Església romànica de La Tossa de Montbui

Foto: 

Cedida

Anoia Patrimoni, conèixer la comarca a través del llegat històric i monumental

Dos joves emprenedors inicien un projecte professional de turisme cultural per donar visibilitat i unitat en el discurs històric del conjunt patrimonial local
Albert Compte Riba
,
07/12/2016
Entorn
L'historiador Daniel Gonzàlez (Igualada, 1981) i l'arqueòloga, llicenciada també en Belles Arts Mireia Sabaté (Barcelona, 1987) fa un any que han iniciat el projecte 'Anoia Patrimoni', una empresa de turisme patrimonial que cerca donar visibilitat als diferents conjunts arquitectònics, monuments, equipaments i elements patrimonials de la comarca de l'Anoia a través de visites guiades, rutes concertades i altres productes relacionats amb el turisme cultural. Treballar en l'itinerari 'Anoia, Terra de Castells' els va brindar l'oportunitat d'adonar-se que no existia un servei de guiatge personalitzat que cobrís tot el territori anoienc, alhora que en el seu projecte d'emprenedoria, un dels seus objectius ha estat el de projectar en les diferents visites i rutes, un discurs d'unitat patrimonial de la comarca, a través dels rics testimonis que la història ha llegat al territori.
Daniel Gonzàlez: “El què no està de moda és parlar de museu”

- En quin moment us decanteu per un servei de turisme patrimonial?
Des del projecte 'Anoia, Terra de Castells' buscaven historiadors i arqueòlegs per confeccionar una guia del patrimoni comarcal. Va ser un procés llarg, on ens vam adonar que a nivell històric no hi havia un discurs unificador per a totes les restes arqueològiques de la comarca. Amb el projecte es va aconseguir crear una línia explicativa amb la qual donar visibilitat als castells, però faltava el retorn. Això és, un equip que es dediqués a explicar les restes in situ, ja que el projecte, en aquell moment acabava amb la creació de la guia. En aquest sentit vam observar que hi havia un forat, començant pels castells, però també, gratant una mica ens vam adonar que els castells eren la punta d'un iceberg.

- D'elements com els castells, els quals podien formar part d'una guia o ruta turística?
La comarca de l'Anoia és molt rica en patrimoni. Té material i registre que va des del paleolític o més endarrere fins el segle XXI. En el registre dels castells l'exemple és molt clar: a l'Anoia hi ha fins a 45 castells. Però aquí cal sumar-hi altres llocs, com el jaciment paleontològic d'Hostalets de Pierola, el de l'Abric Romaní, els dòlmens de Rubió, jaciments ibèrics com els de la Llacuna, a Puig Castellar, la vila romana de Sigarra a Prats de Rei o la què tenim a l'Espelt, altres restes arquitectòniques de l'Edat Mitjana i el Barroc... Els castells són la punta d'aquest iceberg que no està aprofitat perquè en molts casos és desconegut, està amagat. Un dels nostres objectius és donar visibilitat a aquest patrimoni, mostrar-lo, explicar-lo perquè el conegui tant la gent de la comarca com la del país.

  • imatge de control 1per1

Daniel Gonzàlez en el transcurs d'una visita | Foto: Cedida

- Oferiu rutes més antigues que totes les relacionades amb l'Edat Mitjana?
Ara com ara toquem més Edat Mitjana que una altra cosa. D'altra banda, a Veciana s'ha instal·lat l'Art Ecclesia, un centre d'Interpretació de l'Art Religiós de la comarca que abraça una unitat temporal des del Romànic fins a l'Edat Moderna. En aquest període hi ha també l'exemple del Palau dels Comtes de Plasencia, la història del qual comença a l'Edat Mitjana però té un pes important en el desenvolupament de fets del segle XVIII. També fem visites al cementiri nou d'Igualada, de finals del segle XX. Busquem oferir un discurs des del patrimoni que hi ha a la comarca.

- Has parlat d'Art Ecclesia. Creus que els centres d'interpretació estan de moda?
El què no està de moda és parlar de museu. Tal i com s'ha entès fins ara, un museu té un discurs unidireccional vers la persona que el visita. Per entendre'ns, és com assistir a una classe magistral, ja que hom el visita perquè li ensenyin coses, no pas per a interactuar amb cap dels elements que conté. Per exemple, Art Ecclesia, no és un museu, en el sentit que un visitant pot arribar-hi sense saber res del patrimoni religiós del territori i a partir de la visita, pot entrar en contacte no solament amb l'art i el patrimoni religiós de Veciana, sinó que s'hi posa en context, per extensió, el de tota la comarca.

- Saps si els centres d'interpretació estan vinculats amb la capçalera del Museu d'Història de Catalunya?
Depèn. En aquest cas no. A partir d'un FEDER, juntament amb inversions directament vinculades amb el municipi i altres intervencions fetes des del Bisbat de Vic o de la Diputació, s'ha aconseguit l'equipament de titularitat municipal. D'altra banda, com a exemple, el Castell de Claramunt és un centre del Museu d'Història de Catalunya perquè és propietat de la Generalitat. Altres castells privats, depenen dels seus propietaris. Tot és una qüestió de propietat en el fons.

Mireia Sabaté en un moment del guiatge en una visita a l'Anoia | Foto: Cedida

- Oferiu visites en dates concretes per mostrar patrimoni immaterial de la zona?
No. Entrar en el patrimoni immaterial és entrar en un camp diferent, com ho pot ser l'antropologia. Tampoc ens dediquem a organitzar fires o altres esdeveniments. Ara bé, això no vol dir que no s'hagi de conèixer. Per exemple, si no sabem que pels volts del 30 de novembre s'organitza el mercat de Sant Andreu a la Llacuna ens estem perdent el relat d'una fira que es fa des de 1335 i que t'explica en certa mesura, perquè la Llacuna està on està i té l'urbanisme antic que té. Sense conèixer-ne la història ens estaríem perdent una part important del poble.

- A banda de les visites, des d'Anoia Patrimoni també organitzeu rutes.
La més interessant, vinculada a la ruta dels castells mostra tres períodes històrics diferents. Comença a la Torre de la Manresana, es visita la Tossa de Montbui i s'acaba al Castell de Piera. Tot i que se'n poden organitzar de diferents, tot depèn de què es vulgui conèixer. I regalar patrimoni, cultura, una experiència a partir de la qual conèixer la història de l'entorn és tan senzill com assistir a alguna de les visites programades o trucar-nos per rebre informació sobre algun dels guiatges.

Més informació: 

Anoia Patrimoni

Facebook Anoia Patrimoni

Art Ecclesia

PROPERES VISITES GUIADES:
Dissabte, 10 de desembre
11h | Sant Martí de Tous
'Tous Medieval': Visita guiada al "poblet", el castell de Tous (exterior) i l'església de Sant Martí. Punt de trobada: local de l'AECOM (c/ Major, 1; Sant Martí de Tous)
Diumenge, 11 de desembre
12h | La Tossa de Montbui
Visita guiada al Castell de Montbui

A

També et pot interessar