14 d'abril, aniversari de la proclamació de la Segona República

14/04/2016
Full extraordinari del diari manresà 'El Dia' que anunciava la proclamació de la República

Avui dijous, 14 d’abril, fa 85 anys de la proclamació de la Segona República. El web que va crear l'Associació Memòria i Història de Manresa l’any 2006, 'La República a Manresa en un clic (1931-1936)', continua essent el més complet d'un municipi de l'Estat espanyol dedicat a la República. El web aplega uns 2.000 documents, 600 imatges, 250 notícies, alguns films i diversos vídeos d'entrevistes a testimonis de l'època.

És especialment remarcable la nombrosa documentació que s’hi pot veure dels dies 14, 15 i 16 d’abril, com l’acta de constitució de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa i els seus bans i comunicats de proclamació de la República i la valuosa correspondència entre el president Macià i l’Ajuntament de Manresa, entre molts altres papers. Podeu veure aquests interessantíssims documents en aquest enllaç.

També hi podeu llegir els diaris manresans de l’endemà de la proclamació, concretament tres de diferent signe polític ('El Dia', 'El Pla de Bages' i 'Pàtria') aquí. Igualment, els records que onze manresans encara conserven d’aquell dia (enregistrament en vídeo). I el testimoni oral de dos manresans més. Finalment, els textos que sobre la proclamació de la República a Manresa van escriure deu manresans (entre els quals Joaquim Amat-Piniella, Francesc Farreras i Duran, i Jacint Carrió).

Trobareu altra informació relacionada amb la història local de Manresa i el seu entorn a Memòria.cat, la pàgina web de l'Associació Memòria i Història de Manresa.

Podeu consultar altres testimonis de l'efemèride en aquest enllaç.

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.