. Després de les ventades i tal i com han quedat els boscos és interessant fotografiar tots els canvis". Al migdia acostuma a dinar a casa perquè si és al poble aprofita per descansar. S'apropa al mercat i tria bé els ingredients per cuinar una bona taula. Després del cinema, la cuina és la seva gran passió. "Tinc més de mil llibres de cuina que he anat col·leccionant de viatges que he fet. Alguns estan en japonès i, evidentment, no els entenc, però m'agrada tenir-los". No cuina per ell sol. En Pere Joan li agrada tenir gent a casa, preparar-los un bon àpat i deixar que les sobretaules transcorrin tranquil·les i mandroses. Si toca Barça, però, amb els amics o companys de feina, fan el culé i es mantenen fidels al partit. "Diumenge serà força similar. Camino unes horetes i me'n vaig a comprar. Després, potser sóc jo qui va a casa d'algun amic o amiga a dinar". Li preguntem per aquests viatges constants canviant de casa tan sovint. "Normalment vaig i vinc sol. Tinc la companya i família a Madrid, però pel BRAM vénen tots aquí i ens quedem a Castellar". La vida a les espanyes pot ser molt interessant, però això no s'ho poden pas perdre. Abans d'acomiadar-nos li demanem tres recomanacions. Un film: 'Leviatan'. Un llibre: 'No estamos solos'. Un lloc per menjar: L'Airesol. Cinema rus, literatura política i social i cuina del territori. Ens agrada la varietat.

Fitxa Tècnica:

BRAM, mostra de cinema de Castellar del Vallès. Del 20 de febrer a l'1 de Març
'No estamos solos', Gran Wyoming. Ed: Planeta. 2014
'Leviatan', Andrey Zvyagintsev. 2014
'Winter Sleep', Nuri Bilge Ceylan. 2014
Airesol: Avinguda de l'Airesol, s/n. Menú 12Eurus

 

Els Trajectes Urbans són petits perfils a persones vinculades d'alguna manera al món de la cultura (actrius, tècnics, programadores, cuiners...). Descobrirem quins són els seus gustos i les xarxes que s'estableixen entre ells. 

26/02/2015
Anna Fernández | @annafdz8
20/02/2015
Anna Brullet I @annabrullet
06/02/2015
En Pere Joan Ventura és un cinèfil empedreït. No només el gaudeix des de la butaca, sinó també com ajudant de direcció, director i darrera les càmeres dins el món de la televisió.
30/01/2015
Transmet a petits i grans la seva passió per la literatura Núria Casanovas | @descosits
23/01/2015
Anna Brullet I @annabrullet
17/01/2015
Anna Fernández | @annafdz8
26/12/2014
Núria Casanovas | @descosits