Espectacles
,
2015
Diumenge 14 de juny, 19 h
Teatre El Centru
Vila-seca

La Tramoia 'Coses que dèiem avui'

El grup de Vila-seca fa una incursió en el teatre contemporani de la mà d’un dels autors més prolífics de l’escena i el cinema nord-americà, Neil Labute. Aquest diumenge dia 14 estrena Coses que dèiem avui, una tragicomèdia sobre l’amor, el desamor i l’engany. La representació serà a les 7 de la tarda al teatre El Centru. Amb aquest espectacle es tanca la temporada anual dels Amics del Teatre de Vila-seca.
 
Coses que dèiem avui és un text molt recent. Tan sols té sis anys. Això el converteix en la peça més actual i moderna que ha estrenat La Tramoia. Els diàlegs són àgils i naturals, entretallats. Les escenes, íntimes i compromeses. Neil Labute hi explora sentiments i despulla els seus personatges, oscil•lant constantment entre el deliri de la comèdia i el desassossec de la tragèdia. 
 
L’obra agafa el títol d’una cançó dels Beatles, Things we said today, i recull tres peces breus, d’una mitja hora cadascuna: Aventura, Les fúries i Tobogan. Les tres ben diferents, però amb un nexe en comú. Totes tres són històries que s’endinsen en les mil fórmules d’engany que posen final a l’amor. A Aventura una parella es troba després d’anys de no veure’s. A Les fúries la conversa íntima entre una parella es veu constantment interrompuda per la germana d’ell. I a Tobogan, un matrimoni queda per sopar tranquil·lament en un restaurant. O no. 
 
Aquesta obra és fruit d’un curs d’estiu a l’Obrador de la Sala Beckett. Era el 2009. Neil Labute, que hi feia de professor, hi va conèixer l’actriu i traductora Cristina Genebat. De la complicitat que va sorgir entre els dos en va néixer aquest espectacle que es va estrenar un any més tard a la Beckett, en el marc del festival Grec i sota la direcció de Julio Manrique. L’èxit assolit els va portar a fer temporada al teatre Villarroel. A més, va guanyar el premi Butaca al millor espectacle de petit format. 
 
Amb aquesta obra, la Tramoia vol fer un pas més en el seu creixement constant com a grup teatral. És la proposta més moderna a què s’ha enfrontat. Un text que obliga a treballar en profunditat els personatges i els seus sentiments i a buscar la naturalitat en el gest i en la paraula. És un repte més que assumeix el grup vila-secà després que l’any passat estrenés el seu primer Shakespeare, Molt soroll per res. 
 
Coses que dèiem avui està interpretada per Josep Forasté, Gemma Andreu, Ester Clavé, David Ortega, Pineda Badia, Xavier Grasset i Anna Plaza. La direcció és d’Alícia Bescós. Amb aquesta representació es tanca la temporada anual dels Amics del Teatre de Vila-seca. L’obra es podrà veure diumenge dia 14 al teatre El Centru, del carrer Comte Sicart. 
 
 
L’autor
Neil Labute és un dramaturg, guionista i director de cinema nord-americà. En els seus inicis la seva dramatúrgia estava molt influenciada per autors de referència del teatre modern com David Mamet i aquesta petjada encara es pot veure en les seves obres.
 
L’any 2000 va guanyar el premi a la millor direcció al festival de Cannes amb la pel·lícula Nurse Penny. Entre els seus títols més destacats també hi ha En companyia d’homes, Fat Pig i Un funeral de muerte. 
 
La Tramoia
El grup de teatre La Tramoia es va començar a gestar als anys 60, sota la direcció de Pep Graset. El seu primer nom va ser La truita. Als anys 70 es va incorporar una nova generació d’actors, més joves, sota el nom de Pa Torrat. Mantingueren l’activitat fins a meitat de la dècada dels 80. Llavors vingueren uns anys de silenci. La Tramoia va reprendre l’activitat teatral el 1992, fa 23 anys, i des de llavors s’ha mantingut constant amb l’estrena d’almenys un espectacle per temporada. 
 
El nou projecte de la Tramoia també va començar a caminar sota la direcció de Josep Graset, que el 2006 va passar el relleu a la nova generació. Alícia Bescós ha dirigit la majoria d’espectacles produïts des d’aleshores. 
 
Des de la represa de l’activitat, l’any 92, La Tramoia s’ha enfrontat a tots els gèneres i estils. Ha interpretat comèdies estripades com Ostres, xampany i caviar i Accidents domèstics de Ray Conney. També ha fet clàssics de Goldoni i Oscar Wilde i s’ha enfrontat amb textos contemporanis, com El malentès d’Albert Camus i Mort accidental d’un anarquista de Dario Fo. A més, ha fet alguns espectacles de producció pròpia a partir de peces breus d’autors contemporanis i ha participat en múltiples recitals poètics. Des de fa més de deu anys també recita el Poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra. 
 
Els integrants de la companyia també han realitzat diversos cursos d’interpretació. 
 
 
Preu de l’entrada: 12 euros, 6 per als socis dels Amics del teatre
  • imatge de control 1per1