,
14/04/2016
Audiovisual
Full extraordinari del diari manresà 'El Dia' que anunciava la proclamació de la República

14 d'abril, aniversari de la proclamació de la Segona República

Avui dijous, 14 d’abril, fa 85 anys de la proclamació de la Segona República. El web que va crear l'Associació Memòria i Història de Manresa l’any 2006, 'La República a Manresa en un clic (1931-1936)', continua essent el més complet d'un municipi de l'Estat espanyol dedicat a la República. El web aplega uns 2.000 documents, 600 imatges, 250 notícies, alguns films i diversos vídeos d'entrevistes a testimonis de l'època.

És especialment remarcable la nombrosa documentació que s’hi pot veure dels dies 14, 15 i 16 d’abril, com l’acta de constitució de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa i els seus bans i comunicats de proclamació de la República i la valuosa correspondència entre el president Macià i l’Ajuntament de Manresa, entre molts altres papers. Podeu veure aquests interessantíssims documents en aquest enllaç.

També hi podeu llegir els diaris manresans de l’endemà de la proclamació, concretament tres de diferent signe polític ('El Dia', 'El Pla de Bages' i 'Pàtria') aquí. Igualment, els records que onze manresans encara conserven d’aquell dia (enregistrament en vídeo). I el testimoni oral de dos manresans més. Finalment, els textos que sobre la proclamació de la República a Manresa van escriure deu manresans (entre els quals Joaquim Amat-Piniella, Francesc Farreras i Duran, i Jacint Carrió).

Trobareu altra informació relacionada amb la història local de Manresa i el seu entorn a Memòria.cat, la pàgina web de l'Associació Memòria i Història de Manresa.

Podeu consultar altres testimonis de l'efemèride en aquest enllaç.

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Benvinguts al racó de curiositats audioviduals! En aquest espai pretenem penjar totes aquelles peces audiovisuals relacionades amb la cultura que ens semblin dignes de compartir. Videoclips de grups, documentals, anuncis, notícies curioses...

03/08/2020
L'últim cap de setmana de juliol, s'hauria d'haver celebrat una nova edició de l'Embosca't Festiv
25/03/2020
El cantautor i músic igualadí Quico Tretze, confinat des de fa 13 dies com tota la població de la Conca d'Òdena, ha fet una adaptació al català de la cançó 'The Song Of Good Hope' del cantautor irlandès Glen Hansard.
19/03/2020
El duet manresà Jo Jet i Maria Ribot ha publicat recentment el seu tercer disc ‘Sant Llorenç’.
17/01/2020
Ja s'ha estrenat el nou anunci de Heineken, protagonitzat per l'actor Daniel Craig, que es va rodar en part el passat maig a Cardona.
25/11/2019
Després de sorprendre fa uns mesos amb l'EP de debut 'Pren-t'ho amb calma', la banda igualadina Marialluïsa estrena ara 'Miracle', el primer videoclip i single d'avançament del que serà el seu primer llarga durada, que sortirà a principis de 2020
30/07/2019
El músic igualadí Marc Mateu, alter ego de Red Pèrill, ha presentat el videoclip 'Som el que som', la cançó de l'estiu d'iCat FM.
24/05/2019
Red Pèrill, àlies del músic igualadí Marc Mateu, ha tornat a l'escena musical amb un single, 'La Clau'. És l'avançament del que serà el seu tercer treball, un llançament en dos temps, els EPs 'Aquari' i 'Safari'.