Neules

Foto: 

Judit Sánchez
Neules

Joan Carles Amorós: "L’única manera de competir amb les grans empreses és fent producte de gran qualitat"

Al Forn Amorós de Pradell de la Teixeta elaboren neules i torrons mitjançant un procés totalment artesanal
Judit Sánchez Piñol
,
18/12/2019
Menjar i beure
Les neules i els torrons són emblemes de la gastronomia nadalenca a Catalunya. A Pradell de la Teixeta (Priorat), està ubicat l’obrador del Forn Amorós, un forn en què, des de fa unes quantes generacions, s’encarreguen d’elaborar, a més de pa, neules i torrons de forma artesana. Joan Carles Amorós va heretar el forn del seu avi, que té els seus orígens a principis del segle XX. Hem parlat amb ell sobre les neules, un dels dolços tradicionals catalans més famosos en les dates nadalenques, i el procés d’elaboració que segueixen al Forn Amorós, cent per cent natural i artesà, que els hi dóna un gust excepcional i una textura única.
"Ja fa trenta anys que hi treballo i puc dir que no he anat a buscar a ningú. Faig neules per tota la província i sempre m'han vingut a buscar. Però això és una cosa que implica molt de temps"

- Ets forner per tradició familiar. Com comences a treballar al forn?
Començo perquè és el que em tocava en aquella època, no és com ara que pots fer el que vols. De ben petit ja sabia que m'havia de dedicar a ser forner.

- A banda del pa, el forn és conegut per les neules i torrons que elaboreu en aquesta època de l'any. Quin és el secret de les neules?
És natural. Productes naturals, sense conservants ni històries, tal com marca el paper: sucre i ous... És tot natural. Deu ser per això que tenim tanta fama.

- Quin és el procés d'elaboració?
Les mans cremades que porto! És un procés molt pesat. És una feina en què has d'estar dret, sempre en la mateixa posició perquè has d'anar "roscant" a la màquina... És pesat.

- Què implica l'etiqueta 'artesanal' i que fa que el petit comerç pugui seguir competint amb les grans superfícies avui en dia?
Artesanal vol dir que es fa en un poble petit i que són tot productes naturals, no té secret. L'única manera de competir amb les grans empreses és fent producte de gran qualitat. Fem servir les millors xocolates... Cal gastar bones matèries primeres i així surt tot bé. Ara, si agafes materials dolents no et sortirà. Per exemple, per fer les neules de xocolata gasto xocolata belga del 60% i això es nota en la qualitat. No s'ha d'estalviar en producte. Molta gent gasta succedanis per guanyar més diners i no és el mateix.

- Com doneu a conèixer el vostre treball i el forn?
Ja fa trenta anys que hi treballo i puc dir que no he anat a buscar a ningú. Faig neules per tota la província i sempre m'han vingut a buscar. Però això és una cosa que implica molt de temps. La gent ho va provant... Primer un, després un altre, i s'ha anat escampant fins al dia d'avui, que se'ns en va de les mans. En aquestes dates no descansem ni dormint.

- Quin tipus de clients soleu tenir?
Gent que valora el que menja, que valora la matèria primera, els bons ingredients i tota la feina que hi ha darrere d'un procés artesanal. Gent que valora el que estan menjant, sibarites del menjar. Ens vénen persones de tot arreu, perquè les tasten i la gent es mou per venir cap aquí a comprar. Fins i tot el jugador de futbol David Villa ha provat les nostres neules! A més, les distribuïm per tot arreu, a moltes botigues de Reus i Tarragona s'hi poden trobar, per si a algú li agafa lluny venir al poble.

Més informació: 

Forn Amorós
C/Major, 12
Pradell de la Teixeta
Telèfon: 977 828 005

A

També et pot interessar