Marta Carles
,
12/12/2016
Activa't

Can Serrat, la residència que inspira a artistes internacionals

Situada als peus de la muntanya de Montserrat, al municipi del Bruc
Can Serrat

Foto: 

cedida
Va ser fundada el 1989 com un espai de treball i convivència artística i avui Can Serrat s’ha convertit en una residència oberta a artistes visuals de totes les disciplines. La seva situació, a tocar del poble del Bruc, als peus de la muntanya de Montserrat i en ple contacte amb la natura, fan d’aquesta residència un destí ideal per a estudiants d’art, músics, pintors, escriptors, escultors, etc. que busquen un lloc on desenvolupar les seves idees i projectes en un ambient comunitari, allunyats de les exigències habituals de la vida diària. Hem parlat amb Sophie Blais, artista i directora de Can Serrat per conèixer aquest projecte.

- D’on neix la idea de crear una residència per a artistes?
L’origen de Can Serrat el trobem al 1989 quan un grup de 10 amics artistes noruecs (Thorleif Gjedebo, Johanne Getz, Vibeke Marnburg, Yngvild Nergaard, Terje Nicolaisen, Vilde Von Krogh, Leah Johnstone, Tone Fjereide, Siv Bente Johansen, Live Rasmussen, Helle Storvik, Helle Kaarem) van decidir comprar una masia que llavors estava en ruïnes, situada al poble del Bruc, als peus de la muntanya de Montserrat per adaptar-la com a residència/comunitat d’artistes, músics i escriptors. A partir d’aquell moment l’espai s’ha anat adaptant fins al que és avui. Han passat gairebé 30 anys des del seus inicis, i tot i que hi ha hagut molts canvis en la part de gestió, s’ha mantingut la filosofia de l’espai.

- Quina és aquesta filosofia?
Deixar que flueixi la creació, obrir un espai a la investigació artística, un espai per desenvolupar idees i projectes de manera individual i a la vegada en comunitat.

Sophie Blais (recolzada al marc de la porta) amb altres artistes i residents

- Quan comença el teu vincle amb Can Serrat?
Al febrer de 2014 vaig arribar a Can Serrat com a resident convidada i vaig conèixer a Karine Argile, qui en aquell moment portava la gestió de la residència. Després de la meva estada vaig mantenir el contacte amb la Karine, i des de França, on jo residia, vam començar a col·laborar. Karine, després de cinc anys gestionant Can Serrat va decidir canviar de perspectiva, i va ser llavors, quan vaig presentar un projecte per la masia que va ser acceptat i que s’ha anat desenvolupant al llarg d’aquests dos últims anys. Des del 2015 doncs, dirigeixo la residència i compto amb un gran equip de persones sense les quals seria impossible portar la gestió de totes les activitats que desenvolupem: Georgina Teixidor (logística i manteniment), Daniel Moreno Roldán (coordinador artístic), Nihal Mumcu (comunicació i subvencions) i Sarah Goodchild Robb (administració i relació amb Estats Units).

- Parlem dels residents, quin és el seu perfil?
Són majoritàriament artistes o escriptors que qüestionen la relació amb el seu entorn, sigui proper o llunyà. Generalment busquen tranquil·litat per concentrar tota la seva energia en la creació del seu projecte. Els ajuda el fet d’estar allunyats de l’entorn habitual, tenir el taller i la residència en un mateix espai, estar rodejats d’altres creadors i comptar amb un equip que els assessora a desenvolupar noves idees.

- La majoria de residents arriben gràcies a un programa de beques?
Sí, són beques completes o parcials. Cada any Can Serrat obre sis convocatòries a nivell internacional: 3 d’arts visuals, 2 d’escriptura (una d’elles específica en català o castellà), i un de música/so. Per cada convocatòria un jurat dota a un artista amb una beca completa, i a una vintena de creadors amb una beca parcial (70%, 50% o 30%). El programa de beques inclou la producció dels projectes artístics seleccionats, amb l’ajuda de recursos humans i tècnics, contactes a nivell local i internacional, allotjament, entre altres.  

