Arnau Martínez

Foto: 

Arnau Martínez

Primer diumenge

Darreres actuacions castelleres abans del Concurs de Castells de Tarragona
Arnau Martínez
,
15/09/2016
Fires i festes
Dissabte Vila-seca acull la diada Blava, però totes les mirades se centren al Primer diumenge de festes a Tarragona que mesurarà els estats de forma de quatre de les colles punteres del país de cara el Concurs de Castells.
Diada Blava a Vila-seca
Els de la camisa blau cel tornen a organitzar una diada a la seva població, Vila-seca, per seguir rodant castells. Aquesta vegada comptaran amb els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta i amb els Brivalls de Cornudella.
 
Els Xiqüelos és una colla que actua poc comparat amb la resta, ja que el món casteller encara no està molt arrelat a les Terres de l'Ebre. Amb l'ajuda de les altres dues colles a la pinya, els del Delta es decantaran pels castells de 6.
 
La colla prioratina aterrarà a Vila-seca després d'haver actuat en dues de les diades més importants que tenen, Cornudella i Poboleda. Possiblement faran castells de 6 com els dos bàsics o el 2 de 6 que ja han completat un grapat de vegades aquests mesos.
 
Els Xiquets de Vila-seca volen tornar a atacar els castells de 7 pisos, el 3 i el 4 de 7, després d'unes setmanes sense portar-los a plaça a causa d'algunes baixes. El tercer castell podria ser el 2 o el 5 de 6, els últims assajos faran decantar la balança per un o per l'altre. Cal tenir en compte que els de Vila-seca han entrat finalment al Concurset gràcies a la renúncia d'altres colles.
 
Fitxa de la diada: Diada Blava a Vila-seca.
Amb les colles: Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, Brivalls de Cornudella i Xiquets de Vila-seca.
Dia, hora i lloc: dissabte 17 de setembre, a les 18:30 h a la plaça de l'Església de Vila-seca.
 
Primer diumenge de festes
La diada del Primer diumenge de festes, se celebra des del 2005 a Tarragona i sempre ha comptat amb els Xiquets de Tarragona i la Jove de Tarragona com a colles locals i els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls com a convidades, a excepció de la segona edició quan els verds van estar reemplaçats pels Minyons de Terrassa. Amb aquesta diada, Tarragona volia recuperar els castells de gamma extra ja que llavors les colles de la ciutat ni tan sols se'ls plantejaven.
 
La Colla Vella dels Xiquets de Valls, igual que totes les altres, té al cap al Concurs de Castells que se celebrarà el primer cap de setmana d'octubre, cosa que els farà ser prudents. Malgrat això, arriben a la plaça de la Font havent fet el seu millor primer tram de temporada i a Tarragona volen portar els seus millors castells. Aquests serien el 4 de 9 sense folre i el 5 de 9 amb folre. A partir d'aquí tot dependrà dels últims assajos, es podrien decantar pel 3 de 10 amb folre i manilles que ja han descarregat dues vegades aquest 2016 o pel 4 de 9 amb folre i pilar que els rosats dominen a la perfecció.
 
Els Castellers de Vilafranca no se n'amaguen i per roda de premsa ja han dit quines intencions tenen per diumenge: 3 de 9 amb folre i agulla, 3 de 10 amb folre i manilles i 4 de 9 amb folre i manilles. El 3 amb agulla ja l'han descarregat diverses vegades enguany, igual que el 3 de 10, tres concretament. El que encara no han fet és el 4 amb agulla; l'últim va ser l'any 2014. Els Verds també aniran amb peus de plom i no seran tan ambiciosos com l'any passat que van portar el 2 de 8 sense folre. Per tancar la diada volen acabar amb el pilar de 8 emmanillat.
 
La Colla Jove Xiquets de Tarragona recorda a la Jove de l'any 2014, aquella Jove que va carregar el 3 de 10 al Concurs de Castells. Enguany ja han descarregat tres 5 de 9 amb folre, el castell insígnia de la colla, cinc 9 de 8 i dos pilars de 8fm, un dels quals carregat. Diumenge voldrien tornar a portar el 5 acompanyat del 3 de 9 amb folre i agulla que si el completessin, seria el primer del seu historial. Després el 3 de 10 amb folre i manilles de color lila passaria a ser el protagonista que, com ja s'ha dit, van carregar fa dos anys. El pilar de 8 seria la cirereta del pastís.
 
La quarta cola que participarà seran els Xiquets de Tarragona, la colla degana de la ciutat. Els de la camisa ratllada no estan fent la temporada que havien planificat ni la que haurien desitjat a causa de les nombroses caigudes que van tenir a principi de temporada. De fet encara no han ajuntat els dos castells bàsics de 9 en una mateixa diada. La primera vegada que ho podrien fer és aquest diumenge. El tercer castell dependrà dels últims assajos, els agradaria que fos el 2 de 9 amb folre i manilles que representaria el primer castell extraordinari de la colla aquest any, però amb una baixa als pisos superiors hauran de veure si hi arriben.
 
Fitxa de la diada: Diada del Primer diumenge de festes a Tarragona.
Amb les colles: Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca, Colla Jove Xiquets de Tarragona i Xiquets de Tarragona.
Dia, hora i lloc: diumenge 18 de setembre, a les 12 h a la plaça de la Font de Tarragona.
Interès: una de les diades més importants de la temporada on es veuran castells límit per part de les quatre colles participants.

A

També et pot interessar