Llibres
,
2016
Dijous 17 de març, 19h
Biblioteca del Casino
Manresa

Club de lectura, 'Tot se'n va en orris', de Chinua Achebe

L'escriptor nigerià Chinua Achebe va morir recentment als Estats Units. Nascut l'any 1930, ha estat sovint qualificat com el pare fundador de la literatura africana en llengua anglesa. Literatura que compta amb tres Premis Nobel: Wole Soyinka (1987), Nadine Gordimer (1991) i J. M. Coetzee (2003).
Venerat a tot el món per la seva representació de la vida al continent africà, Achebe va escriure sobre els efectes del colionalisme, la corrupció política i els intents d'introduir reformes democràtiques.
La seva primera novel·la (Tot se'n va en orris, 1958) va tractar el tema del xoc entre els valors africans occidentals i els tradicionals, i com aquests últims havien estat vulnerats. Traduïda a més de 50 llengües, l'obra se centra en les tradicions de la regió Igbo, al sud-est de Nigèria, on Achebe va ser criat.
La novel·la va ser publicada dos anys abans que Nigèria obtingués la idenendència del Regne Unit l'any 1960.

Fragment - "El retorn d'Okonkwo al seu poble no va ser tan memorable com li hauria agradat. No hi havia dubte que les seves dues filles van cridar l'atenció de molts pretendents i aviat van començar les proposicions matrimonials, però a part d'això, Umuofia no semblava haver-se interessat especialment pel retorn del guerrer. El clan havia sofert uns canvis tan profunds durant l'exili que gairebé semblava un altre lloc. La nova religió, el govern i els centres comercials havien acaparat l'atenció i l'interès de la gent. Hi havia moltes pesones qeu encara detestaven les noves institucions, però tampoc no pensaven ni parlaven de gairebé res més, i encara menys del retorn d'Okonkwo".

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1