,
15/01/2017
Literatura
Foto del blog: http://albert-arrays.squarespace.com/

URSUS

Mishka es va posar dret amb pesantor i alçant els braços projectà un bram rogallós arrencat del més profund de l’ànima que ressonà per tota la ribera. De l’argolla que duia reblada al nas encara en penjava un bon tros de cadena. La carpa del circ quedava darrera seu, lluny i en silenci i damunt les aigües fosques del riu s’hi podia veure reflectida una lluna gairebé plena. En veure-la, Mishka recordà la nit que sense dir res a ningú va abandonar els boscos del nord de Moldàvia.

Havia sentit a parlar dels homes; vells caçadors d’óssos que amb astúcia engalipaven la cadellada per endur-se’ls lluny i exhibir-los en fires i mercats. L’avi, el vell i savi Medved, l’havia previngut moltes vegades: Ni t’hi acostis, se t’enduran i no et veurem mai més. Et lligaran amb grillons i et convertiran en un ninot sense ànima. Recorda-ho sempre: Tu ets un ós. Li deia amb orgull per atemorir-lo. Però Mishka tenia un rau-rau a l’estomac que no el deixava viure. Somiava que era l’estrella d’un circ de quatre pistes i es delia per viatjar i conèixer ciutats que imaginava il·luminades per milers de gresols i llànties de colors on sempre hi sonava música festiva i tothom ballava al compàs dictat pels millors violins i violes, trompes i trombons.

I una nit de mitja lluna es va deixar caçar. Aquells homes el van dur a la fira de Chisinau on el va comprar en Matko, un gitano romanès, músic desaprofitat, borratxot i infeliç amb qui va triomfar al circ. En Matko li donava rosegons de pa amb mel i li ensenyava a anar en monocicle i a caminar per la corda fluixa. Feien malabars amb bitlles de colors i es fumaven els puros pudents que li prenien a l’apoderat del circ en un número còmic que feia les delícies de tothom.

I en Mishka feia veure que era feliç, s’ho pensava que era feliç. Però a les nits notava el dolor de l’argolla aferrada al musell i no es podia treure del cap els boscos espessos i acollidors que el van veure néixer. I els dolors de les nits, arrapats a l’ànima, van arribar a pesar més que la felicitat enganyosa dels dies. Aquell matí va decidir trencar amb tot. A urpades esberlà les cadenes que el fermaven i amb un profund lament als ulls s’acomiadà d’en Matko que se’l mirava estupefacte. Vagà atordit pel recinte del circ, després per l’albereda ombrívola de la fira, veient com ningú gosava acostar-s’hi, per acabar, ja tard, a la riba del riu. Llavors, mentre una lluna escapçada maldava per sortir, desorientat i amb un ofec al pit que no sabia com treure’s li vingueren al cap les paraules del seu avi. Et convertiran en un ninot sense ànima. Recorda-ho sempre: Tu ets un ós.

Va ser aleshores que Mishka es va posar dret amb pesantor i alçant els braços projectà un bram rogallós que ressonà molt més enllà de la ribera. Fins els boscos de Moldàvia.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Hola, em dic Ricard Closa i faig veure que sóc contista. Em plaurà, des d’aquest espai, explicar-vos històries de tota mena. Inspirades en somnis o en realitats ocultes, en imatges, en successos. A vegades seran curtes, a vegades molt curtes i espero que sempre siguin prou interessants perquè us entretingueu uns instants en aquest racó.

07/05/2018
A Mart no hi ha orenetes ni falciots que xisclin els capvespres d’estiu quan el cel a l’horitzó es torna color púrpura. Per això l’enterrament de l’Àsdis va ser encara més trist.
13/03/2018
La nau travessa el cel rogenc de Mart com un estel fugaç, arrana les muntanyes que comencen a agafar el color blavós de l’alba i s’ajeu estrepitosament damunt el desert de còdols negres igual com ho hauria fet un d’aquells antics hidroavions en un
05/01/2018
A Mart, els estius duren el doble que a la Terra, els dies són inferns i a les nits un vent gèlid ho acaba de rostir tot, tret de les atzavares.  Tot això no li ho havia explicat ningú, a la Keiko, quan uns mesos abans d’embarcar-se s’havia fet in
17/09/2017
Arran de l’aigua, damunt la pàtina verdosa del riu, l’escalfor del sol despentina les darreres boires en una filagarsa il·lusòria.
09/05/2017
Les darreres clarors de la tarda retallen el perfil de les rulots i les caravanes contra un cel de color cobalt que s’esgota lentament.
16/03/2017
De matinada, mal il·luminat per les primeres llums, l’Aristòtil descarrega les verdures, fruites i altres viandes que ha comprat al mercat i les endreça a la cuina de campanya, un antic vagó de tren de l’exèrcit rus que hom havia fet adaptar com a
13/02/2017
Amb un gest delicat, en LeMarc pinça amb dos dits un borrim imaginari de la samarreta a ratlles que li cenyeix el cos tan prim i, acostant-se’l a la cara blanca, el bufa i el deixa voleiar seguint-lo amb la mirada.