,
24/03/2017
Audiovisual

Salvador Riba: la lluita per l'ideal

El passat dijous 16 de març va tenir lloc al Teatre de l’Aurora d’Igualada un acte de record a Salvador Riba. Òmnium Cultural-Anoia, l’Ateneu Igualadí i el Teatre de l’Aurora foren els promotors de dit homenatge, que buscava recordar la figura d’aquest destacat militant republicà, ateneista i cooperativista, homenatjant-lo quinze anys després de la seva mort.

En l'acte d'homenatge s'hi va projectar aquest vídeo realitzat pel Dan Ortínez, amb entrevistes del Pau Ortínez, que recull alguns dels aspectes de la trajectòria del Sr. Riba. En ell, hi intervenen l’historiador Antoni Dalmau, l’expresident d’Unicoop Cultural Joan Valentí, l’exgerent de l’Ateneu Carme Mateu, l’exregidor de l’Ajuntament d’Igualada Pere Rodrigo, així com la filla d’en Salvador, Elisa Riba.

Una vida al servei de la ciutat i del país
Republicà i independentista convençut, des de jove formà part del Centre Republicà d'Igualada i fou militant d'Esquerra Republica de Catalunya. Durant la guerra va tenir un paper actiu en la defensa de patrimoni religiós, obres d'art i objectes de culte fins que el 1938 és mobilitzat i cau presoner al front d'Aragó. Uns anys més tard torna a Igualada, on participa activament a la cooperativa de consum la Victòria que, amb el pas dels anys, acabaria transformant-se en la cooperativa Unicoop Cultural que gestiona el Teatre de l'Aurora.

Durant el franquisme no va posar els peus a l'Ateneu -convertit llavors en Centro Nacional-, entitat de la qual era soci fins que acabada la dictadura fou un dels impulsors de la recuperació del valors de l'Ateneu. Autor de nombrosos articles a la premsa local, també va escriure tres llibres: 'El Pare Marià Ferrer i Estruch', 'L'Ateneu Igualadí de la Classe Obrera (1863-1939)' i 'La confiscació i recuperació de l'Ateneu Igualadí'.

Col·lectivament, amb una sincera cooperació i sense estridències, es poden lograr grans millores en l'aspecte social, econòmic i cultural, solament falta proposar-s'ho amb convicció i fer costat a aquells homes que abnegats, sense moure gaire remor, treballen positivament per lograr una més perfecta societat.

Salvador Riba i Gumà

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Benvinguts al racó de curiositats audioviduals! En aquest espai pretenem penjar totes aquelles peces audiovisuals relacionades amb la cultura que ens semblin dignes de compartir. Videoclips de grups, documentals, anuncis, notícies curioses...

03/08/2020
L'últim cap de setmana de juliol, s'hauria d'haver celebrat una nova edició de l'Embosca't Festiv
25/03/2020
El cantautor i músic igualadí Quico Tretze, confinat des de fa 13 dies com tota la població de la Conca d'Òdena, ha fet una adaptació al català de la cançó 'The Song Of Good Hope' del cantautor irlandès Glen Hansard.
19/03/2020
El duet manresà Jo Jet i Maria Ribot ha publicat recentment el seu tercer disc ‘Sant Llorenç’.
17/01/2020
Ja s'ha estrenat el nou anunci de Heineken, protagonitzat per l'actor Daniel Craig, que es va rodar en part el passat maig a Cardona.
25/11/2019
Després de sorprendre fa uns mesos amb l'EP de debut 'Pren-t'ho amb calma', la banda igualadina Marialluïsa estrena ara 'Miracle', el primer videoclip i single d'avançament del que serà el seu primer llarga durada, que sortirà a principis de 2020
30/07/2019
El músic igualadí Marc Mateu, alter ego de Red Pèrill, ha presentat el videoclip 'Som el que som', la cançó de l'estiu d'iCat FM.
24/05/2019
Red Pèrill, àlies del músic igualadí Marc Mateu, ha tornat a l'escena musical amb un single, 'La Clau'. És l'avançament del que serà el seu tercer treball, un llançament en dos temps, els EPs 'Aquari' i 'Safari'.