Foto: 

ce

Els 5 imperdibles del Festival Al3Mura dedicat a Pasolini

El festival deixa per primera vegada Itàlia i s'instal·la del 14 al 17 de juliol al Camp de Tarragona
Sílvia Sagalà
,
13/07/2016
Arts
L'any 2010, el Movimento Culturale Spiragli va impulsar a la ciutat italiana d'Altamura un festival amb el seu nom. La idea era organitzar un certamen de tres dies que girés entorn d'un mateix element cultural. Ara, la iniciativa ja està més que consolidada, per això els seus responsables li han volgut donar un caire més internacional fent que el Festival Al3Mura se celebri, per primera vegada, fora de la seva ciutat natal. L'indret escollit? Reus i Tarragona, i l'any vinent agafarà el relleu Malta. No ha estat una tria casual, els italians s'han fixat en la riquesa patrimonial del modernisme reusenc i en el llegat romà tarragoní per projectar la cultura clàssica -i també la més moderna-. Per aquesta sisena edició s'ha escollit la figura de l'escriptor, poeta i cineasta Pier Paolo Pasolini com a fil conductor. Durant tres dies hi haurà conferències, exposicions, lectures, projeccions de documentals i concerts. Aquí us deixem cinc propostes que no us heu de perdre!
Pasolini destaca per una carrera transgressora en la que ha parat especial atenció a la societat més marginal, la delinqüència i la pobresa que arrossegava Itàlia des de la postguerra. Unes conviccions que van generar-li molts enemics i que li van costar la vida quan un jove el va envestir amb el seu propi cotxe. Pel seu assassinat sempre planejarà la sombra de la conspiració perquè són molts els que apunten que el govern de l'època desitjava veure al director mort a causa de les dures crítiques que feia a través de les seves pel·lícules, llibres i discursos polítics.
 

1. Inauguració de l'exposició 'Perifèria d'un somni'

Dijous 14 de juliol, 19 h
Centre de Lectura, Reus
El tret de sortida del Festival Al3Mura el donarà una exposició que recull 11 dibuixos basats en algunes de les pel·lícules més conegudes de Pasolini com 'Ocellots i ocellets' o 'Les mil i una nits'. Per fer-ho s'han escollit cinc dibuixants gràfics: el mateix comissari de la mostra, Miquel Villalba; el dibuixant de La Vanguardia, el Kab; l'artista italiana Marilena Nardi i els reconeguts dibuixants argentins Jésica Cichero i David Pablo Pugliese. 'Perifèria d'un somni' s'estrenarà a Reus però la voluntat dels organitzadors és que sigui itinerant. De moment ja se sap segur que al novembre passarà per Tarragona i que l'any vinent farà estada a Itàlia.
 

2. Concert Pau Vallvé

Divendres 15 juliol, 21:30 h
Claustre del Seminari, Tarragona (5€)
El músic Pau Vallvé ha escollit el festival dedicat a Pasolini per realitzar l'únic concert que farà durant aquest estiu. Ell sol, acompanyat només pels seus instruments, oferirà un concert en acústic basat en el seu darrer disc 'Pels dies bons'. Un àlbum que va suposar un punt i a part per Vallvé, ja que per elaborar-lo va decidir allunyar-se de tot i confegir ell mateix fins a l'últim detall, des del primer vers fins a l'última maquetació del disc. A banda de revisitar aquest disc, també encisarà al públic amb algunes de les millors cançons de la seva carrera i amb altres novetats que ha preparat per a l'ocasió.
 
 

3. Projecció del documental 'Pasolini, un viaggio in Italia' + Xerrada amb Xavier Juncosa, Román Reyes i Silvio Parello

Dissabte 16 juliol, 16 h
Sala d'actes Autoritat Portuària, Tarragona
Una bona manera d'endinsar-se al món de Pier Paolo Pasolini és veure el documental més premiat de la vida de l'artista, 'Pasolini, un viaggio in Italia'. Amb segell català però rodat íntegrament a Itàlia, la cinta de Xavier Juncosa recupera la figura i l'obra del cineasta-poeta a través del testimoni dels seus amics i col·laboradors, i en forma d'itinerari pels espais que Pasolini va sovintejar. En finalitzar el documental, el públic de l'Al3Mura podrà participar en la conversa oberta que s'ha organitzat amb el director del festival i els experts Román Reyes i Silvio Parelo, amic d'infància de l'artista. Precisament, ambdós participaran, el dia abans, en la projecció del documental 'La ragione di un sogno' cloent i tancant l'acte.
 

4. Concert del pianista Daklen Difato

Diumenge 17 de juliol, 12:30 h
Teatre Magatzem, Tarragona (entrada gratuïta, cal demanar invitació a info@espaiterritoricultura.org)
El Festival Al3Mura vol ser un espai d'intercanvi cultural i perseguint aquest objectiu s'ha programat el concert del joveníssim Daklen Difato. Amb només 15 anys, ja en fa dos que té el graduat en piano del Conservatori de Música, una fita que va aconseguir amb sis anys d'estudi intens que van ser reconeguts amb una puntuació de 10 i amb Menció Especial. Només començar a tocar el piano, els seus mestres ja van veure que era un veritable nen prodigi. No es van equivocar gens, només per posar un parell d'exemples apuntarem que va fer el seu primer recital internacional als 9 anys a la seu de l'Ambaixada d'Itàlia a Washington i que va ser premiat als 11 pel president de la República, Giorgio Napolitano, amb la medalla d'Or i el Certificat d'Honor pels mèrits aconseguits en el món de la música. Des d'aleshores no ha parat de fer concerts per tot el món amb un repertori que abraça des de Mozart a Beethoven, Chopin o Schumann.
 
 

5. Ruta literària de bars

Diumenge 17 de juliol
20 h Bar Kino / 20:30 h Bar Sha
I quina millor manera de cloure un festival com l'Al3Mura que fent una copa amb els amics mentre escoltem poesia en un bon ambient. Això és precisament el que ens proposen amb aquesta ruta literària de bars que començarà al Bar Kino i que també passarà pel Bar Sha. Seran els tarragonins Valls Calçada, Ferran Gerhard i Enrique Vilagrasa, i el reusenc Quim Basora els encarregats de fer de rapsodes d'una selecció de poemes que ells mateixos han escollit i on, evidentment, podrem gaudir de les lletres de Pasolini.
 

Més informació: 

Festival Al3Mura
Del 14 al 17 de juliol
Reus i Tarragona
 

A

També et pot interessar