Jump to navigation
Anna Brullet I @annabrullet
Aquest cap de setmana la companyia terrassenca Circ Pistolet, de la qual forma part Tomàs Cardús, està d'estrena. I juga a casa, al Centre Cultural, on presentaran el seu nou espectacle Incert. Estrenen divendres i els nervis inevitables hi seran però ja fa dues setmanes que poden assajar a la sala i això sempre fa anar més tranquil. “Hem pogut fer el treball de creació de llums, els últims assaigs i tenir les coses més grans muntades. És un espai que ja coneixem i podem arribar més tranquils”, explica Cardús. Fins i tot han tingut l'oportunitat de fer un passi amb públic escolar. “És un públic diferent. Avui eren 500 nens i a vegades costa que estiguin atents, però ha anat molt bé. A les funcions serà un públic més barrejat amb pares i nens”.
Si decidiu passar pel Centre Cultural a veure una de les dues funcions d'Incert hi trobareu bàsicament un espectacle d'equilibris, la disciplina de la qual és professor en Tomàs a l'Escola de Circ Rogelio Rivel. “Si hagués de definir aquest espectacle diria que és el circ que hem volgut fer. És molt nostre, molt casolà. Reflecteix molt les nostres personalitats, és divertit però hi ha molta tècnica també”, explica Cardús. I és que el circ contemporani és un llenguatge diferent que comunica a través de la tècnica i del físic, sense haver d'explicar necessàriament una història.”Fer sense haver de buscar justificacions”, resumeix Cardús.
Divendres estrenaran i, un cop acabada la funció, no s'acabarà la feina ja que els tocarà desmuntar algunes de les coses perquè l'endemà pugui actuar Rosana. Per tant diumenge hauran de tornar al Centre Cultural al matí per tornar a muntar, escalfar i preparar-se per la funció de la tarda. De moment aquestes dues funcions són les úniques que tenen del tot tancades però ja en n'hi ha alguna en vista. I és que el món del circ, tot i haver crescut als darrers anys, no està per tirar coets a casa nostra.
En Tomàs Cardús, a més a més, el pot comparar amb França, la meca europea d'aquest art on ha viscut deu anys. “A Espanya hi ha dues escoles de circ, una a Barcelona i l'altra a Madrid i ofereixen formació de dos anys. A França n'hi ha ben bé quinze com aquestes i una de superior que ofereix un diploma de circ. I a més a més ben bé un centenar d'escoles per nens i adolescents”, explica Cardús. Ell, de fet, va marxar a França a continuar els seus estudis i des de 2006 va començar a treballar en aquest país. Amb una de les companyies, XY, van presentar El gran C, un espectacle amb 17 acròbates només d'equilibris. “Ens vam inspirar en els castells, el rugby, danses tradicionals franceses... Volíem buscar la proesa tècnica i trencar amb la manera establerta de fer equilibris”. El muntatge del Circ Pistolet amb sis persones dalt de l'escenari és més modest però és una excusa perfecta per endinsar-se en un gènere que guanya adeptes a casa nostra. La raó? “A la gent li agrada el perill”, opina Cardús. Apropeu-vos al Centre Cultural i comproveu-ho.
FITXA TÈCNICAIncert del Circ Pistolet. Centre Cultural. Divendres 21 a les 21h i diumenge 23 de novembre a les 19hUn llibre: El clan del oso cavernario de Jean M. Auel (EMBolsillo, 2011)Una pel·lícula: El atlas de las nubes de Tom Tykwer, Andy i Lana Wachowsi (2012)Un disc: Terra d'Obrint Pas (2002)
Els Trajectes Urbans són petits perfils a persones vinculades d'alguna manera al món de la cultura (actrius, tècnics, programadores, cuiners...). Descobrirem quins són els seus gustos i les xarxes que s'estableixen entre ells.