Els vins de finca de la DO Pla de Bages

02/11/2018

El Bages produeix dos dels onze vins de finca de Catalunya, i això és quelcom que explica en certa manera la naturalesa d'una de les regions de vi més petites de tot Catalunya, però amb una història rica, complexa i única.

El "vi de finca", segons la descripció de l'INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), és el màxim distintiu atorgat a aquell vi que dins d'una denominació d'origen, està produït en un entorn determinat, en una extensió inferior a la d'un terme municipal, amb característiques pròpies, el nom del qual està notòriament lligat a les vinyes de les quals s'obtenen vins amb característiques qualitatives especials, i que ha de comptar amb l'informe previ del consell regulador corresponent.

En certa manera, un vi de finca identifica els gran vins més emblemàtics dels cellers, i en aquest cas, al Pla de Bages parlem del 3.9 del Celler Abadal, i de l'Arnau Oller del Celler Oller del Mas.

L'Arnau Oller és l'expressió d'un territori on el paisatge és el principal protagonista. La seva harmonia i complexitat li aporten suavitat, elegància i subtilesa. Un clar exemple de l'equilibri entre la fruita i les notes balsàmiques i especiades. Noblesa i complexitat.

El 3.9 és l'expressió d'una parcel·la a través dels anys, polígon 3 parcel·la 9 d'aquí el seu nom. Vi de finca: identitat i caràcter. Pedra calcària sobre argila vermella, tanins rodons i expressió mineral. El paisatge boscós acollint la vinya, fruita vestida d'entorn aromàtic i balsàmic.

Però en definitiva, un vi de finca és un gran vi, aquell que es gaudeix en ocasions especials i amb persones especials, perquè són sense dubte, vins especials. Que els gaudiu!

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.