El Capficat

25/05/2018
El capficat en un cep de sumoll

El Colgat o Capficat, o com plantar un cep nou sense plantar-lo.
Els contractes a rabassa morta permetien l'ús de la terra per part dels pagesos fins que els ceps es morissin. La tècnica del colgat o capficat era un enginy dels pagesos per anar replantant els ceps que s'anaven morint sense explícitament plantar cap cep nou i així poder conservar els drets de la terra. Per fer un colgat o capficat, calia agafar un sarment del cep més proper, fer un forat suficientment profund i enterrar-lo fent sortir el cap ben dret. D'aquesta manera s’aconseguia d'un cep vell fer-ne un de nou.
I ho expliquem en passat perquè tot això és història: els contractes a rabassa morta ja no existeixen, i la tècnica del capficat ha perdut qualsevol sentit pràctic, tot i que algunes vinyes velles de sumoll encara s’hi poden apreciar alguns ceps sorgits d’un capficat, tot i que segons ens expliquen els seus propietaris, més per romanticisme i curiositat històrica que per una altra qüestió.

El Sumoll negre, una de les varietats autòctones del Pla de Bages
Tot i haver ocupat, juntament amb el picapoll blanc (vegeu el post anterior), bona part de les vinyes del Bages, moltes de les vinyes de sumoll van ser arrancades. Va ser una varietat molt menystinguda quan van arribar les "noves" varietats com el merlot o el cabernet, i només petites vinyes de petits pagesos han sobreviscut fins a dia d’avui. A la vinya, és una varietat difícil de treballar, molt especialment amb el treball en verd (esbrollar i escabriolar) degut a la seva gran producció. Per la seva maduració tardana, també comporta més risc de patir malures, però un acurat treball en la gestió del raïm permet un resultat excel·lent. Des de fa uns quants anys, el sumoll negre torna a formar part del vins de la DO Pla de Bages, principalment en cupatges, però el Celler Solergibert i el Celler Grau i Grau elaboren un vi 100% sumoll, màxima expressió d'aquesta varietat autòctona.

 

Vins recomanats

Sumoll Edició Limitada - Celler Grau i Grau

Solergibert Sumoll - Celler Solergibert

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.