Som paisatge, som gastronomia

27/12/2016

En Josep Pla va dir que "la cuina d'un país és el seu paisatge posat a la cassola", no trobeu que estem de sort? A Catalunya hi tenim muntanya, mar, secà i regadiu: paisatges preciosos que ens ofereixen les condicions òptimes perquè els petits grans productors ens puguin oferir productes locals de primera qualitat.

La pera de Lleida, el Gall Negre del Penedès, el Cigronet de l'Alta Anoia, la Carxofa d'El Prat, la Mantega del Pirineu, les Avellanes de Reus, les Anxoves de l'Escala, l'Arròs del Delta o el Torrons d'Agramunt són només alguns exemples dels productes tradicionals del nostre país. Tots aquests, sumats a la tradició d'elaborar embotits, formatges, vi o oli d'oliva en molts punts del nostre territori.

Productes que generació rere generació han anat avançant, innovant i millorant, conservant sempre les seves arrels i les característiques pròpies del lloc on es produeixen i els fan únics, diferents: de la mateixa manera que els vins de l'Empordà són especials perquè la brisa marina bufa les seves vinyes, els del Priorat ho són perquè el sòl on créixen les seves vinyes - la licorella - és un dels més peculiars de la Península.

No sé vosaltres, però a mi m'omple d'orgull explicar que tenim una cultura gastronòmica tan rica. Només cal veure el llistat de fires, festes i mercats que cada setmana es celebren en relació amb l'alimentació i la gastronomia. Per no parlar (encara) dels restaurants (grans i petits, amb estrelles o sense) que treballen les seves cartes i menús amb productes de proximitat, i és que a Catalunya som paisatge i som gastronomia.

Això és el que intentaré explicar-vos en aquest blog que tot just començo. La darrera setmana de cada mes us parlaré de productes de proximitat, rutes gastronòmiques, receptes, restaurants i molt més, us hi apunteu? 

Espero que acabeu de passar unes bones festes, gaudiu dels àpats tradicionals d'aquestes dates i, si podeu, animeu-vos a preparar aquestes ametlles garapinyades: un clar exemple de la senzillesa i riquesa de la nostra tradició gastronòmica.

Gràcies per ser-hi!

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.