Batalla de Torredembarra

Foto: 

Cedida
Batalla de Torredembarra

Les 5 coses que has de saber sobre Torredembarra 1713

Les jornades històriques celebren la seva 12a edició els dies 18 i 19 de maig
Roser Regolf
,
14/05/2019
Fires i festes
Torredembarra torna a viure la batalla del 1713 en les jornades històriques, commemoratives i lúdiques dels dies 18 i 19 de maig. Després d’onze edicions recreant la Festa de la Batalla, i amb el canvi introduït l’any passat on les jornades passaven a ser únicament de divulgació, aquest any els torrencs recuperen el mercat d’època i la mostra d’oficis, a més de seguir amb les demostracions que representen la batalla que va tenir lloc durant la Guerra de Successió o Guerra dels catalans (1713-1714). Música, demostracions, tallers, i aquest any també gastronomia, inundaran els carrers de Torredembarra per rememorar el combat entre les tropes borbòniques i les catalanes. T’ensenyem allò que no et pots perdre si vols gaudir d’un veritable viatge en el temps.

1. La recreació de la Batalla
Un dels actes principals de la Festa és la recreació de la batalla que va tenir lloc el 16 de juliol de 1713, i que s’interpretarà el diumenge 19 de maig a la Torre de la Vila. Un esdeveniment on la ciutat es vesteix d’època per veure com els soldats, representats per diferents grups de recreació històrica de Catalunya, lliuren una de les batalles decisives de la Guerra de Successió. Abans, però, a les 12 del migdia tindrà lloc la desfilada de tropes i l’ofrena floral i les salves d’honor.

2. Música, animació i recreacions històriques
Durant tot el cap de setmana, els carrers de la vila reviuran la resistència catalana a través de la música i els espectacles. El dissabte, des de les 11 del matí fins a les 6 de la tarda, una cercavila omplirà els carrers i carrerons de música, història, festa, teatre i animació amb l’espectacle 'La crida dels jocs'. D’altra banda, el diumenge a les 11 del matí a la plaça de la Vila, Fil i Canya us faran gaudir amb els contes i la música de 'Romanços de guerra'. Durant els dos dies de la festa, a l’espai de la fira comercial, els Miquelets de Catalunya, el Regiment d’Hússers Hongaresos de Moià i Sanguen Honoris realitzaran diferents recreacions històriques i activitats al campament militar. Si el que busqueu, però, és un ambient més familiar, al carrer ample hi haurà un espai dedicat als més petits i petites on experimentar amb el joc lliure.

3. Tasta els plats de l’època
Una de les principals novetats d’aquesta edició és l’espai gastronòmic 1714, amb els plats que van acompanyar la batalla. A través de diverses adaptacions que avui encara estan a les nostres taules, podreu provar receptes com la truita amb suc, la coca de recapte o els bunyols de vent. Teniu l'oportunitat de degustar-los tant dissabte com diumenge, a la plaça de la Vila.

4. Mercat d’època  i demostració d’oficis
La Festa de la Batalla serà aquesta edició més completa que mai. Si l’any passat es va decidir eliminar la zona comercial per centrar la festa en la divulgació i les recreacions històriques, aquests 18 i 19 de maig torna amb tot al complet. Així, Torredembarra 1713 recupera el mercat d’època i la demostració d’oficis per tot el nucli antic, on a més de conèixer alguna de les professions que avui en dia ja s’han perdut o han evolucionat, els visitants també podran comprar productes artesanals, dolços i embotits.

5. Visita guiada al Castell
Considerat com a un dels edificis més rellevants del renaixement català, el Castell de Torredembarra va ser construït al punt més alt de la vila per vigilar tota la població. Una visita que, tant si la feu dissabte com diumenge, no té pèrdua en un context com el de la Festa de la Batalla. Les inscripcions es poden realitzar a través de la pàgina web de l’Oficina de Turisme o el mateix dia de la visita al pati del Castell, sota un preu de 3 euros amb places limitades. A més, abans de començar la visita podreu tastar la galeta de la Festa.

Més informació: 

A

També et pot interessar