,
04/11/2015
Literatura

L'HOME DELS CONTES

Dins la caravana de fusta, sota la finestra entelada que deixa veure, borrós, un gerani blau de paper maixé, reposa ben obert el bagul. L’home, que està d’esquena, remena llibres empolsinats i llibretes plenes de cal·ligrafies antigues i tancant els ulls les ensuma amb un nas llarg i vermell. Un nas com de porquet, pla de la punta amb dos forats grans i dilatats. Calb com és, arrugat tot ell i amb quatre rinxols blancs damunt les orelles algú podria pensar que és tracta d’un vell clown, però no. És l’home dels contes. De tant en tant tria algun llibre, l’acarona i el posa amb delicadesa dins el bagul. També hi posa altres objectes: Un globus terraqüi de paper vegetal que s’il·lumina les nits sense lluna; una brúixola de cartró que ignorant el nord et porta on vol; un estel fugaç presoner dins una bola de vidre que espurneja delerós de llibertat; una nina de porcellana que plora una llagrimeta de sang; un titella esquelet sense una tíbia que sap ballar el foxtrot; una màquina de tatuar versos i cançons d’amor; un anell de fusta d’olivera que floreix si estàs content; una caixa de música de nacre plena d'anisets; un encenedor d’esca per els grans focs d’artifici; una daga que no talla per espantar monstres que no ho són; una pipa d’ambre amb el broquet de marfil per fumar-se el mar; una bassa d’oli perfumat; un racó de pensar acudits; un  bufador de vidre, una pedra d’esmolar, l’alfil blanc, la sota de bastos i el doble sis.

Tot això guarda l’home dels contes dins el bagul i quan considera que ho té tot, el ferma amb un forrellat de fetiller al qual mormola unes paraules màgiques, es cobreix amb una capa de feltre negra i es disposa a sortir. Amb dificultat davalla els quatre graons corcats de la caravana i arrossegant el bagul travessa el camí de sorra flanquejat de bedolls que semblen vinclar-se al seu pas. Al fons l’espera la carpa il·luminada per centenars de llànties diminutes i esvaïdes. L’home forçut fa el darrer petó a la ballarina a qui festeja i un trapezista corre fent saltirons, apressat.  El murmuri dels espectadors cessa de cop quant el presentador crida: Senyores i senyors, benvinguts! Que comenci la funció!!! 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Hola, em dic Ricard Closa i faig veure que sóc contista. Em plaurà, des d’aquest espai, explicar-vos històries de tota mena. Inspirades en somnis o en realitats ocultes, en imatges, en successos. A vegades seran curtes, a vegades molt curtes i espero que sempre siguin prou interessants perquè us entretingueu uns instants en aquest racó.

07/05/2018
A Mart no hi ha orenetes ni falciots que xisclin els capvespres d’estiu quan el cel a l’horitzó es torna color púrpura. Per això l’enterrament de l’Àsdis va ser encara més trist.
13/03/2018
La nau travessa el cel rogenc de Mart com un estel fugaç, arrana les muntanyes que comencen a agafar el color blavós de l’alba i s’ajeu estrepitosament damunt el desert de còdols negres igual com ho hauria fet un d’aquells antics hidroavions en un
05/01/2018
A Mart, els estius duren el doble que a la Terra, els dies són inferns i a les nits un vent gèlid ho acaba de rostir tot, tret de les atzavares.  Tot això no li ho havia explicat ningú, a la Keiko, quan uns mesos abans d’embarcar-se s’havia fet in
17/09/2017
Arran de l’aigua, damunt la pàtina verdosa del riu, l’escalfor del sol despentina les darreres boires en una filagarsa il·lusòria.
09/05/2017
Les darreres clarors de la tarda retallen el perfil de les rulots i les caravanes contra un cel de color cobalt que s’esgota lentament.
16/03/2017
De matinada, mal il·luminat per les primeres llums, l’Aristòtil descarrega les verdures, fruites i altres viandes que ha comprat al mercat i les endreça a la cuina de campanya, un antic vagó de tren de l’exèrcit rus que hom havia fet adaptar com a
13/02/2017
Amb un gest delicat, en LeMarc pinça amb dos dits un borrim imaginari de la samarreta a ratlles que li cenyeix el cos tan prim i, acostant-se’l a la cara blanca, el bufa i el deixa voleiar seguint-lo amb la mirada.