Surtdecasa Centre
,
01/05/2019
Arts

El FABA mostrarà l'Anònima com a futura fàbrica de creació de Manresa

L'esdeveniment, del 5 a l'11 de maig, convertirà l'Anònima en una fàbrica per a la cultura transformadora
L'Anònima

Foto: 

Cedida
El Festival Artístic del Barri Antic de Manresa (FABA) arriba a la seva tercera edició, incrementant el nombre de dies, d'espais, de pressupost, i engegant per primera vegada l'Anònima com a fàbrica de creació, que doni solució a les necessitats creatives que la ciutat no té cobertes actualment.

Els dies entre setmana - del 6 al 10 de maig - que van del concert inaugural al gran dia del FABA estaran marcats per l’engegada de la fàbrica de creació per a la cultura transformadora. La mostra evident i palpable del futur proposat pel FABA sobre l’Anònima i en la qual es podran visitar tres produccions pròpies que estaran en fase de creació i que, durant els dies del FABA, l’Anònima acollirà com a espai creatiu. Totes elles s’estrenaran a partir de setembre, és a dir, que el FABA 2019 serà el generador de propostes que naixeran després.

Les tres produccions que es podran visitar durant la setmana seran: la proposta d’instal·lació lumínica i audiovisual 'Anònima XIX.XX.XXI', construïda sobre la creació que la banda manresana Toia va fer en l’edició de 2018 i que comptarà també amb els artistes Joel Badia, i Sara Reig; el projecte 'Fabulós', que combina el circ i les arts gràfiques, a càrrec dels artistes Arnau Serra, Berni Puig i Sira Bover, on l’espectador es torna protagonista i transforma les seqüències en moviment per tal de crear el seu propi espectacle. I per últim, l'espectacle 'L'home és feble' on s'ha proposat a un seguit d’artistes de la ciutat la recuperació i actualització de la sarsuela ‘El hombre es débil’, que es va representar en la inauguració del Teatre del Buen Retiro el 1877, a l’espai que ocupa avui l’edifici de L’Anònima. Un espectacle que reivindicarà un gènere denostat en el temps però alhora fugint dels tics clàssics de l’època i portant l'obra a comportaments i sonoritats més pròpies del segle XXI.

Ainara Legardon actuarà en aquesta tercera edició del FABA

Durant la setmana també hi haurà l’exposició 'Donar a la història la possibilitat de ser una altra' de Clàudia Serrahima que s’estrenarà a les carboneres de l’Anònima. Paral·lelament, entre setmana també s’han organitzat espais de debat que tindran lloc cada tarda del 6 al 9 de maig. Així a l’espai de la cantina als garatges de l’Anònima, diverses propostes posaran el centre del debat en els eixos que defineixen el FABA i el projecte Anònima: creació, transformació i barri. Les ponències que se celebraran entre setmana seran una restart party (esdeveniment de reparació d’aparells espatllats), un debat amb els candidats sobre el paper de l’Anònima en el mapa cultural manresà, una taula rodona sobre processos de gentrificació relacionats amb la promoció artística i un taller d’art i gènere.

Finalment, les sessions finals del curs de multimèdia amb mòbils per a joves que organitza Manresa Jove i que imparteix el fotògraf Oriol Segon seran dutes a terme a la fàbrica de creació de l’Anònima. El dissabte 11 es mostrarà el resultat de la creació final que hauran desenvolupat els joves del curs. El mateix dissabte l'Anònima esdevindrà la Llotja de creació, un espai d’exposició i venda de producció artística de totes aquelles propostes que destaquen pel seu valor artístic i compromís social, i a l'exterior de l'Anònima, tindrà lloc la Zona Familiar, amb diverses activitats per als més petites i petites.

Els francesos Michel Cloup Duo presentaran 'Danser danser danser sur les ruines'.

Una programació artística de primer nivell
El FABA segueixen creixent també en quant a la programació artística, portant a Manresa aquelles propostes que queden fora dels circuits comercials de la ciutat. La primera proposta serà el diumenge 5 a les 19h, quan Clara Peya presentarà el seu darrer treball 'Estòmac' en format de quintet, disc que ha rebut elogis de tota la crítica especialitzada i que l’ha posicionat com una de les compositores a tenir més en compte d’aquest país. I el dissabte 11, el gran dia del FABA, tindrà lloc el gran gruix de les propostes musicals en 3 escenaris al recinte de l'Anònima. Hi destaquen els francesos Michel Cloup Duo, la proposta en solitari del líder dels llegendaris Diabologum i els trangressors Experience, figura clau de l'escena l’escena alternativa francesa, que presentarà el quart disc de la seva trajectòria en solitari 'Danser danser danser sur les ruines'. Una altra figura clau, en aquest cas de l'experimentació sonora i del rock independent estatal, la bilbaina Ainara LeGardon oferirà un concert especial on fusionarà la seva música amb l’arquitectura de l’Anònima.

L'escena nacional actual també hi estarà molt ben representada amb la banda Intana que presentaran el seu recent segon disc 'A plan for us', els vigatans Germà Aire mostraran el pop metafísic del seu segon disc 'Sempre' o els barcelonins Ljubliana & the Seawolf, que actuaran per primera vegada a Manresa, presentant el seu quart disc 'Libra'. També hi tindran lloc propostes locals com la banda Gris o els Moon Vision, i una àmplia selecció de djs i productors electrònics.
 

Més informació: 

Web FABA

També et pot interessar