Maria del Mar Bonet : “Miró i Espriu em van esperonar a seguir musicant poemes de Rosselló-Pòrcel”

La mallorquina presenta 'Fira encesa. Canta Bartomeu Rosselló-Pòrcel’ divendres 31 a Reus
David Fernàndez
,
30/01/2014
Música
Des que va començar a musicar poemes l’any 1971, l’obra de Bartomeu Rosselló-Pòrcel (1913-1938) sempre ha tingut un lloc especial en el repertori de la Maria del Mar Bonet i de fet en el seu tercer disc, de 1974, ja hi ha cançons nascudes a partir de lletres del poeta mallorquí. La seva relació amb Rosselló-Pòrcel, però, va molt més enllà. A principis dels 80 va musicar tres poemes més seus i els va mostrar a la seva discogràfica, el segell madrileny Bocaccio Records, de cara a incloure’ls al seu següent treball. Un àlbum que, per cert, es plantejava després de l’aclaparador èxit que havia tingut ‘L’àguila negra’ a nivell estatal. Llavors la companyia va dir-li que no veia aquells temes en un disc “perquè era una cosa molt limitada, poesia i en català”, explica la mateixa Maria del Mar Bonet. Però no només això, “ells veien en mi una mena de Nana Mouskouri, que era mediterrània, però que també pot cantar cançons de tot el món en altres llengües; i van començar a insistir-me perquè no cantés només en català i perquè fes un canvi en la meva vida”.
 
Allò va ser tot un dilema dins la trajectòria d’una Maria del Mar Bonet, que va haver de plantejar-se què fer amb la seva carrera. “Per un costat aquella gent creien en mi com a cantant perquè veia que em volien promocionar a tot arreu del món però per una altra banda jo tenia el treball del Rosselló que també volia treure”, assenyala. “Llavors vaig tornar a Mallorca i en Joan Miró va venir a un recital, va sentir els poemes musicats i em va dir que si feia un disc amb cançons de Rosselló-Pòrcel, ell em faria la portada. Més tard, a Barcelona, li vaig ensenyar les cançons a Salvador Espriu, perquè era molt amic de Pòrcel perquè van estudiar junts, i ell em va esperonar i em va dir que em presentaria el disc. La mescla dels dos també em van anar molt bé per veure que havia de tenir confiança en el que feia i no en el que em deien. I vaig haver de marxar d’aquella discogràfica, fins i tot pagant diners, i me’n vaig anar a Paris a gravar el que volia gravar”. Per tot això, s’entén quan explica que no pot pensar la seva carrera artística sense ell. “Pòrcel per mi és un company de recital”, assegura. 
 
La Maria del Mar es declara “lectora compulsiva de poesia” i del poeta mallorquí en destaca la intensitat de la seva obra, la seva saviesa i les seves idees vanguardistes que fan que els seus poemes siguin “vigents i no passin de moda”. Diu que és una persona que sempre li ha interessat i que mai li ha deixat d’interessar.  Tot i morir amb 24 anys i escriure només una cinquantena de poemes, “per mi Rosselló-Pòrcel, juntament a Joan Vinyoli o el mateix Espriu són els grans de la llengua catalana”.
 
Per retre-li un homenatge, i coincidint amb el centenari del naixement del Pòrcel, Maria del Mar Bonet va recopilar l’any passat al disc ‘Fira encesa. Canta Bartomeu Rosselló-Pòrcel’ totes les cançons on ha musicat alguns dels seus poemes més tres de noves fetes per a l’ocasió. Deu peces que ara porta per tota la geografia catalana i que aquest divendres s’escoltaran al Teatre Bartrina de Reus al costat d’altres temes també basats en textos d’escriptors mallorquins. 
 
 
Ah, i recorda que si vols anar a aquest concert gratuïtament, pots participar al nostre concurs on sortegem 4 entrades.
 
--
 
Divendres 31 de gener a les 21:00h.
Teatre Bartrina de Reus

A

També et pot interessar