Jump to navigation
Les arrels de la firaD'origen popular i ramadera, la celebració religiosa del 20 de gener que commemora Sant Sebastià s'empelta amb la tradicional Fira d'Òdena a partir del miracle, la protecció que el Sant oferí envers les pestes, amb manifestacions com la del 1402, on processons d'igualadins visitaren el municipi per venerar-ne la figura i l'empar. L'any 1880 la fira abandonà la seva ubicació tradicional, al voltant de la capella de Sant Sebastià per ser traslladada dins el nucli urbà on es reunien mercaders, agremiats i religiosos. L'any 1984, vora un segle més tard, la celebració va prendre el nom de Fira dels Torrons d'Òdena, ja que des de feia temps, menestrals i firaires aprofitaven la cita per vendre-hi els dolços que els havien sobrat de les festes nadalenques, però des del passat 1996 i durant 19 anys, la fira passà a anomenar-se Fira de Sant Sebastià. Actualment, les dinàmiques locals que han permès l'interès per a la recuperació de les tradicions, han posat en valor la història popular recent amb la recuperació del nom, juntament amb la voluntat de passar el relleu i la memòria de la festivitat a les noves generacions.
Per Sant Sebastià copatró, la Fira del TorróEn el transcurs de tot el matí es podran adquirir els productes de proximitat del mercat de pagès, les manufactures dels artesans i admirar l'exposició de la trobada de vehicles antics. A dos quarts de deu serà l'hora d'agafar forces per al transcurs de la diada amb un esmorzar popular a la brasa, a un preu simbòlic de tres euros, amb el qual es donarà també un tiquet als assistents, per accedir a la posterior demostració de la cuita del torró o bé, intercanviar-lo per algun producte del mercat de pagès. El XIIIè aplec de la Sardana començarà una hora més tard a la plaça Mestre Vila Vell, amb les Cobles Sant Jordi i La Llobregat, al mateix moment en què es donarà el tret de sortida a la XXIVª Cursa Popular d'Òdena. La demostració on aprendre a cuinar el torró de crocant amalgamat amb caramel, també dit de guirlache, començarà a les onze en punt i més tard, se'n podrà degustar el maridatge acompanyat de licors i vins dolços com la malvasia, el moscatell o el xarel·lo, entre d'altres. Es tracta d'un dolç medieval, el naixement de la recepte del qual cal ubicar a la Corona d'Aragó, durant el període en què catalans i musulmans compartiren territori de frontera.
Activitats per a la mainadaDurant tot el matí els més petits gaudiran de jocs a l'antiga i atraccions escampades per la vila, tot muntant cavallitos d'època, tombant bitlles catalanes, fer equilibris amb les xanques, participant amb el joc del conill i la granota, jugant al barquillero o també, participant en jocs construïts a escala gegant, on intentar guanyar al tres en ratlla, fer punteria amb un billar de desmesura, tractar de fer rodar una baldufa gegantina o a partir del migdia, emparrar-se fins al cap de munt del tronc del joc de la cucanya, on hi haurà premi per als trepadors més agosarats.
Ajuntament d'Òdena
Turrones Agut de Benlloch
Amics del Motor Clàssic de La Llacuna