Art pels cinc sentits

El Museu d'Art Modern de Tarragona estrena un espai tàctil sobre el Monument a Wagner de l'escultor Julio Antonio
Surtdecasa Camp
,
19/12/2013
Arts
Julio Antonio (1889 – 1919) és un escultor del que se’n destaca el seu treball per la renovació de l’escultura a nivell estatal i la seva vinculació al moviment literari de la Generació del 98. Va néixer a Móra d’Ebre i després d'apuntar maneres per terres tarragonines, la Diputació de Tarragona li va donar una beca l’any 1907 per anar a estudiar a Madrid que és on es va acabar consolidant com artista. Allà li van encarregar un monument dedicat a Richard Wagner que havia d’anar ni més ni menys que als jardins de la Moncloa. Finalment, el projecte es va quedar a mitges i actualment d’aquell monument només se’n conserva el cap d’un dels esbossos de la figura. Una reproducció d’aquest cap, feta per l’escultor Bruno Gallart l’any 1969, es pot veure als Jardins del Camp de Mart de Tarragona.
 
El 1968 la Diputació va rebre gran part del llegat de l’obra de Julio Antonio i actualment el Museu d’Art Modern de Tarragona (MAMT) compta amb un espai dedicat a la seva obra i al Monument a Wagner, que ara s’apropa també a persones amb dificultats sensorials i a invidents a través del nou Espai Tàctil Julio Antonio i Richard Wagner / La fosa del bronze a la cera perduda. En aquest indret s’hi pot observar, i sobretot tocar amb les mans, els quatre elements bàsics que fan possible la tècnica escultòrica emprada en la maqueta de Wagner, una manera de fer poc coneguda pel públic però imprescindible per l’execució escultòrica: la primera escaiola, l’encofrat per a la fosa, l’exemplar de cera i l’obra ja fosa. Aquest recorregut tàctil s’acaba amb la maqueta que havia de ser la base del monument i que mai es va acabar construint.
 
El recorregut disposa de rètols en llenguatge braille per identificar les diferents peces artístiques de l’espai i amb un sistema que facilita l’accés de les persones amb audiòfons. A més, també es projecta un audiovisual, enregistrat a la Fundició Vilà de Valls per la productora La Ferida Produccions, que mostra el procés de la fosa a la cera perduda.
 
Amb aquestes accions, que han comptat amb el suport d’ONCE, el Museu d’Art Modern vol començar a posar la història i les col·leccions del centre a l’abast de tothom, seguint el Pla Estratègic del museu per al període 2010-2014. De fet, ja ha anunciat que el següent espai tàctil serà un dels més emblemàtics del museu com és el Tapís de Tarragona, de Joan Miró i Josep Royo. 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar