Foto: 

Ajuntament de Valls

Sant Jaume casteller

El Catllar estrena diumenge una nova diada castellera amb els Xiquets de Reus i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, mentre que les colles petites protagonitzen el cap de setmana
Arnau Martínez
,
21/07/2016
Fires i festes
Festa Major dels Garidells
El proper 25 de juliol, dilluns, és Sant Jaume, patró de moltes poblacions, una d’aquestes és Els Garidells, un petit poble de l’Alt Camp que acollirà divendres a la nit els Torraires de Montblanc i els Nois de la Torre.
 
Els Torraires de Montblanc van actuar dissabte passat a la seva població en el marc del festival de l’Acampada Jove. Divendres voldrien portar els castells de 6 que encara no han pogut fer aquest 2016, podrien ser el 4 de 6 amb agulla i el 5 de 6, acompanyats del 3 amb agulla o el 2 de 6. Tot dependrà de les camises que arrosseguin.
 
Els Nois de la Torre arriben després d’haver tornat a la gamma alta de 7 quan la setmana passada van descarregar el 3 de 6 amb agulla a la diada de la seva festa major. Amb el desgast que suposa actuar la setmana de després d’una diada tant exigent, tenen intenció de fer com un assaig amb camisa, tenint en compte que el divendres al vespre és el seu moment d’assaig. Així doncs, procuraran de reforçar estructures i rodar castellers.
 
Fitxa de la diada: Festa Major de Els Garidells.
Amb les colles: Nois de la Torre i Torraires de Montblanc.
Dia, hora i lloc: divendres 22 de juliol, a les 22:30 h a Els Garidells.
Interès: oportunitat de veure castells a la nit. A més, l’actuació s’emmarca dins la ‘Nit Jove’ de la festa major i la seguiran un concert de FreneticBeards i la Ghetto Orquestra.
 
 
Festa Major de la Riera de Gaià
La Riera de Gaià, una plaça que tradicionalment no ha estat castellera com la de les poblacions veïnes, però que de mica en mica va consolidant-se. Aquest any actuaran els Xiquets de Tarragona i els Castellers d’Altafulla, després que hagi caigut del cartell la Joves de Valls.
 
Els Castellers d’Altafulla també venen de la diada de les Cultures de dissabte passat, quan van poder completar la clàssica de 7, però el pilar de 5 els hi va quedar en carregat. Dissabte voldrien fer el 3 i el 4 de 6 amb agulla i el 3 de 7.
 
Si hi ha una colla que s’estimi la Riera són els Xiquets de Tarragona que fa dos anys van fer-la població de 9 i l’any passat van repetir. Després d’haver descarregat el primer castell de 9 de la temporada la setmana passada, dissabte hi volen tornar. A més, podrien estrenar el 5 de 8.
 
Fitxa de la diada: Festa Major de la Riera de Gaià
Amb les colles: Castellers d’Altafulla i Xiquets de Tarragona
Dia, hora i lloc: dissabte 23 de juliol, a les 18h a la plaça Major de la Riera de Gaià.
Interès: diada àgil amb només dues colles, amb possible castell de 9 dels Xiquets de Tarragona. La plaça està coberta amb un gran plataner que dóna ombra a la plaça i no acostuma a fer massa calor.
 
 
Festes de Sant Jaume a La Pineda
La diada de La Pineda, que comptarà amb els Castellers de Castelldefels, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, els Xiquets d’Alcover i els Xiquets de Vila-seca, s’emmarca dins la festa major de Vila-seca que concentrarà les activitats del primer cap de setmana a la zona de la platja. 
 
Els Castellers de Castelldefels és la colla que ve des de més lluny i tenint en compte que no pertanyen a la denominada zona tradicional, possiblement portaran pocs efectius. Ja han descarregat tres castells de 7 aquesta temporada, però segurament apostaran per la gamma alta de 6.
 
Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau actuen dissabte i diumenge, dissabte a La Pineda i diumenge a El Catllar. Amb prudència pels objectius que tenen diumenge, a La Pineda podrien fer algun castell de la gamma alta de 7 i rodar els castells bàsics de set pisos per pujar-ne un pis més el dia següent.
 
Els Xiquets d’Alcover estan tenint una temporada complicada ja que han sortit de vàries diades amb menys de tres castells, com a mínim, carregats. Per agafar confiança, podrien dur castells bàsics de 6 i algun de 6 i mig.
 
La colla local, els Xiquets de Vila-seca, tenen dues de les actuacions més importants de la temporada aquesta setmana i la vinent. L’any passat, per la festa major de Vila-seca van aconseguir descarregar els dos castells bàsics de 7 després de la seva re-fundació i aquests dos castells són els que volen completar també dissabte a La Pineda. 
 
Fitxa de la diada: Festes de Sant Jaume a La Pineda.
Amb les colles: Castellers de Castelldefels, Castellers de Sant Pere i Sant Pau, Xiquets d’Alcover i Xiquets de Vila-seca.
Dia, hora i lloc: dissabte 23 de juliol, a les 19 h al passeig Pau Casalsde Vila-seca.
 
