Òdena Village

Foto: 

Albert Compte Riba

Òdena Village consolida l'oferta dels hàbits saludables al centre de Catalunya

Dissabte 1 d'octubre el centre d'esport i natura ofereix una jornada de portes obertes
Albert Compte Riba
,
28/09/2016
Entorn
Josep Casanovas: "Volem aproximar els hàbits saludables a la totalitat de la població"

Proper a la capital anoienca, a l'entorn rural del raval d'Aguilera, dins el terme municipal d'Òdena, l'enginyer agrícola Josep Casanovas ha transformat 14 hectàrees de terreny agrícola de baix rendiment, en un centre d'esport i natura dedicat als hàbits saludables per a grups d'escolars, joves, famílies i gent gran, en una iniciativa familiar que compta amb el suport dels seus dos fills. El terreny ressegueix, amb un circuit de 1600m equipat amb tot tipus de proves i obstacles, integrat en el territori, camps d'arbres fruiters plantats per a l'ensenyament de l'horticultura, espais dissenyats per a fer pràctiques d'orientació i tallers de supervivència, terres de pastura per a cavalls, rucs, ramats de cabres i una zona d'acampada per a estades de més d'un dia. Aquest dissabte 1 d'octubre, l'espai natural Òdena Village, amb 140.000m2 dedicats a l'esport, el lleure i els hàbits saludables oferirà una jornada de portes obertes per mostrar el seu gruix d'activitats.

"Arrencar no ha estat senzill, s'han destinat dos anys per aconseguir els permisos i un tercer dedicat a l'adequació dels terrenys i a la construcció dels equipaments", comença en Josep Casanovas, que continua: "Es tracta d'una antiga finca de Caves Bohigas on ja no s'hi produïa. Com a enginyer agrícola sé que aquests són uns terrenys de baix rendiment, amb algunes oliveres, ametllers, poca extensió per al cultiu de cereal. A la vegada, una de les meves aficions han estat les triatlons. Unir la passió per l'esport amb un projecte familiar que té com a finalitat apropar els hàbits saludables com són el running, el cros amb obstacles, la bicicleta o el turisme eqüestre al màxim de població possible ha estat la fita a assolir des de l'inici del projecte".

  • imatge de control 1per1

El centre d'hàbits saludables on gaudir de la natura, l'esport, el benestar, la convivència i el menjar bé |  Foto: Albert Compte Riba

El complex ha estat equipat amb un centre de formació. L'estructura de l'edifici està composta de dos mòduls, un dels quals està dedicat a equipaments com són els vestuaris, office i espais que allotgen serveis bàsics com és l'alimentació; l'altre, modulable a partir de separadors mòbils és polivalent i ofereix sales de reunions i conferències per a empreses, oficines i habitacions destinades a les activitats que ofereix Òdena Village. Sobre la construcció, l'enginyer ens explica: "Les parets de l'edifici principal estan alçades a partir de mòduls de porexpan, a l'interior dels quals s'hi col·loca la malla metàl·lica i s'hi vessa el ciment. Les parets de les sales estan recobertes amb làmines de pladur. Es tracta d'un edifici de 375m2 amb uns components aïllants molt eficients per al manteniment de la temperatura a l'interior, alhora que part de l'electricitat consumida prové de plaques solars instal·lades al sostre".

El Puig Aguilera, destí d'algunes rutes proposades per Òdena Village | Foto: Albert Compte Riba

L'objectiu principal d'Òdena Village és oferir una experiència d'hàbits saludables per a tota la família, integrar aquests hàbits a l'oci de la població en un entorn rural a tocar dels nuclis urbans, però en plena natura. "Però alhora no és un parc temàtic on pagues una entrada i tens un seguit d'activitats que funcionen de forma ininterrompuda" -puntualitza en Josep-. "Es tracta d'un servei orientat i personalitzat per a cada grup que s'apunti per viure de prop la natura a partir de circuits amb obstacles, rutes, passejades amb cavalls i rucs, tallers de supervivència, cursos d'orientació... En alguns països l'orientació és una assignatura, aquí a l'Estat Espanyol no".

Cavalls i ases són emprats per a la neteja del sotabosc | Foto: Albert Compte Riba

El pal de paller del centre, a l'entorn del qual giren bona part de les activitats que s'hi proposen és el circuit a l'aire lliure. Els 1600m de recorregut que ofereix l'espai natural consta de punts on els participants han de reptar per terra per evitar una sort d'obstacles, han d'escalar una teranyina de goma, esquivar un seguit de balles i altres. Segons la modalitat amb què es faci el circuit, ja sigui fent running, amb una cursa, en bicicleta, amb cadires adaptades o també, amb cavalls i rucs, les diferents proves s'adeqüen a cada modalitat. "Entre nens i adults, al 1r Cros Comarcal d'Òdena que es va celebrar l'abril passat vam tenir més de mil participants", recorda en Josep. El circuit està pensat per a nens, famílies, públic adult, per a persones amb mobilitat reduïda i també, per a gent gran. Es tracta d'oferir una forma diferent per gaudir del turisme rural.

Ultimant els preparatius per la jornada de portes obertes | Foto: Albert Compte Riba

De fet, la zona d'acampada, equipada amb tendes fixes, de lona, resistents, amb una capacitat per a una cinquantena d'alumnes que volen passar unes colònies en plena natura, està pensada perquè solament s'hagin de dur el sac de dormir. L'espai també compta amb tendes per al monitoratge, i per fer activitats pedagògiques se'n munta una de gran on fer xerrades, presentacions de les activitats i altres funcions. Sobre la resta d'activitats, l'enginyer agrícola ens comenta: "Tenim un camp on hem fet tallers de plantes aromàtiques. També hi hem plantat un seguit d'arbres fruiters on s'ensenyaran diferents formes de cuidar els arbres, com és la poda de l'hivern però també la poda en verd, com fer créixer el fruit i què se'n pot produir. En els tallers expliquem temes com la repoblació forestal o la prevenció davant els riscos d'incendis, ja que estem en una zona on malauradament s'han patit alguns focs i estem conscienciats sobre aquest tema". Aquest dissabte 1 d'octubre, l'espai natural Òdena Village, amb 14 hectàrees dedicades a l'esport, el lleure i els hàbits saludables oferirà una jornada de portes obertes per mostrar el seu gruix d'activitats.

Més informació: 

A

També et pot interessar