Jump to navigation
Els calçots: els responsables que, almenys una vegada a l'any, ens reunim amb amics o família per celebrar una bona calçotada. Són l'excusa, són els protagonistes del dia, són la parella incondicional de la seva salsa. Són un petit gran descobriment que -diuen- va fer un pagès vallenc anomenat Xat de Benaiges a finals del s.XIX.
No us voldria entretenir parlant de calçotades, ja que és la manera més bàsica i deliciosa que tenim de menjar calçots i estic segura que us en sortiu molt bé.
Això sí, deixeu-me que us doni uns quants consells 1- La cuina d'aprofitament és bàsica a la nostra cultura gastronòmica. Si heu fet una calçotada i us ha sobrat salsa o calçots cuits... No ho desaprofiteu, al final de l'article us explico com fer-ho ;) 2- A més a més de la tradicional salsa romesco, podeu preparar allioli per acompanyar la carn a la basa. Podeu fer el tradicional, però si hi afegiu poma cuita o codony cuit, us quedarà de cine. 3- La salsa us durarà uns quants dies a la nevera i combina a la perfecció, per exemple, amb unes torrades i escalivada o un bacallà esqueixat. També la podeu envasar i congelar. 4- Els calçots són un producte local i de proximitat a casa nostra, el segell IGP Calçot de Valls és la millor garantia de qualitat. Com més bona és la matèria prima, millor és el resultat. 5- Tingueu en compte que entre el 15 de març i el 15 d'octubre està expressament prohibit fer foc. Cal fer les calçotades en barbacoes controlades i espais segurs que estiguin allunyats més de 500m de zones forestals.
I nutricionalment, què ens aporten els calçots? M'agrada posar-los com a exemple de producte de temporada, ja que la naturalesa és sàvia i sap el que ens ha de donar a cada estació. A continuació us en faig cinc cèntims: 1- L'aportació energètica dels calçots és molt baixa, només 35kcal per 100g. 2- Pel que fa a les vitamines i minerals, ens aporta: vitamina C, vitamina B9, potassi i fòsfor. L'únic inconvenient és que depenent del tipus de cocció que els hi donem, bona part d'aquests nutrients desapareixen. 3- Té efectes antioxidants, ja que a l'igual que la ceba, conté un percentatge elevat de polifenols, encarregats de reduir l'efecte oxidatiu dels radicals lliures. 4- Es consideren antibiòtics naturals, a la vegada que ajuden a netejar i eliminar productes nocius que s'acumulen al nostre cos durant l'època de l'hivern. L'all o la carxofa, entre altres, també produeixen el mateix efecte. En definitiva, tot i que no els acostumem a incloure en el nostre dia a dia, els calçots són un bon ingredient per contribuir a seguir una dieta saludable.
RECEPTA: Bunyols de calçot amb bacallà i la seva salsa. Es tracta d'una recepta d'aprofitament i de temporada. Ben aviat començarem a veure bunyols de quaresma a les pastisseries, però per què no sorprendre els vostres convidats amb aquests bunyols com a aperitiu?
Ingredients: 12 calçots escalivats, 120g de bacallà dessalatPer a la massa dels bunyols: 125ml d’aigua, 125ml de llet, 110g de mantega, 5g de sal, 140g de farina i 3 ous Oli d’oliva per fregir Salsa de calçots per servir
Elaboració: 1- Escalfem l’aigua, la llet, la mantega i la sal en un cassó. Quan arrenqui el bull hi afegim la farina de cop i remenem bé. 2- Passem aquesta barreja a un altre bol i anem afegint els ous d’un en un. 3- Quan ja tinguem els 3 ous ben incorporats, hi afegim el bacallà dessalat esmicolat i els calçots pelats i tallats a rodanxes petites. Deixem refredar a la nevera. 4- Posem un cassó al foc amb 4 dits d’oli d’oliva (millor que el cassó sigui petit), mentrestant i amb l’ajuda d’un parell de culleretes, fem els bunyols i els anem reservant. Quan l’oli arribi a una temperatura de 170ºC, fregim els bunyols per tandes i els anem reservant en un plat amb paper absorbent. 5- Servim els bunyols acompanyats de la tradicional salsa de calçots.
Em dic Bet i visc a l’Alta Anoia, un indret de fantàstics paisatges i bons productes. Sóc arquitecta i pastissera, i el que més m'apassiona és la idea de conèixer un territori a través de la seva gastronomia. Això és el que intentaré descobrir-vos a través d'aquest blog, m'hi acompanyeu?