,
21/02/2021
Gastronomia
Calçotada amb la colla
Foto:
Arnau Andrés

Els calçots: 9 consells i una recepta

Els calçots: els responsables que, almenys una vegada a l'any, ens reunim amb amics o família per celebrar una bona calçotada. Són l'excusa, són els protagonistes del dia, són la parella incondicional de la seva salsa. Són un petit gran descobriment que -diuen- va fer un pagès vallenc anomenat Xat de Benaiges a finals del s.XIX.

No us voldria entretenir parlant de calçotades, ja que és la manera més bàsica i deliciosa que tenim de menjar calçots i estic segura que us en sortiu molt bé.

Això sí, deixeu-me que us doni uns quants consells
1- La cuina d'aprofitament és bàsica a la nostra cultura gastronòmica. Si heu fet una calçotada i us ha sobrat salsa o calçots cuits... No ho desaprofiteu, al final de l'article us explico com fer-ho ;)
2- A més a més de la tradicional salsa romesco, podeu preparar allioli per acompanyar la carn a la basa. Podeu fer el tradicional, però si hi afegiu poma cuita o codony cuit, us quedarà de cine.
3- La salsa us durarà uns quants dies a la nevera i combina a la perfecció, per exemple, amb unes torrades i escalivada o un bacallà esqueixat. També la podeu envasar i congelar.
4- Els calçots són un producte local i de proximitat a casa nostra, el segell IGP Calçot de Valls és la millor garantia de qualitat. Com més bona és la matèria prima, millor és el resultat.
5- Tingueu en compte que entre el 15 de març i el 15 d'octubre està expressament prohibit fer foc. Cal fer les calçotades en barbacoes controlades i espais segurs que estiguin allunyats més de 500m de zones forestals.

I nutricionalment, què ens aporten els calçots?
M'agrada posar-los com a exemple de producte de temporada, ja que la naturalesa és sàvia i sap el que ens ha de donar a cada estació. A continuació us en faig cinc cèntims:
1- L'aportació energètica dels calçots és molt baixa, només 35kcal per 100g.
2- Pel que fa a les vitamines i minerals, ens aporta: vitamina C, vitamina B9, potassi i fòsfor. L'únic inconvenient és que depenent del tipus de cocció que els hi donem, bona part d'aquests nutrients desapareixen.
3- Té efectes antioxidants, ja que a l'igual que la ceba, conté un percentatge elevat de polifenols, encarregats de reduir l'efecte oxidatiu dels radicals lliures.
4- Es consideren antibiòtics naturals, a la vegada que ajuden a netejar i eliminar productes nocius que s'acumulen al nostre cos durant l'època de l'hivern. L'all o la carxofa, entre altres, també produeixen el mateix efecte. En definitiva, tot i que no els acostumem a incloure en el nostre dia a dia, els calçots són un bon ingredient per contribuir a seguir una dieta saludable.

 

RECEPTA: Bunyols de calçot amb bacallà i la seva salsa.
Es tracta d'una recepta d'aprofitament i de temporada. Ben aviat començarem a veure bunyols de quaresma a les pastisseries, però per què no sorprendre els vostres convidats amb aquests bunyols com a aperitiu?

Ingredients:
12 calçots escalivats, 120g de bacallà dessalat
Per a la massa dels bunyols: 125ml d’aigua, 125ml de llet, 110g de mantega, 5g de sal, 140g de farina i 3 ous
Oli d’oliva per fregir
Salsa de calçots per servir

Elaboració:
1- Escalfem l’aigua, la llet, la mantega i la sal en un cassó. Quan arrenqui el bull hi afegim la farina de cop i remenem bé.
2- Passem aquesta barreja a un altre bol i anem afegint els ous d’un en un.
3- Quan ja tinguem els 3 ous ben incorporats, hi afegim el bacallà dessalat esmicolat i els calçots pelats i tallats a rodanxes petites. Deixem refredar a la nevera.
4- Posem un cassó al foc amb 4 dits d’oli d’oliva (millor que el cassó sigui petit), mentrestant i amb l’ajuda d’un parell de culleretes, fem els bunyols i els anem reservant. Quan l’oli arribi a una temperatura de 170ºC, fregim els bunyols per tandes i els anem reservant en un plat amb paper absorbent.
5- Servim els bunyols acompanyats de la tradicional salsa de calçots.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Bet i visc a l’Alta Anoia, un indret de fantàstics paisatges i bons productes. Sóc arquitecta i pastissera, i el que més m'apassiona és la idea de conèixer un territori a través de la seva gastronomia. 
Això és el que intentaré descobrir-vos a través d'aquest blog, m'hi acompanyeu?

21/02/2021
Els calçots: els responsables que, almenys una vegada a l'any, ens reunim amb amics o família per celebrar una bona calçotada. Són l'excusa, són els protagonistes del dia, són la parella incondicional de la seva salsa.
10/05/2017
Els que fa temps que em coneixeu sabeu que m’entusiasma descobrir territori a través de la seva gastronomia.
28/02/2017
M'apassiona conèixer projectes de recuperació de productes, productes de proximitat, que per diverses raons hem anat perdent. Iniciatives envejables que posen de manifest el resorgiment de la cultura gastronòmica del nostre país.
27/12/2016
En Josep Pla va dir que "la cuina d'un país és el seu paisatge posat a la cassola", no trobeu que estem de sort?