Surtdecasa Centre
,
05/01/2017
Activa't

Art gràfic per conscienciar del drama dels refugiats

L’associació disseny=igualada impulsa el Projecte Refugi per recaptar fons i ajudar als refugiats
Projecte Refugi

Foto: 

cedida
Diuen que una imatge val més que mil paraules, i això ho saben del cert el Nil Morist, el Xavier Mula i el Jaume Enrich. Són tres dissenyadors gràfics igualadins, que formen part de l’associació disseny=igualada, que han impulsat el Projecte Refugi, obert a tot el talent gràfic català. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és conscienciar a la societat del drama que viuen els refugiats, les milers de persones, en molts casos famílies senceres, que fugen de la pobresa i misèria provocada pels conflictes armats d’Orient Mitjà, i que impedits pels governs a entrar a Europa, malviuen en camps militars.

“Volem crear una campanya il·lustrativa en relació a la situació que viuen els refugiats i tota la problemàtica que l’envolta i ajudar a la societat a fer un exercici de reflexió”. Aquesta és la base del Projecte Refugi segons Nil Morist, un dels tres impulsors de la iniciativa. La idea, sorgida d’una acció similar que es va dur a terme a València, és recollir il·lustracions de diferents autors en format postal sobre la temàtica dels refugiats, i posteriorment, pels voltants de la diada de Sant Jordi, fer una exposició col·lectiva amb tots els treballs, una publicació física en format llibre i la impressió de postals individuals.

Obra: war +. Autor: Xavier Vives i Sabaté

L’eix central de la campanya, més enllà de mostrar en imatges aquest drama humanitari, és recaptar fons per ajudar als refugiats, i per fer-ho “a més de la venda del llibre i les postals, hem ideat un sistema de col·laboracions online basat en el crowfunding de recompenses”, explica Morist. Els beneficis aniran destinats a Creu Roja Anoia, entitat que gestionarà l’ajuda en el programa per l’adaptació de la imminent acollida de famílies refugiades a Igualada i a l’Anoia en general.

Projecte Refugi és el primer projecte d’una nova línia de disseny=igualada, anomenada Gràfica Activa que neix amb la voluntat d’incorporar el grafisme en accions solidàries, en projectes socials, i "una manera de fer palès el lema de disseny=igualada que és 'el disseny com a eina de canvi'". Per Nil Morist amb Gràfica Activa "volem donar un gir al nostre ofici, que sovint passa desapercebut, i mostrar que el grafisme té un component social important perquè tenim la capacitat de pensar i il·lustrar les injustícies, en un exercici de consciència, comunicació i narració a través de les imatges”.

Obra: Mediterranean. Autor: Neuraska

Participació en el projecte
Projecte Refugi és obert a tot el món del grafisme català, tant estudiants com professionals del sector del disseny gràfic, la fotografia, la il·lustració, etc.

Les obres es poden enviar a través del web www.dissenyigualada.com/graficaactiva, o bé enviant un email amb les dades personals, adjuntant l’obra a: info@dissenyigualada.com, i s'aniran publicant a la mateixa web. Hi ha temps fins el 12 de febrer de 2017.

És pot col·laborar fent les vostres aportacions econòmiques al Projecte Refugi a través de la plataforma Coopfunding de la Cooperativa Integral Catalana.

Obra: Himne a l'alegria. Autor: Albert Vendrell i Ortiz

 

També et pot interessar