AGENDA
Arts
rajola hidràulica
2017
Del 15 de setembre al 5 de novembre
  • Igualada
Museu de la Pell

Exposició 'Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica'

El Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia acull l'exposició itinerant 'Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica'.

Dins l’ampli registre d’arts aplicades a l’arquitectura al llarg del Modernisme, la rajola hidràulica és un dels menys coneguts. Probablement pel fet de ser un tipus d’objecte pensat per ser trepitjat, amb les connotacions negatives que aquest acte porta aparellat, aquest tipus de decoració ha estat menys valorada i encara avui se’n negligeix la seva conservació o salvaguarda quan es restaura un edifici antic.

Malgrat tot, la seva presència atorga als espais una solució duradora, resistent, higiènica i de gran bellesa. A Catalunya les empreses que en manufacturaren demanaren a reconeguts artistes i arquitectes com Josep Pascó, Alexandre de Riquer, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, entre d’altres, dissenys per als seus catàlegs. La seva ràpida acceptació, convertí aquests paviments en vives catifes de ciment, un element íntimament lligat al desenvolupament de l’ornamentació de l’arquitectura modernista que traspassà els límits d’aquest estil i que es seguí emprant amb dissenys més geomètrics al llarg dels anys vint i posteriorment, adaptant en nou gust sorgit de l’Art Déco.

Actualment la rajola hidràulica viu un renaixement de la mà de nous dissenyadors i arquitectes que segueixen creient en les seves possibilitats constructives i ornamentals.

Les peces i els documents que formen l’exposició procedeixen del fons de la col·lecció particular de Jordi Griset (col·leccionista de mosaic hidràulic) i d’institucions publiques i privades.

Amb aquesta exposició es pretén posar en valor la rajola hidràulica ja que està molt vinculada a l’arquitectura catalana i haver estat utilitzada entre els anys 1890 i 1930.

Inauguració: divendres 15 de setembre, 19:30h
Activitat paral·lela: Conferència 'L'art del mosaic hidràulic a Catalunya'

Et pot interessar

Exposició 'Nedant pel call' d'Emili Armengol
Del 2 al 30 de març
Girona
Tragèdia al call
Diumenge 1 d'abril, 10:30h
Tàrrega
Del 31 de març al 15 d'abril
Santa Cristina d'Aro
Dones d’Art
Del 9 de març al 7 d'abril
Lleida
Exposició Horacio Elena: De la Platja a Sitges
Del 17 de març a l'1 de maig
Sitges
Exposició
Del 13 de març al 7 d'abril
Lleida
Exposició 'Olga Sacharoff: pintura, poesia i emancipació'
Del 25 de novembre al 2 d'abril
Girona