Aviació Adaptada

Foto: 

Cedida

Al cel tothom és igual

L’Aeròdrom Igualada-Òdena acollirà aquest dissabte 20 d’octubre, la primera jornada d’Aviació Adaptada per tal d’apropar el món de l’aviació al món de la discapacitat
Bet Altarriba
,
16/10/2018
Activa't
Hem parlat amb les entitats Vols per a Tothom, Temyque i Las Sillas Voladoras, que són les organitzadores d’aquesta jornada d’Aviació Adaptada que té per objectiu apropar el món de l’aviació a les persones que tinguin alguna discapacitat i fer que puguin gaudir del plaer de volar, un reflex que no hi ha res impossible.

Aquest dissabte dia 20 d’octubre, al cel de la comarca de l'Anoia, hi haurà una jornada ben especial, solidària i inclusiva: l’aeròdrom Igualada-Òdena acollirà la primera jornada d’Aviació Adaptada, una iniciativa de les entitats socials relacionades amb el món de la discapacitat i/o l’aviació: Vols per a tothom, Las Sillas Voladoras i Temyque, i que té per objectiu apropar el món de l’aviació al món de la discapacitat i aconseguir que les persones amb alguna discapacitat, tan física com psíquica, puguin gaudir del plaer de volar en avionetes, ultralleugers, trikes i vols a vela, això sí, tot sota la premissa més important de totes: la seguretat. I és que durant aquesta jornada, els pilots, de forma totalment desinteressada enlairaran els seus aparells. Carlos de Albert, portaveu d’Aviació Adaptada i vicepresident de Las Sillas Voladoras, explica que "hi ha dues coses adaptades: els peus i que el fre aerodinàmic es pugui fixar perquè sinó, estaven a la mateixa mà. També hem inclòs una tercera, que és afegida, i que permet aterrar si hi ha vent creuat".

D’aquesta manera, els assistents podran gaudir d’un somni fet realitat i és més, els ajudarà a empoderar-los. Tot i això, no fa massa que és una realitat i és que fins no fa massa anys, que es va aconseguir que el Tribunal Europeu autoritzés a pilots amb alguna discapacitat que poguessin ser-ho a Espanya perquè a l’estat espanyol estava prohibit treure’s la llicència i havien d’anar a altres països. En aquests moments, ja són 100 les persones que podran volar i fins i tot, s’ha hagut de crear una llista d’espera davant l’èxit i l’allau de les inscripcions. A més, aquesta jornada també està pensada per a les seves famílies i acompanyants, perquè també en puguin gaudir veient els somriures dels seus éssers estimats.

  • imatge de control 1per1

Segons Manoli Castillo, vicepresidenta de Temyque -una entitat que es dedica a fer esports d’oci adaptat, de risc, per a persones amb esclerosi múltiple- explica que aquesta iniciativa té com a precedent la jornada zero, celebrada l’any passat, a l’aeroport de Lleida-Alguaire i que va estar organitzada conjuntament per aquestes tres entitats "va ser un tastet per veure si la gent estava interessada en el tema, si la gent volia provar el món de l’aviació i va ser tot un èxit perquè hi va haver una gran acceptació". Per això, aquest any, van decidir tornar a organitzar-ho, aquest cop, a la comarca de l’Anoia.

"Al cel tothom és igual, no fa falta cadira de rodes, ni crosses ni res"
Castillo ens detalla els beneficis que ofereix una jornada com aquesta "primer, que el món de l’aviació no està tant allunyat de la discapacitat. Es pot tenir la discapacitat i es pot volar. Segon, la sensació de llibertat que et dóna el fet de volar, però a més, et fa sentir que no ets diferent respecte als altres. Al cel, tothom és igual, no fa falta cadira de rodes, ni crosses ni res. És una experiència molt gratificant", confessa.

Per la seva banda, Magí Alegre, president de Vols per a Tothom, explica que els beneficis d’aquesta iniciativa són diversos i n’afegeix d’altres: "trenca l’estereotip que volar ha de ser una cosa cara, d’alt stànding. Pot volar tothom. Només necessites ganes. El preu és assequible. Aquesta jornada no té preu, amb els somriures que fa tothom". Alegre detalla que "les persones que anem amb cadira de rodes tenim els nostres problemes, com tothom, però a vegades, també va bé que aquests problemes els facis esbargir, i els familiars, també. És un respir, ells també gaudeixen perquè ells també et veuen gaudir".  I és que des de dalt el cel, tot es veu des d’un altre punt de vista: "per a ells és una teràpia, una experiència que els empodera i els fa més forts per afrontar el seu dia a dia, ple de dificultats, però poden veure que són capaços de fer moltes coses", explica Alegre "i és que si puc volar, puc fer qualsevol cosa més, perquè no aniré sol al metge?", coincideix Castillo.

La jornada començarà a les deu del matí i acabarà a les sis de la tarda. Es complementarà amb música en directe, tallers infantils relacionats amb el món de la discapacitat i l’aviació, i una petita mostra gastronòmica de productes de proximitat. A més, també hi haurà un taller de realitat virtual aplicada a la simulació aèria. La primera jornada d’Aviació Adaptada compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, Aeroports de Catalunya, Federació Aèria Catalana, l’Ajuntament d’Igualada i l’Ajuntament d’Òdena. A més, diverses entitats, associacions i empreses del territori també s’han involucrat en aquest projecte.

  • imatge de control 1per1

Aquesta jornada, a més, permet que en un futur, l’aviació adaptada sigui una oportunitat de desenvolupament econòmic a l’aeròdrom d’Igualada-Òdena, i és que segons l’organització, algunes de les empreses aeronàutiques instal·lades a l’aeròdrom han començat a desenvolupar projectes. Per exemple, Aircatfly ha adquirit recentment 5 ultralleugers adaptats per ser pilotats per persones amb mobilitat reduïda tot començant un projecte d’inclusió normalitzant l’escola aeronàutica. A més, Las Sillas Voladoras ha establert la seu d’un dels seus velers adaptats a l’aeròdrom anoienc tot signant un conveni de col·laboració amb el Club de Vol de Vela Igualada-Òdena.
 

Més informació: 

A

També et pot interessar