Llibres
,
2017
Dijous 6 de juliol, 19h
Biblioteca Central
Igualada

Xerrada 'L'Atlàntida a la literatura'

El viatger i fotògraf Carles Olivella ens proposa un viatge literari pel mite de l’Atlàntida.

Des que Plató en parlés per primera vegada als seus 'Diàlegs', el continent enfonsat de l’Atlàntida ha despertat sempre passions entre filòsofs, escriptors, cineastes i el món de l’art en general.

Segons la mitologia grega l’Atlàntida va ser un continent habitat pels atlants, una mítica civilització que hauria existit uns 9000 anys abans de la Grècia clàssica. Hi ha diverses teories sobre la ubicació d’aquest gran tros de terra enfonsat com l’actual estret de Gibraltar o les illes mediterrànies de Tira i Creta.

A casa nostra, l’escriptor que més ha contribuït a donar a conèixer el mite va ser Jacint Verdaguer al seu poema 'L’Atlàntida', publicat l’any 1877. També en va parlar Jules Verne a 'Vint mil llegües de viatge submarí'. Més a prop en el temps i l’espai, altres escriptors contemporanis també l’han convertit en matèria literària. És el cas del capelladí Joan Pinyol a 'El mar de les ombres' (Onada Edicions, 2016), una novel·la històrica amb tints policíacs que transcorre dalt d’un transatlàntic a principis de segle XX.

  • imatge de control 1per1