Arts
,
2016
Del 22 d'abril al 3 de juliol
Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia
Igualada

Exposició 'Śigaŕa Segarra. Cruïlla entre Ibèria i Hispània'

L'exposició 'Śigaŕa Segarra. Cruïlla entre Ibèria i Hispània' es tracta d’una producció del Museu de la Pell centrada en la nombrosa i rica cultura material que han donat els treballs arqueològics efectuats als Prats de Rei, tant els de dècades anteriors com els més recents.

L’exposició ha comptat amb l’assessorament científic del Grup de Recerca en Arqueologia, Prehistòria i Història Antiga del Departament d’Història de la Universitat de Lleida, molt interessat en que la recerca que hi porta a terme dins de l’àmbit acadèmic traspassi aquests límits i tingui el retorn social que es mereix.

A Prats de Rei, sabedors de diverses troballes ocorregudes al llarg de segles passats, van impulsar les primeres excavacions en la dècada dels 70 del segle XX i van fundar el Museu Municipal Josep Castellà i Real, per tenir cura dels nombrosos testimonis ibèrics i romans que havien anat apareixent i que feien albirar un cert passat notable.

En el cas de les excavacions arqueològiques del 2013, portades a terme sota la direcció de la investigadora de la UdL Natàlia Salazar en ple nucli antic dels Prats de Rei, les troballes han estat tan espectaculars que han sobrepassat les millors expectatives i han permès concloure que, almenys des de mitjans del s. VI aC, en el lloc va existir un enclavament ibèric emmurallat de gran potència arquitectònica, erigit en un centre polític i econòmic d’entitat, i que aquest va perviure cronològicament i va créixer urbanísticament fins a convertir-se en municipi romà.

En aquesta exposició es posa a l'abast del públic més de 50 peces de gran valor, entre elles hi destaquen una moneda custodiada al Museu Comarcal de Cervera amb la inscripicó ibèrica 'Śigaŕa'; fragments de ceràmica grega –la més preuada en tot el Mediterrani als s. V i IV aC–; una base de columna d’un imponent monument romà o les inscripcions que certifiquen que l’enclavament ibèric va convertir-se en el municipi romà de Sigarra i que al s. III dC, ja com a Segarra, seguia gaudint d’un senat local. I, sens dubte, sense oblidar una lauda en mosaic que cobria un sepulcre paleocristià: el fragment conservat, recentment restaurat, és excepcional perquè conté una part d’un crismó; en tota Catalunya només se’n coneixen dos més, un a Tarragona i l’altre a Barcelona.

Horari de visita:
de dimarts a divendres de 10:00 a 14:00h
dijous i divendres de 16:00 a 20:00h
dissabtes, diumenges i festius d’11:00 a 14:00h

Entrada gratuïta

  • imatge de control 1per1