- Els artistes que resideixen a Can Serrat busquen el seu espai creatiu i sobretot tranquil·litat, però com es compagina això amb la convivència en comunitat?
És cert que per un artista acostumat a treballar i viure sol, residir en comunitat és un canvi radical de perspectiva però no un obstacle. De fet és enriquidor. Durant el dia cadascú treballa de manera independent i al seu ritme, i a la nit és moment per intercanviar idees i col·laboracions entre persones d’orígens i cultures molt diferents. I això òbviament influencia el procés de treball de manera positiva.

- Els residents, on acostumen a treballar els seus projectes?
A la masia disposem d’una bodega de gairebé 250 metres quadrats que hem adaptat com a espai polivalent on hi fem performances, exposicions, teatre, hi tenim un espai per a fer bricolatge, gravats, etc. A banda d’aquest espai, molts dels residents treballen a l'estudi, i a l’aire lliure, a la zona exterior de la masia on hi tenim un gran jardí, dues terrasses i un pati amb arcs, lloc on hi solem fer concerts de música.

- Molts dels artistes de Can Serrat són creadors procedents d’altres països. En aquest sentit, els doneu a conèixer les obres dels artistes locals?
Sí, a través de diverses activitats que organitzem al llarg de l’any. Convidem a artistes, escriptors o músics locals perquè presentin els seus treballs als residents de Can Serrat amb l’objectiu de generar diàleg entre ells; fem trobades de lectura a la biblioteca del poble; jornades de portes obertes; i organitzem sortides a Barcelona perquè els residents visitin exposicions i coneguin l’ambient cultural que es viu a la ciutat. També des de l’any 2012 a Can Serrat organitzem el Brucstock, un festival de música i performance que dura tres dies, on hi participen artistes internacionals i locals.

- Algunes idees i projectes que s’han gestat a Can Serrat han tingut recorregut a nivell artístic?
Alguns sí, i sabem que estan exposant, o ja han publicat el seu disc. És una alegria per nosaltres saber que els residents que han passar per Can Serrat brillen artísticament. Des de la residència intentem donar projecció als creadors que passen per la masia, i ho fem amb un esdeveniment que organitzem un cop l’any. Convidem a un crític d’art perquè conegui els projectes realitzats pels nostres residents, i sota el seu criteri, selecciona als més interessants perquè entrin a formar part d’un circuit d’exposicions.

Esdeveniment comissariat per Irina Mutt (novembre 2016)

- Col·laboreu amb altres projectes artístics catalans?
Sí. D’una banda som membres de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central, i de l’altra formem part de la Xarxa d'espais de creació i producció de Catalunya. Són dos projectes que ens ajuden a impulsar i promoure iniciatives i projectes de creació, i és una manera d’estar en contacte amb altres espais artístics del territori.

- Quina és la relació de Can Serrat amb el món de l’art internacional?
Can Serrat col·labora amb Ohio Art League & Urban Art Space (Columbus, Ohio - US) des d’aquest 2016. Un cop a l’any un artista d’Ohio seleccionat per Can Serrat ve convidat com a resident amb una beca completa i després exposa els resultats a Columbus. També aquest proper 2017, començarem una col·laboració amb el Ministeri de Cultura de Taipei, Austràlia, i l’espai d’art The Mill. El nom de Can Serrat està associat a diverses exposicions i institucions en el marc de mostres de projectes realitzats per residents (Noruega, Islàndia, Nova York, Austràlia, França, Itàlia, Macedònia, etc).

- Destacaries algun projecte creat a Can Serrat?
Uf, són molts els que he vist passar en aquests dos anys. Recordo a Dorian Jose Braun, un artista que va arribar a Can Serrat el setembre de 2015 amb una beca completa. Ell es va assabentar que el dia 11 de cada mes centenars de persones anaven en plena nit al cor de Montserrat a veure si veien al cel de la muntanya algun ser extraterrestre. Aquell mateix mes de setembre vam assistir a la trobada del dia 11 i Dorian va fer un vídeo sonor 'Easy visions' que vam presentar el passat 26 de novembre en el marc de l’esdeveniment comissariat per Irina Mutt (Bcn) 'What a time to be alive'. Aquest treball va representar un gir per mi i les nombroses possibilitats d’inspiració que proporciona Montserrat.

 

Més informació: 

També et pot interessar