AGENDA
Fires i festes
Revolta dels Burots
2017
De l'1 al 31 de maig
  • Artés
En diferents espais

La Revolta dels Burots

El poble d'Artés ha preparat un seguit d'actes durant tot l'any, per celebrar el centenari de la Revolta dels Burots.

El 2 de gener de 1917 va esclatar la Revolta dels Burots. A banda dels comerços tancats, els pagesos i obrers també van secundar la protesta i els més de 700 obrers de de la fàbrica tèxtil Can Berenguer van fer vaga. La multitud es va concentrar davant dels burots (casetes on es recaptaven un nou impost sobre el consum de l'aigua)  i mentre els manifestants apedregaven les casetes, els dos cobradors dels burots fugiren en direcció a Calders i les casetes van ser incendiades.

La revolta no s’apaigavà fins que, no tan sols es va aconseguir la retirada del nou impost, sinó també fer dimitir l’alcalde i el consistori en ple. Així, el dia 5, els comerciants tornaren a obrir les botigues amb normalitat i els treballadors tornaren als seus llocs de treball, però ni molt menys el conflicte s’acabà aquí. El que inicialment era una protesta contra un nou impost i contra l’Ajuntament, es perfila com una presa de consciència i lluita obrera i social.

La Revolta dels Burots significà l’enderrocament del caciquisme, convertint el 2 de Gener de 1917 en un punt d’inflexió en la vida política, social i econòmica d’Artés.

PROGRAMA:
Divendres 19 de maig
20h | Acte commemoratiu històric-musical
 L’acte compaginarà l’explicació de l’experiència laboral a la fàbrica per part de diferents dones grans del municipi amb la interpretació per part d’alumnes de l’escola de música d’Artés de cançons composades per dones. L’acte s’acabarà amb l’actuació de Celeste Alías i Laia Noguera que posaran veu a poemes de Montserrat Abelló amb l’acompanyament de Santi Careta a la guitarra, David Mengual al contrabaix i Oriol Roca a la bateria.

Diumenge 21 de maig
08h | Maternitat d'Elna
La sortida que serà de les 8h a les 20h i es visitarà la Maternitat d’Elna, entre altres elements de la Catalunya nord.
Preu: 20€ | Cal inscripció prèvia

Col·laboren: Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona

Et pot interessar

Atrium, 7 vins amb història
Diumenges del mes de març
Artés