 
Festa Major de les Vivendes de la Colla Vella a Valls
Pels voltants de Sant Jaume, l’agrupació de cases dels Xiquets de Valls celebra les seves festes i en una festa major d’unes vivendes de castellers no hi poden faltar els castells. Els amfitrions, la Colla Vella dels Xiquets de Valls compartiran plaça amb els Xicots de Vilafranca.
 
Els de la camisa vermella apostaran probablement pels castells de 8, sense descartar el 5 de 8 que els hi va quedar en carregat a la última diada que van fer. Els Xicots també actuaran diumenge al migdia a Salt i a la tarda a Sant Vicenç dels Horts.
 
La colla de la Cooperativa de Vivendes voldria repetir els castells d’Altafulla o si més no repetir una actuació semblant. El 3 i el 4 de 9 amb folre rosats estarien assegurats, el tercer castell podria ser el 4 de 8 amb agulla, el 2 de 8 folrat o el5 de 8. Acabarien amb el pilar de 7.
 
Fitxa de la diada: Festa Major de les Vivendes de la Colla Vella a Valls.
Amb les colles: Xicots de Vilafranca i Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Dia, hora i lloc: dissabte 23 de juliol, a les 19:30 h a l’avinguda de Sant Jaume de Valls.
Interès: diada ràpida amb castells de 9, amb la fresca del vespre i amb sopar popular a continuació.
 
 
Diada del Catllar
La castellera població del Catllar estrena una nova diada diumenge a la tarda per donar cabuda a colles que hi volen actuar a causa del renom que ha aconseguit la seva plaça de la Vila. En el marc de la fira de Sant Jaume es celebrarà una actuació amb els Xiquets de Reus i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau.
 
Molts dels catllarencs van a fer castells als Xiquets de Reus, així que els de la camisa avellana no podien fallar a aquesta cita. Els del Baix Camp volen fer la clàssica de 8, el 3 i el 4 de 8 i el 2 de 7. El punt d’exigència el podrien posar portant el pilar de 6 després d’haver-lo descarregat diverses vegades a l’assaig.
 
Si els de Reus venen per la afinitat amb el poble, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau hi van per mèrits. Una de les colles properes que més han evolucionat aquests darrers anys i que volen portar un castell de 8 a El Catllar. Els castells de 8 pisos són el sostre d’aquesta colla del barri cooperatiu de Tarragona.
 
Fitxa de la diada: Diada de El Catllar.
Amb les colles: Xiquets de Reus i Castellers de Sant Pere i Sant Pau.
Dia, hora i lloc: diumenge 24 de juliol, a les 19 h a la plaça de la Vila de El Catllar.
Interès: novadiada a l’emblemàtica plaça castellera de El Catllar, lluny dels gammes extra de l’agost, s’hi veuran castells màxims de les dues colles.
 
 
Festes del barri de Maria Cristina a Tarragona
Una setmana més hi ha festa a un dels barris de Tarragona. El barri de Maria cristina agruparà els Torraires de Montblanc i els Xiquets del Serrallo.
 
Els Torraires de Montblanc dependran dels castells de divendres i de les camises que siguin a plaça, però podrien dur-hi construccions similars. D’altra banda, els Xiquets del Serrallo voldrien tornar a descarregar el 5 de 7 amb agulla tal i com van fer la setmana passada per la Verge del Carme.
 
Fitxa de la diada: Festes del barri de Maria Cristina a Tarragona.
Amb les colles: Torraires de Montblanc i Xiquets del Serrallo.
Dia, hora i lloc: diumenge 24 de juliol, a les 20 h al carrer de la Reina Maria Cristina de Tarragona.
 
 
Actuació a Miami Platja
La platja de Mont-roig, Miami, acull una actuació castellera amb els Xiquets de Cambrils i els Xiquets de Vila-seca, després que els Castellers de Sant Pere i Sant Pau preferissin actuar a El Catllar. Una diada que probablement veurà castells inferiors a causa del dia escollit, un dilluns.
 
Els Xiquets de Cambrils van descarregar la setmana passada a casa el 3 de 6, el 3 de 6 amb pilar i el 4 de 6, estructures que els donen ales per encarar castells superiors com podrien ser els bàsics de 7. Aquesta setmana, però, caldrà esperar i repetir una diada similar.
 
El que portin els Xiquets de Vila-seca dependrà de com vagi dissabte a La Pineda i de les camises que puguin arrossegar. Els castells de 6 i mig estarien garantits.
 
Fitxa de la diada: Actuació a Miami Platja (Mont-roig).
Amb les colles: Xiquets de Cambrils i Xiquets de Vila-seca.
Dia, hora i lloc: dilluns 25 de juliol, a les 19:30 h a Miami Platja.
 
 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar